Manfaat kesihatan Hazelnut

Manfaat kesihatan Hazelnut

Hazelnut yang nilai pemakanan yang sangat penting dalam diet yang seimbang, mempunyai beberapa faedah kesihatan yang penting dalam melindungi terhadap penyakit. Mempunyai gabungan Khas minyak (terutamanya asid oleik kaya minyak struktur), protein, karbohidrat, beta-sitosterol, vitamin dan mineral, memberi hazelnut tempat khas antara kacang lain untuk keupayaan unik untuk melindungi daripada penyakit. Ia adalah diketahui bahawa memakan hanya 25-30 gr hazelnuts sehari, adalah cukup untuk keperluan harian vitamin E dan cara yang sangat baik untuk melindungi terhadap penyakit-penyakit jantung-urat dan kanser

Hazelnut dan hazelnut minyak adalah sumber terbaik untuk Vitamin E yang penting untuk otot-otot jantung sihat dan otot-otot badan serta yang lain-lain. Ianya juga perlu bagi memastikan fungsi normal sistem pembiakan. Vitamin E menghalang peleraian sel-sel darah merah, dengan itu ia berfungsi sebagai perlindungan terhadap kekurangan darah yang dipanggil anemia. Satu lagi kebaikan Vitamin E yang didapati di hazelnut adalah untuk mengelakkan faktor-faktor yang menyediakan asas bagi penyakit kanser. Jika barah sudah terbentuk di dalam badan, kemudian ia pergaduhan untuk mengurangkan sel-sel yang memudaratkan. Beta-sitosterol, yang ditemui di tambah di hazelnut, adalah min penting untuk mengurangkan kolesterol dan mencegah kanser (kanser payudara dan kanser prostat).
Oleh itu, pengambilan 25 gr. Hazelnut sehari melindungi tubuh kedua-dua penyakit jantung dan kanser.

Hazelnut yang kaya dengan minyak. Sesungguhnya 60-70% dari hazelnut yang terdiri daripada minyak. Struktur ini menyediakan tenaga bukan sahaja kepada organisma, tetapi juga perlindungan daripada suhu tubuh, perlindungan terhadap faktor-faktor luar dan membantu pergerakan vitamin yang cair dalam minyak. Gabungan minyak hazelnut, Terdapat beberapa asid minyak yang menjalankan tugas-tugas yang penting bagi organisma. Sebagai contoh; asid oleik yang ditemui dalam minyak hazelnut menghalang peningkatan kolesterol dalam darah, mengurangkan kolesterol oleh 26,2%, menyusun gula dalam darah, meningkatkan Apapratein pelindung yang A-1 bagi penyakit Kesihatan-urat sebanyak 25% dan menurun berisiko Apapratein B % 7,5.

Lagi berfaedah asid dalam minyak hazelnut adalah asid linoleik yang boleh didapati secara besar-besaran dalam minyak hazelnut. Asid linoleik memainkan peranan yang amat penting untuk pertumbuhan dan pembangunan yang sihat organisma.

Komponen vitamin Hazelnut

Hazelnut merupakan sumber baik bagi vitamin B1, B2 dan B6. Vitamin ini adalah penting dalam pembentukan darah dan kesihatan mental, terutamanya bagi kanak-kanak dalam era pembangunan.

Vitamin berikut boleh didapati dalam jumlah yang besar di hazelnut:

-Kalsium yang penting untuk tulang dan gigi;
-Besi, yang mempunyai fungsi pengeluaran darah;
-Zink, yang mempunyai peranan yang penting dalam perkembangan hormon seksual;
-Kalium, yang diperlukan untuk rangsangan dalam sistem saraf dan yang berfungsi dengan sistem otot.

Memakan hazelnut adalah sangat penting untuk kehidupan yang sihat. Makan hanya 25 gr hazelnuts sehari boleh perlindungan yang sangat baik daripada banyak penyakit termasuk barah dan penyakit jantung. Menurut hasil penyelidikan, orang-orang yang mengambil hazelnuts atau minyak hazelnut, mempunyai 50% kurang risiko mati kerana serangan hearth berbanding mereka yang tidak pernah mengambil hazelnuts. Ia adalah unsur nutraceutical Tempahan bermanfaat untuk kesihatan jantung. Untuk lebih banyak maklumat Lawatan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *