Manfaat kesihatan Ashwagandha

Manfaat kesihatan Ashwagandha

Ashwagandha adalah herba yang kebanyakannya ditemui di India. Akarnya mempunyai kualiti-kualiti ubat-ubatan dan digunakan secara meluas dalam Ayurveda untuk merawat keadaan yang pelbagai. Terdapat keadaan yang mana ia menawarkan bantuan untuk dahaga, dehidrasi, emaciation dan sembelit. Ia juga membantu mengukuhkan gigi yang longgar, lemah tulang dan otot-otot yang lemah. Ashwagandha adalah juga berkesan dalam memberi bantuan dalam keadaan seperti saraf keletihan, penyakit sendi, penyakit neurodegeneratif dan kehilangan ingatan. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan yang lain yang ditawarkan oleh ashwagandha:

Memberi kelegaan daripada tekanan

Ashwagandha ekstrak telah digunakan oleh banyak herba sebagai adaptogen yang. Ini adalah istilah yang digunakan untuk mengelaskan herba yang mempunyai keupayaan untuk memperbaiki ketahanan badan terhadap tekanan. Ashwagandha tidak ini dan juga mengurangkan tahap keletihan dan kebimbangan dalam sistem. Apabila digunakan sebagai adaptogen yang, herba boleh menguatkan badan anda. Secara tradisinya, ashwagandha digunakan untuk menenangkan sistem saraf pusat. Apabila diambil bersama-sama dengan sedatif yang ditetapkan, herba ini mampu meningkatkan kesan.

Meningkatkan fungsi sistem imun

Satu lagi faedah menggunakan ekstrak ashwagandha adalah bahawa ia boleh membantu meningkatkan fungsi sistem imun. Ini akan membolehkan badan anda untuk melawan penyakit yang menyebabkan kuman dan bakteria dengan lebih berkesan. Herba mengandungi tahap tinggi besi dan disebabkan ini, tambahan yang boleh membantu merangsang penghasilan sel-sel darah merah yang sihat. Salah satu jenis herba yang paling berkesan adalah, ashwagandha teh. Ini boleh membantu dalam percambahan sel-sel imun dalam badan anda, yang badan anda akan dapat lebih baik berurusan dengan patogen. Menurut herba, ashwagandha adalah amat berfaedah sebagai satu anti-biotic, kerana ia tidak membawa kepada ke bawah sel-sel apabila incubated bersama-sama dengan eritrosit.

Fungsi-fungsi anti-radang

Ashwagandha mengandungi steroid juzuk yang dipanggil withanolides. Unsur-unsur ini boleh memainkan peranan yang penting dalam mengurangkan tahap keradangan di dalam badan. Ini kemudian akan mengurangkan gejala-gejala seperti sakit dan bengkak yang mencirikan keradangan. Herba mencapai ini dengan bertindak pada chondroblasts – sel-sel yang membentuk cartilages itu. Apabila chondroblasts dalam menjalani kemerosotan, ia menyebabkan artritis dan disebabkan kesan pada sel-sel, ashwagandha boleh membantu mengurangkan gejala-gejala yang dikaitkan dengan keadaan.

Faedah kesihatan yang lain

• Ashwagandha mengandungi bahan kimia yang bertindak sebagai anti-oksidan yang berkesan. Oleh kerana ini, herba yang digunakan dalam Ayurveda sebagai penganjur kesihatan yang.

• Salah satu faedah ashwagandha adalah bahawa ia memudahkan sedangkan. Ini dibolehkan oleh herba yang mampu meningkatkan tahap aktiviti penerima acetylcholine. Herba ini juga mampu meningkatkan memori dan disebabkan ini, ashwagandha digunakan untuk merawat kekurangan mental seperti amnesia dalam pesakit-pesakit yang lebih tua.

• Herba mempunyai keupayaan untuk menyekat pertumbuhan sel-sel kanser jenis tertentu. Withanolides yang membenarkan ashwagandha untuk mencapai matlamat ini.

• Ashwagandha dikreditkan dengan yang mampu bertindak sebagai diuretik. Ia juga berfungsi sebagai agen hypocholesterolemic kerana ia membawa ke tahap kolesterol serum, lipoprotein ketumpatan rendah dan triglycerides.

• Herba ini juga berkesan dalam mengawal bilangan kecederaan yang disebabkan kepada hati berikutan serangan ischemic. Ini disokong oleh kajian yang menunjukkan bahawa ashwagandha adalah berkesan sebagai Agen Pelindung-kardio.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *