Manfaat kesihatan Fenugreek, rawatan kecantikan menggunakan Methi

Manfaat kesihatan Fenugreek, rawatan kecantikan menggunakan Methi

Lama kami telah menggunakan Fenugreek (Meethi) dalam persediaan masakan kami. Selain satiating citarasa anda ia boleh apa lagi anda? Apa lagi yang anda mahu? Dan Selain semua yang lain-lain kualiti, Fenugreek yang dikenali untuk makanan tambahan kesihatan. Salah satu daripada bahan-bahan yang paling popular untuk masakan India “fenugreek”adalah rahmat kepada umat manusia. Ia menyediakan pelbagai keistimewaan untuk kesihatan kerana ia kaya dengan protein, kalsium, fosforus dan besi dalam semua bentuk semulajadi, selera. Kerana asli dengan kandungan nutrien penting ini dan bahan-bahan yang mudah diserap oleh badan.
Kegunaan ubat-ubatan dan remedi rumah dengan Methi (fenugreek)

* Methi benih adalah sangat idamkan dan berkhasiat dalam alam semula jadi tetapi ia juga membawa sebagai sifat-sifat dan bahan perangsang. Fenugreek dikenali untuk menyelamatkan keletihan badan yang kronik atau sakit belakang atau sakit badan; Satu sudu teh dari methi setiap hari akan melakukan semua keajaiban. Ia juga disyorkan termasuk daun fenugreek hijau dalam diet harian.

Meethi rendam benih semalaman dan mengisar ia berikutan pagi untuk ekstrak jus atau membuat pes halus; Jus yang dibuat fenugreek pada waktu pagi dan selepas setiap kali makan didapati amat bermanfaat bagi orang-orang yang mengalami paras gula darah yang tinggi.

Bagi orang-orang yang berkemungkinan mendapat penyakit anemia, daun Fenugreek amat digalakkan kerana mereka adalah sumber yang kaya dengan zat besi.
Ada di antara kamu mesti mempunyai pengalaman rakaman sensasi sawit atau kaki. Membuat Tampal dari meethi dan biarkan selama sejam, ia akan mengurangkan Bahang sawit dan kaki…
Naturopaths mengesyorkan ia dalam bentuk gruel susu yang kejururawatan ibu kerana ia membantu pengeluaran susu.

Benih Meethi apabila diambil dengan yogurt dikenali untuk mengubati cirit-birit dan disenteri.

Orang-orang yang menderita kerana kekurangan selera, serbuk biji meethi adalah ubat yang baik untuk mereka. Memudahkan distension abdomen, dan lain-lain gas gangguan. Ianya juga berguna untuk mengubati selsema dan demam. Meethi juga membantu menyahtoksik.
Fenugreek adalah bermanfaat dalam dispepsia, muntah-muntah, buasir, cacing usus dan lain-lain penyakit.
Kahak dan batuk biasa boleh diubati oleh penyediaan oleh decocting daun meethi yang terdiri daripada 1 cawan daripada meethi, 1 sudu teh halia dan madu.

Rebus penyediaan daun fenugreek digunakan untuk mengurangkan suhu badan dalam demam.
Poultice yang diperbuat daripada daun yang boleh digunakan dengan faedah luaran dan dalaman bengkak, sprains dan terbakar.
Termasuklah fenugreek daun dalam diet harian anda, ianya didapati tidak baik bagi orang-orang yang mempunyai artritis sendi dan reumatisme
Termasuk fenugreek meninggalkan diet yang kerap membantu mengekalkan sistem respiratori, sistem saraf, sistem pembiakan dan sistem saraf anda dalam keadaan yang baik.

Meethy bagi treament Salun Kecantikan

* Tampal daun-daun yang segar dan santan yang digunakan ke atas kulit kepala dipercayai menghalang keguguran rambut, menggalakkan pertumbuhan rambut, mengekalkan warna semulajadi yang, kelewatan graying rambut dan menjadikannya Sutera lembut.

Campurkan tepung meethi dengan minyak kelapa dan perlahan-lahan Sapukan pada kulit kepala anda. Basuh selepas pagi dengan air sejuk. Ulangi sekali setiap minggu. Cegah ini menghalang graying rambut.

Meethi adalah rawatan yang baik untuk kelemumur. Membuat pes halus meehti dan vinegre dan memohon pada kulit kepala anda. Tunggu sehingga cucian dan bilas dengan air.

Untuk mengubati bintik hitam dan jerawat, membuat denda tampal daun fenugreek dan kunyit dan memohon pada kawasan yang terjejas.

Menyediakan pes fenugreek daun rebus mereka ke dalam jumlah yang besar susu. Penyediaan ini diguna pakai pada muka anda, penyediaan ini akan berfungsi sebagai pemadam kedutan dan menyimpan kedutan off muka anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *