Manfaat kesihatan daripada bahan api Enviro

Manfaat kesihatan daripada bahan api Enviro

Pencemaran udara dalaman (IAP) di negara-negara membangun merupakan satu cabaran alam sekitar serta cabaran kesihatan awam. Di negara-negara membangun, mengikut pelbagai penerbitan oleh saintis Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), masakan tempatan dan pemanasan akan mewujudkan pencemaran udara dalaman. Pencemaran udara dalaman yang dicipta oleh pembakaran kayu, najis haiwan, sisa tanaman, dan arang batu. Laporan Organisasi Kesihatan dunia maklum bahawa 50% daripada penduduk dunia menggunakan bahan-bahan tersebut. Mereka biasanya akan dibakar di dapur yang ringkas, makeshift dengan pembakaran yang tidak lengkap. Lebih tinggi risiko rumah di mana arang batu digunakan bagi domestik Pemanas dan memasak. Arang batu dilombong tempatan yang pada umumnya adalah dilombong tempatan sedikit mengenai komposisi. Apabila dibakar (biasanya tidak) di dapur dengan sedikit atau tiada pengudaraan ia terus mendedahkan penduduk untuk pelepasan tersebut. Wanita (yang biasanya melakukan memasak), kanak-kanak (yang membantu dengan memasak), dan warga tua adalah masa paling risiko.

Pengajaran yang dipelajari tentang bagaimana isu kesihatan ini telah ditangani boleh digunakan apabila ia datang kepada coal menggunakan elektrik.

Pembakaran menghasilkan banyak bahan pencemar toksik yang termasuk beliau berikut:

• Partikulat kecil
• Karbon monoksida
• Nitrous oksida
• Sulfur oksida
• Formaldehid
• Karsinogenik organik polycyclic
• Unsur sisa.

Enviro bahan api dan cara-cara untuk membakar arang batu bersih domestik akan mempunyai yang memberi kesan global terhadap kesihatan. Amerika Syarikat mempunyai banyak manfaat untuk menggunakan arang batu dan pilihan arang batu yang bersih. Bagi negara-negara yang mundur, mereka akan memerlukan alternatif yang berpatutan dan mudah untuk bertemu mereka Pemanas dan memasak keperluan bahan api.

Bahan api Enviro boleh mengurangkan masalah-masalah kesihatan berikut:

• Kejadian penyakit paru-paru yang kronik bronkitis
• Jangkitan pernafasan akut pada Kanak-Kanak (dalam negara-negara membangun, jangkitan pernafasan adalah punca biasa kematian di kalangan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun)
• Berat lahir yang rendah
• Peningkatan kematian bayi dan perinatal
• Tibi pulmonari
• Kanser nasopharyngeal dan laryngeal
• Pembentukan katarak
• Kanser paru-paru (penggunaan arang batu)

Dunia lebih daripada 2 bilion orang bergantung kepada bahan api biojisim sebagai sumber utama tenaga domestik. Ini telah menyebabkan langkah-langkah pencegahan untuk mengurangkan pendedahan kepada IAP yang tinggi dalam agenda antarabangsa Pertubuhan Pembangunan dan kesihatan awam. Secara khusus memberi tumpuan kepada masalah ini adalah Reka bentuk dan pengagihan lebih baik dapur dan bahan api sebagai cara untuk mengurangkan kesan-kesan kesihatan yang negatif ini.

Ia telah dianggarkan bahawa bahagian yang ketara daripada arang batu China digunakan untuk keperluan tenaga domestik (rumah). Di China, kira-kira 400 juta orang di China dijangka bergantung kepada arang batu untuk memasak dan Pemanas. Apabila dilakukan arang batu dibakar di dapur vented, rumah-rumah yang sakit mempunyai tahap tinggi logam toksik dan sebatian organik, serta bahan cemar yang dinyatakan sebelum ini. Kajian yang dilakukan oleh kami Geologic kajian dan Institut geokimia di Guiyang di wilayah Guizhou, fluorosis keracunan, gigi dan rangka arsenik yang teruk, selenium dan mungkin keracunan hasil selepas domestik pembakaran bahan api berisi logam merkuri. Pembakaran arang batu menghasilkan polycyclic hidrokarbon aromatik yang dipercayai akan menyebabkan atau menyumbang kepada kejadian yang tinggi daripada esofagus dan kanser paru-paru di bahagian-bahagian di China.

Terdapat kajian yang diterbitkan yang dokumen risiko yang sama untuk berjuta-juta rakyat di sub-Sahara Afrika dan India. Penyelidikan yang dijalankan di University of California Berkeley sekolah kesihatan awam menyokong maklumat yang di India, seperti negara-negara membangun yang lain, terdapat amalan yang meluas penggunaan belum diproses bahan api pepejal (arang dan biojisim) untuk memasak dan/atau Pemanas ruang. Memandangkan memasak adalah dilakukan dalam hampir setiap rumah hampir setiap hari di kebanyakan negara, termasuk kawasan-kawasan di mana bahan bakar pepejal yang belum diproses sedang digunakan, ini telah menjadi isu yang serius. Dengan besar, penduduk miskin, bandar dan luar bandar yang masih menggunakan bahan bakar pepejal mudah, penyelidik ini maklum bahawa penduduk India menanggung sebahagian besar daripada dunia terdedah kepada produk-produk dalaman pembakaran bahan api pepejal yang belum diproses. Bahan api pepejal dapur akan terkenal ke benua India (dianggarkan bahawa India mungkin sudah mempunyai kira-kira 30% pengagihan global dapur rumah) dan tidak memerlukan pengenalan.

Analisis Epidemiologi yang canggih mencadangkan bahawa pencemaran udara di India akan menyumbang antara 6 hingga 9% daripada jumlah beban negara penyakit, hampir rivaling air, kebersihan, dan kebersihan. Di India, kesan kesihatan pencemaran udara dalaman adalah sama dengan atau melebihi batuk kering, penyakit jantung ischemic, Semua kanser, kemalangan jalan raya, atau semua penyakit-penyakit “tropika” yang digabungkan. Kesihatan yang menjejaskan tidak boleh diabaikan, anggaran konservatif menunjukkan 400-550 ribu kematian pramatang adalah disebabkan oleh setiap tahun penggunaan bahan api biojisim ini. Jangkitan pernafasan akut, bronkitis kronik, kanser paru-paru, asma, batuk kering dan katarak menyebabkan mata buta semua telah dikaitkan dengan pendedahan kepada IAP-berpunca dari bahan api biojisim di India, sama seperti seluruh dunia membangun.

Ia adalah pembakaran tidak lengkap bahan contaminates kayu, arang batu, dan lain-lain sumber bahan api yang digunakan dalam dapur dalaman yang tipikal yang punca masalah keracunan dan kesihatan. Apa tidak memasak di India mempunyai kaitan dengan arang batu bersih? Hakikatnya adalah bahawa teknologi telah dibangunkan untuk menangani masalah yang berjaya. Dapur yang direka khas apabila digunakan dengan khusus briquette-formulasi yang membantu menyelesaikan masalah pembakaran tidak lengkap. Ini menyebabkan bahan api yang kurang perlu untuk memasak dan Pemanas. Ia boleh mengurangkan penggunaan bahan api sebanyak satu pertiga. Enviro bahan api memainkan peranan penting dalam Kesihatan.

Mengembangkan pengajaran untuk mengurangkan pencemaran udara dalaman yang boleh membantu dengan mengurangkan pencemaran luaran dan meningkatkan kesihatan, untuk digunakan apabila ia datang untuk pembakaran bahan api pepejal, arang batu untuk menyediakan bekalan elektrik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *