Manfaat kesihatan madu gandum

Manfaat kesihatan madu gandum

Beberapa tahun yang lalu kita berlari untuk ladang epal di Northfield, Massachusetts. Menyediakan dan memperkayakan tanah untuk penanaman yang akan datang kita akan berkembang a perlindungan tanaman gandum, sebuah kilang yang tinggi dengan bunga putih cantik. Sebagai penanam epal, kami mempunyai beberapa gatal lebah untuk pendebungaan buah-buahan yang berkesan dan lebah suka bunga gandum yang merubah madu itu menjadi madu yang indah gelap dan kaya. Anak-anak kita suka musim bunga gandum kerana mereka datang ke suka rasa lazat madu gandum. Apa kita sebagai ibu bapa mendapati bahawa seolah-olah satu sudu teh madu gandum sangat membantu apabila kanak-kanak mempunyai sakit tekak atau batuk. Ini terbukti benar terutamanya jika mereka mengambil madu sebelum tidur untuk mereka sentiasa menjadi seolah-olah tidur sedikit lebih baik. Sepanjang zaman kanak-kanak mereka kami sentiasa memastikan untuk meletakkan madu gandum cukup jauhnya dari gatal untuk mendapatkan melalui musim penyakit pernafasan.

Ini adalah masa yang lama lalu dan saya telah lupa tentang aspek gandum madu sehingga Tempahan saya membaca tentang satu kajian yang telah dijalankan pada tahun 2007 dan diterbitkan dalam Arkib Pediatrik dan perubatan remaja. Kajian ini mendapati bahawa kanak-kanak yang menerima dos yang kecil daripada gandum madu sebelum tidur tidur yang lebih baik dan coughed kurang daripada mereka yang menerima sama ada penahan menukarkan yang biasa atau apa-apa pada semua. Dr. Ian Paul, seorang penyelidik di Penn State College of Medicine menyatakan “Ini adalah masa yang pertama, madu telah benar-benar terbukti sebagai rawatan.”

Kajian penyelidikan ini melibatkan 105 kanak-kanak berumur di antara 2 dan 18 dalam kajian keratan, sebahagiannya double-buta mereka. Ibu bapa akan menjawab soalan-soalan tentang anak mereka tidur dan gejala selepas malam pertama di mana Jadilah tiada rawatan. Pada malam kedua kanak-kanak diberi madu flavored sirap batuk, madu atau apa-apa pada semua. Ia adalah jelas bahawa kanak-kanak yang menerima madu tidur lebih baik dengan gejala-gejala yang lebih sedikit. Dr. Paul juga menyatakan bahawa madu adalah secara amnya lebih murah berbanding ubat-ubatan yang dipohon di kaunter dengan tiada kesan-kesan sampingan seperti pening atau sleepiness. Dr. Paul menunjukkan bahawa jenis madu memainkan peranan dalam rawatan. “Gelap honeys mempunyai lebih banyak antioksidan yang ringan honeys dan kami mahukan peluang terbaik untuk melihat kemajuan.”

Tertarik dengan maklumat ini, saya mencari lagi dan mendapati bahawa “dalam jurnal Pediatrik” pada Mac 2008 memberi penilaian kajian ini. “Dalam kajian ini direka dengan baik dan sah, Paul et al dapat menunjukkan bahawa madu adalah ketara berbanding tiada rawatan untuk penambahbaikan keterukan batuk (47.3% pengurangan vs 24.7%) dan markah gejala untuk keseluruhan (53.7% pengurangan vs 33.4%). Dapatan kajian ini mencadangkan bahawa madu adalah lebih baik daripada tiada rawatan untuk mengurangkan kekerapan batuk dan memperbaiki digabungkan skor gejala.” Paul Doering, co-director maklumat ubat-ubatan dan farmasi pusat sumber di University of Florida telah ditimbang pada subjek. “Saya percaya mencadangkan madu sebagai ubat batuk yang mempunyai merit. Ia menyediakan pilihan yang selamat untuk menggunakan pilihan berasaskan bahan kimia,”katanya, sambil menambah bahawa madu adalah sebahagian dari trend yang mencadangkan ubat-ubat tradisional yang lebih biasa bagi penyakit.

Ia harus diperhatikan bahawa kajian Dr. Paul memberi madu tiada kanak-kanak di bawah 2 yrs. umur dan kajian terbaru ini seolah-olah menyokong amalan tersebut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *