Manfaat kesihatan mangga dan kegunaan ubat-ubatan

Manfaat kesihatan mangga dan kegunaan ubat-ubatan

Mangga atau aam atau aamra adalah antara buah-buahan musim panas yang paling popular di India. Ianya mungkin buah-buahan sahaja yang datang dalam Varieti tersebut berbeza, dari tempat ke tempat – ada alphanso di Mumbai, safeda di Andhra Pradesh, chausa dan dussehri di atas, langhra Banaras, sindoori, totapari, malda-senarainya berterusan. Ia telah dimakan mentah dan masak dan juga borang merupakan ramuan penting sos, jeruk, jus, jem juga. Jus mangga yang digunakan untuk membuat aam-panna dan apabila dicampurkan dengan susu, membuat susu shake. Dipotong menjadi kepingan kecil, dikeringkan dan kemudian amchoor (serbuk kering mangga) ini disediakan untuk pelbagai kegunaan.

Faedah-faedah kesihatan – perubatan dan penyembuhan menggunakan

* Ketua tonik: Campurkan mangga pulpa dengan segelas susu (mangga shake) memberi semangat dan kecergasan kepada sistem badan. Ia membantu dalam berat badan dan membuang melegakan segera. Ia juga meningkatkan sel darah merah (RBCs) dan oleh itu, sangat berguna apabila menangani keadaan yang berkemungkinan mendapat penyakit anemia. Mangga shake ini juga berkesan dalam pernicious anemia dan anemia semasa mengandung.

* Strok haba: Aam panna adalah resipi yang sangat baik untuk merawat dan mencegah haba. Ia terdiri daripada daripada setengah matang Kerabu mangga bersama-sama dengan garam, lada hitam, jintan putih biji, gula dan jus Mangga. Ia juga membantu untuk memulihkan kira-kira garam-gula di dalam badan.

* Loya dan muntah-muntah: campuran madu, batu garam, gula secukup jus mangga masak yang segar dan menghirup penyediaan. Ini memberikan kelegaan segera dan menakluki kecenderungan nauseating dan muntah.

* Meningkatkan selera makan: Jus mangga, bersama-sama dengan sedikit gula dan garam batu, menghilangkan anoreksia dan meningkatkan selera makan. Menghisap jus mangga wad dari hentaman usus, senak dan mayatnya/kronik sembelit.

* Insomia / tidur tidak lena: sebelum bersara ke katil, mengambil glassful jus mangga-shake atau mangga yang diikuti dengan segelas air suam. Ia akan membantu dalam pengubatan tidur tidak lena.

Langkah berjaga-jaga / pertimbangan dalam penggunaan:

* Berlebihan pengambilan mangga boleh mengundang masalah gastrik, gatal-gatal dan kemerahan pada mata, senak, haba dalam darah, usul yang longgar dan sakit walaupun dubur. Oleh itu, mangga hendaklah sentiasa boleh dimakan dalam kuantiti yang sederhana.

* Buah-buahan Jambul mengimbangi dan menghilangkan masalah yang dialami kerana penggunaan yang berlebihan kepada Mangga.

* Elakkan mengambil air sejuk sebaik sahaja Mangga.

* Jangan sekali-kali mengambil mangga perut kosong.

Anda mungkin suka membaca ini juga
Segera Aam ka paani/Aam panna/hijau mangga minuman
Sabudana segera / ubi kayu/pearl sagu khichdi /vrat ka khaana

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *