Manfaat kesihatan kulat hitam

Manfaat kesihatan kulat hitam

Digunakan secara tradisional dalam masakan Cina, manfaat kulat hitam atau cendawan telinga sering diabaikan oleh Bahasa Cina moden sendiri. Orang Cina memanggilnya awan telinga atau pokok telinga kulat dan ia mendapat katanya nama-nama yang pelbagai di mana ia tumbuh dan bentuknya. Ia tumbuh pelbagai kayu mati dan kelihatan seperti telinga dalam bentuk kering yang asal. Apabila direndam, ia mengembang ke banyak kali saiz asal, membentuk jisim twirls yang kelihatan seperti bentuk awan yang billowing kulat.

Pada zaman yang lebih moden, kulat hitam telah dijumpai untuk memiliki sifat-sifat anticoagulant dan menghalang darah kaunseling dalam saluran darah. Dari segi rasa dan harga, ianya banyak alternatif yang lebih baik untuk hati babi sebagai sumber baik besi, mengandungi sehingga tujuh kali besi berbanding hati babi yang benar-benar rasa seksa yang amat besar. Kekurangan zat besi dalam darah boleh menyebabkan anemia, keadaan yang menjadikan seseorang merasa lemah dan letih dengan mudah kerana kekurangan oksigen di dalam darah.

Selain itu, kulat hitam ini juga kaya dengan protein, Vitamin D, B1 dan B2. Ia juga merupakan sumber yang baik daripada kalsium, dilaporkan mengandungi dua kali ganda kalsium berbanding susu. Orang Cina tradisional makan ini untuk memperbaiki kualiti darah dan peredaran darah, seterusnya membantu orang untuk hidup lebih lama. Laporan hari allude kepadanya dapat membantu mencegah kanser.

Kulat hitam mempunyai faedah yang besar tetapi sedikit rasa sendiri. Sebelum memasak, ia telah direndam di dalam air yang mencukupi sekurang-kurangnya lima belas minit dan kemudian potong jaluran. Untuk kemudahan, kulat hitam kering dalam bentuk jalur juga disediakan di pasar raya. Ia biasanya dimasak dengan dikacau goreng sayur seperti kubis, lobak merah, Taugeh atau brokoli, atau daging ayam pun jalur. Ia juga boleh ditambah untuk nasi bubur, herba soups atau ditambah sebagai sebahagian daripada hidangan salad.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *