Manfaat kesihatan itu

Manfaat kesihatan itu

Itu, Kumpulan phospholipid, yang telah dikreditkan dengan menyediakan beberapa manfaat kesihatan. Disebabkan ini dan penting peranan yang dimainkannya dalam tubuh manusia, penyelidikan yang dijalankan untuk memahami dan dokumen aspek-aspek ini. Semasa penyelidikan menunjukkan bahawa apabila itu digunakan sebagai pemakanan tambahan, ia boleh menjadi bermanfaat untuk warga tua. Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan yang ditawarkan oleh itu:

Meningkatkan fungsi memori dan otak

Salah satu masalah yang biasa yang mengiringi penuaan adalah lemah dan ia boleh membalas dengan itu. Majmuk, yang terdiri daripada hampir tiga puluh peratus daripada otak, memainkan peranan penting dalam penghadaman dan penggunaan asid lemak, yang meningkatkan fungsi otak. Asid lemak ini memastikan bahawa fungsi otak dan saraf secara optimum. Apabila itu hadir dalam jumlah yang optimum dalam sistem anda, ia juga menyediakan anda dengan acetylcholine. Inilah neurotransmitter yang membantu otak menyimpan dan mendapatkan semula maklumat – kedua-dua komponen penting ingatan. Acetylcholine juga bertanggungjawab untuk meningkatkan keberkesanan isyarat saraf di dalam otak.

Corroborating ini, satu kajian menunjukkan bahawa apabila 65 tahun sukarelawan sihat lama dimakan dua camca besar itu untuk tempoh lima minggu, mereka menunjukkan peningkatan yang ketara dalam ingatan mereka. Juga, post-treatment, sukarelawan melaporkan kelemahan yang agak rendah dalam memori.

Samping meningkatkan memori, itu juga meningkatkan pembelajaran, deria maklum balas dan ingatan. Sebatian ini juga memainkan peranan dalam penyelarasan motor dan pembentukan tidur patters.

Tahap kolesterol yang lebih rendah

Itu yang mampu mengurangkan kolesterol adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kehadiran asid lemak politaktepu di dalamnya. Juga, mengikut dalam American Journal of Clinical Nutrition, itu mempunyai keupayaan untuk meningkatkan kehadiran phytosterols yang tulen – yang mempunyai keupayaan untuk merendahkan tahap kolesterol. Phytosterols mencapai ini dengan mengurangkan keupayaan usus untuk menyerap kolesterol. Ketika itu ditemani oleh sitostanol, keupayaan ini dipertingkatkan lagi.

Kajian lain menunjukkan bahawa stanols soya yang mengandungi Lesitin mampu mengurangkan penyerapan kolesterol lebih 30%. Apabila gabungan ini dimakan bersama-sama dengan putih telur, penyerapan kolesterol diturunkan oleh kira-kira 38%.

Mengurangkan intensiti gangguan bipolar

Itu digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan bagi gangguan bipolar – dicirikan oleh satu atau lebih episod mania dan/atau kemurungan. Lipid yang mengandungi inositol dan kolina, dua sebatian yang memainkan peranan penting dalam pengurusan penyakit. Selain itu, ia membantu dalam pengeluaran acetylcholine, neurotransmitter yang mampu meningkatkan fungsi otak dan suasana kestabilan – faktor penting yang boleh membantu menguruskan gangguan bipolar.

Faedah kesihatan yang lain

• Itu memainkan peranan penting dalam pembangunan kedua-dua: myelin sarung dan membran sel. Dengan cara ini, di perkarangan membantu sel-sel yang mengekalkan struktur dan integriti mereka. Disebabkan keupayaannya untuk mengukuhkan myelin tersebut, ia boleh juga digunakan oleh orang-orang yang menghidap sklerosis berbilang.

• Juga, Lesitin membantu lemak pengangkutan yang penting untuk proses metabolisme. Kerana ia juga berfungsi sebagai emulsifier yang, itu menghalang sel-sel daripada menjadi teroksida.

• Kajian awal menunjukkan bahawa itu mempunyai kesan yang positif terhadap tahap kolesterol dalam darah.

• Kompaun yang boleh juga bermanfaat dalam mengambil semula hati selepas penyakit penyakit.

Sumber-sumber itu

Salah satu punca yang paling biasa itu adalah kuning telur. Dua sumber lain berkesan untuknya adalah Granules bersama kicap dan kacang soya. Itu juga ditemui dalam tisu otak kambing biri-biri dan ayam. Sumber-sumber lain baik itu adalah telur ikan, telur ikan dan makanan tambahan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *