Manfaat kesihatan Labu daging dan benih

Manfaat kesihatan Labu daging dan benih

Kebanyakannya dikenali sebagai sebahagian daripada hiasan Halloween atau pai yang mengisi, Labu juga dipenuhi dengan pemakanan dan menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Labu adalah sebuah gudang vitamin, mineral dan nutrien lain yang sihat. Sama ada ia adalah pulpa ini atau biji-biji, Labu yang besar untuk kesihatan anda dan boleh menawarkan beberapa faedah yang luar biasa.

Komposisi pemakanan Labu
Kandungan karotenoid yang tinggi – Labu berhutang warna oren terang mereka dengan jumlah tinggi karotenoid yang hadir di dalamnya. Karotenoid membantu staving mematikan radikal bebas dalam badan, dan membantu menghalang penuaan pramatang, penyakit kardiovaskular dan jangkitan lain. Mereka juga adalah tinggi dalam Zeaxanthin sangat Lutein & penting yang melindungi mata daripada kerosakan radikal bebas dan menghalang pembentukan katarak dan kemerosotan tisu-tisu mata.
Protein – benih Labu yang juga dikenali sebagai Pepitas adalah sumber yang kaya dengan protein. Satu auns benih Labu mengandungi lebih kurang 7 gram protein. Minyak mereka adalah tinggi phytosterols atau asid lemak berasaskan tumbuhan dan komposisi kimia mereka adalah sama seperti kolesterol. Phytosterols boleh menggantikan kolesterol di dalam badan, dan membantu mengurangkan paras kolesterol darah.
Asid lemak penting – biji Labu yang kaya dengan sumber asid lemak, yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Memberi perlindungan terhadap penyakit-penyakit serius kesihatan seperti tekanan darah tinggi, arthritis dan barah, menggalakkan kulit yang sihat dan meningkatkan kekuatan otak, asid lemak perlu hadir dalam minyak Labu menawarkan beberapa manfaat kesihatan.
Vitamin A – Labu adalah sumber yang kaya Vitamin biasa A. penggunaan Labu (kedua-dua biji dan daging) boleh meningkatkan kesihatan mata anda dan meningkatkan sistem imun anda sangat.
C vitamin – Vitamin C membantu melawan radikal bebas, meningkatkan imuniti dan menggalakkan penghasilan kolagen. Kandungan Vitamin C yang tinggi dalam labu juga menawarkan perlindungan terhadap pelbagai bentuk kanser.

Magnesium – pulpa kedua-dua pihak dan biji Labu yang kaya dengan magnesium, itulah yang mineral penting yang diperlukan untuk fungsi-fungsi biologi yang pelbagai. Magnesium juga adalah diperlukan untuk penyelenggaraan tulang dan gigi.
Zink pusat membeli- & kalium – Labu ini dimuatkan dengan kalium dan zink. Kajian menunjukkan bahawa pemakanan diet kaya dengan kalium yang boleh mencegah bermulanya penyakit kardiovaskular dan tekanan darah tinggi. Zink penting untuk menyediakan sokongan ketumpatan tulang untuk orang risiko osteoporosis. Ia meningkatkan sistem imuniti dan menggalakkan kesihatan reproduktif.
Serat – Labu daging adalah sangat rendah kalori dan mengandungi banyak kuantiti serat makanan yang amat baik. Ianya amat berkesan untuk merawat gangguan gastrousus seperti sembelit, senak dan lain-lain. Jumlah tinggi serat juga membantu merendahkan tahap kolesterol (buruk) LDL di dalam darah dan mengawal tahap gula dalam darah.
Manfaat kesihatan Labu daging dan benih
Kanser prostat – sebatian pelindung yang hadir dalam biji Labu, dipanggil phytosterols boleh mengurangkan risiko kanser prostat. Ini bekerja dengan prostat mengecut dan merangsang pengeluaran bahan kimia yang melindungi transformasi testosteron kepada dihydrotestosterone (Kademlia DHT). Tahap Kademlia DHT yang tinggi boleh menyebabkan pembesaran kelenjar prostat.
Kesan anti-radang – karotena Beta hadir benih Labu dan daging mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang. Penggunaan yang kerap Labu boleh melindungi daripada keradangan sendi dan artritis. Labu telah diketahui untuk memberikan kelegaan daripada keradangan dengan cepat, tanpa kesan sampingan yang merbahaya dari ubat-ubatan anti-radang.
Besar di kulit anda – amaun yang tinggi Vitamin a, C dan E serta zink hadir di Labu, menjadikan ia pilihan terbaik bagi mereka yang inginkan kulit yang sihat dan bercahaya. Mempunyai cawan biji Labu setiap hari untuk mengelakkan kehadiran kedut dan untuk mengekalkan kulit terhidrat dan disuburkan.
Menghalang batu buah pinggang – mempunyai 5 hingga 10 gram biji Labu setiap hari. Ini merangsang buah pinggang dan menghalang pembentukan batu kalsium oxalate.
Kemurungan – Labu daging mengandungi L-tryptophan, satu sebatian kimia yang mencetuskan perasaan kesejahteraan dan kebahagiaan. Labu sebagai sebahagian daripada diet harian anda boleh memastikan anda semangat yang tinggi dan mengelakkan kemurungan.
Rawatan parasit – dalam pelbagai kebudayaan China terutamanya, Labu digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh tapeworms dan parasit lain.
Diuretics – Labu akan diuretics semulajadi. Ini membantu dalam mengepam keluar toksin dan bahan buangan yang tidak diingini dari badan, meninggalkan anda segar dan sihat.
Dengan manfaat kesihatan yang begitu banyak, tidaklah menghairankan bahawa Labu adalah sebahagian penting daripada senarai makanan Super. Masa depan anda akan ukiran Labu, jangan buang pulpa ini atau benih – sebaliknya rebus, Bakar atau masak mereka dalam apa jua bentuk yang anda suka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *