Manfaat kesihatan daripada katil organik semulajadi

Manfaat kesihatan daripada katil organik semulajadi

Membuat anjakan daripada produk sintetik untuk organik bukanlah hanya kerana fesyen!

Produk organik mempunyai pelbagai kelebihan berbanding orang-orang yang palsu, dan ia hanya menunggu masa sebelum kebanyakan produk-produk yang kita gunakan di rumah akan disahkan sebagai organik. Kita sudah mempunyai sebilangan besar rumah-rumah yang telah membuat peralihan dan sedar tentang apa yang mereka membeli, menggunakan, dan kitar semula, dan banyak rumah-rumah lain perlahan-lahan membuat perubahan. Salah satu daripada pemacu utama bagi perubahan tersebut adalah manfaat kesihatan yang ditawarkan oleh produk organik, dan satu contoh akan katil organik semulajadi.

Kebanyakan tempat letak kenderaan yang kita gunakan di rumah mengandungi produk sintetik yang tidak boleh diperbaharui secara semula jadi. Selain daripada menjadi beban kepada planet kita dan sumber, bahan-bahan ini juga pembiak untuk bahaya kesihatan seperti kutu daun, hama habuk dan alergen yang pelbagai. Salah satu bentuk Alergi paling biasa – asma – mempunyai asal-usul di katil kami, dan yang kerap nasihat doktor memberikan pesakit untuk menukar tempat mereka tidur di rumah. Di antara bahan-bahan yang popular digunakan dalam pembinaan katil semulajadi – seperti bulu, sutera, dan lateks getah – tidak membenarkan pengumpulan debu tungau. Mereka juga adalah tahan kepada beberapa jenis lain alergen. Bahan lain yang semakin popular pada masa kini adalah Sutera. Sutera mempunyai banyak manfaat kesihatan, dan selain menjadi tahan allergen, ianya juga mampu mengawal haba badan secara lalai!

Genre lain manfaat kesihatan dari katil organik mempunyai kaitan dengan tidur yang lebih baik. Aduan yang biasa diterima adalah tilam lembap. Orang-orang yang peluh berlebihan mempunyai masalah tidur disebabkan oleh kelembapan yang mereka berasa dalam mereka tilam, selimut, dan bantal mereka. Kelembapan ini juga dilengkapi dengan sendiri bau yang unik, dan masalah orang-orang yang berkongsi katil. Katil organik mempunyai kelebihan yang mampu untuk menyerap kelembapan tanpa menimbulkan bau. Bahan-bahan semula jadi mempunyai keupayaan menentang kelembapan, dan bagi orang-orang yang tinggal di kawasan-kawasan yang lembap, ini adalah satu keuntungan besar! Kelembapan seeps ke sintetik di dalam tilam dan mencipta masalah baru – seperti pertumbuhan kulat dan acuan – selain menjadi bawa untuk tidur di atas. Katil yang organik tidak mendapat lembap – walaupun iklim yang lembap, dan yang memberikan rasa segar semasa tidur.

Kerana kita menghabiskan lebih daripada satu pertiga daripada hidup kita di katil, masa yang digunakan tidak mempunyai kesan langsung yang lain dua pertiga. Doktor sepanjang zaman telah menekankan fakta bahawa tidur yang aman 6-8 jam akan membantu badan secara semula jadi pulih dengan sendirinya. Kebanyakan penyakit gaya hidup yang kita berhadapan dengan – dari tekanan kepada pelbagai komplikasi lain – boleh sembuh oleh tidur yang aman; dan peralatan tempat tidur yang semula jadi adalah satu langkah ke arah yang betul.

Terdapat beberapa jenis tempat tidur organik. Pelanggan boleh memilih untuk menukar katil keseluruhan Nya dan menggantikannya dengan yang asli yang baru, atau mereka boleh pergi untuk produk yang datang dalam bentuk lengan yang boleh digunakan di atas katil yang sedia ada di rumah. Sama ada cara, membuat perubahan kepada katil yang semula jadi mempunyai banyak manfaat kesihatan, dan adalah satu keputusan yang bijak!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *