Manfaat kesihatan atas 6 buah ‘Testicle’

Manfaat kesihatan atas 6 buah ‘Testicle’

Alpukat ini adalah buah-buahan yang pada asalnya ditemui di bahagian tengah Mexico yang telah ditanam lebih dari 10,000 tahun. Nama ‘alpukat’ berasal dari dalam Dikir atau Nahuatl perkataan ‘ahuacatl’, bermaksud ‘testicle’; merujuk kepada bentuk buah-buahan. Sesetengah orang memanggil alpukat dalam ‘buah abjad’ kerana ia mengandungi banyak vitamin, termasuklah vitamin A, C, E, K dan B6, bersama-sama dengan jumlah besar kalium dan lemak sihat. Ianya juga dikenali sebagai ‘PIR buaya’ kerana kulit yang scaly.

Salah satu manfaat utama Kesihatan alpukat adalah bahawa apabila anda makan bersama-sama dengan lain-lain makanan yang sihat, anda akan dijamin bahawa badan anda akan meningkatkan penyerapan nutrien daripada makanan yang sihat sebanyak lebih daripada 400%, berbanding jika anda makan mereka semata-mata. Jadi apabila anda menikmati salad hijau anda sihat, pastikan anda Tabur alpukat beberapa di atas untuk mendapatkan manfaat kesihatan kebanyakan daripada kandungan salad anda.

Walau bagaimanapun, Makan avocados sahaja juga boleh menjadi sangat bermanfaat. Orang Indian maya mempunyai pepatah di bahawa “di mana avocados tumbuh, lapar atau malnutrition banyak mempunyai kawan-kawan tidak”. Mari kita telah melihat faedah kesihatan utama avocados untuk membuktikan kata-kata di atas:

Mengekalkan hati yang sihat – asid oleik juga dikenali sebagai omega-9, adalah asid lemak utama yang terkandung dalam avocados dan banyak kajian telah menunjukkan bahawa ini jenis asid lemak meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Jenis asid lemak yang lain akan omega-3 yang boleh juga ditemui di avocados dengan banyaknya, dan mega pejuang terhadap penyakit jantung.

Merendahkan paras kolesterol – Avocados akan kaya dengan sebatian yang dipanggil beta-sitosterol yang telah didapati mengurangkan kolesterol LDL kolesterol “buruk” itulah. Kajian telah mendapati bahawa dengan menambah avocados kepada diet anda untuk seminggu, tahap LDL dan trigliserida (juga berbahaya) boleh berkurangan sebanyak 22%, manakala HDL (kolesterol baik) boleh meningkat lebih 10%.

Kawalan tekanan darah – kalium yang besar apabila ia datang untuk mengawal tekanan darah dan mencegah penyakit-penyakit peredaran darah. Berita baik adalah bahawa avocados yang sarat dengan kalium. Hanya untuk memberikan anda idea yang kasar, avocados boleh berbangga dengan lebih daripada 30% kalium kandungan daripada pisang.

Melindungi terhadap penyakit-penyakit mata – alpukat adalah sumber yang sangat baik lutein carotenoid yang sentiasa selamat dari stres, degenerasi makular dan katarak mata. Avocados mengandungi lutein carotenoid yang lebih daripada yang lain biasanya buah-buahan.

Membantu menstabilkan paras gula darah – lemak monounsaturated (baik lemak) ditemui di avocados menghalang tahap gula dalam darah dari spiking selepas makan. Lemak ini boleh rintangan insulin walaupun belakang yang membantu mengawal tahap gula dalam darah, bermakna gula dalam darah yang stabil untuk jangka masa panjang.

Wanita hamil membantu dan penurunan kecacatan kelahiran – Avocados yang kaya dengan asid folik iaitu vitamin B9 dikenali sebagai asid folik. Hanya satu cawan penuh alpukat menyediakan hampir satu perempat daripada nilai harian yang disyorkan asid folik. Paras tinggi asid folik dalam alpukat adalah penting untuk mencegah kecacatan kelahiran seperti spina bifida dan kecacatan tiub neural. Asid folik juga membantu perkembangan otak dan tisu-tisu lain bayi.

Vitamin lain yang dijumpai di avocados merupakan vitamin B6 yang membantu mengurangkan rasa loya yang biasanya datang dengan kehamilan.

Jika anda telah melalui kehamilan sebelum (jika anda seorang wanita sudah tentu), anda mungkin masih ingat doktor memberi suplemen asid folik. Sekarang anda mempunyai sumber semulajadi yang dipanggil “alpukat”.

Hanya sedikit amaran – avocados yang tinggi kalori (satu avokado lebih kurang 320 kalori) jadi jika anda cuba untuk menurunkan berat badan anda mungkin hendak pergi mudah pada buah-buahan, atau mengurangkan sesuatu yang lain daripada diet harian anda. Seperti mana-mana jenis superfood, alpukat ini juga mempunyai keburukan yang jadi ia sentiasa terbaik untuk berunding dengan doktor keluarga anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *