Manfaat kesihatan alpukat – Dapatkan lebih hari

Manfaat kesihatan alpukat – Dapatkan lebih hari

Avocados akan berkulit hijau buah yang tumbuh terutamanya di negara-negara tropika. Walaupun kebanyakan orang tahu avocados untuk sekadar menjadi bahan utama dalam guacamole, buah-buahan ini berserabut, semi-sweet sebenarnya mempunyai banyak lagi untuk menawarkan. Selain mempunyai rasa yang hebat dan tekstur, avocados sebenarnya mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Pertama sekali, avocados yang kaya dengan antioksidan, terutamanya mereka yang dikenali sebagai karotenoid. Antioksidan ini membantu mengetepikan tubuh daripada radikal bebas yang berbahaya dan karotenoid terutamanya membantu combating mata kemerosotan dan penyakit. Avocados yang sangat tinggi serat. Malah, hanya separuh untuk bersaiz purata alpukat boleh mengandungi sehingga 3.4 gram serat, membuat mereka makanan yang sesuai untuk memudahkan proses penghadaman dan metabolisme yang betul. Bukan sahaja melakukan avocados yang membantu membersihkan sistem seseorang, mereka boleh membantu mengekalkan berat badan seseorang dalam semak juga. Di samping itu, hakikat bahawa ia mengandungi asid oleik juga menambah manfaat kesihatan alpukat. Asid oleik adalah lemak yang isyarat rasa kenyang dan kepuasan kepada otak. Ini bermakna, oleh itu, bahawa makan alpukat yang boleh membantu mengawal satu satu adalah nisbah makanan dan penginapan menjauhkan dari lebih makan. Asid oleik juga membantu dalam mengurangkan tahap LDL dan kolesterol yang tidak baik, justeru itu menghalang risiko penyakit jantung di bay.

Salah satu manfaat kesihatan alpukat yang kebanyakan orang tidak tahu adalah bahawa ia adalah sangat tinggi dalam kalium — lebih tinggi sebenarnya, yang daripada pisang. Ini kandungan kalium yang tinggi dalam avocados membantu dalam mengawal tekanan darah serta dalam menghalang peredaran darah penyakit.

Avocados juga dipenuhi dengan glutathione, antioksidan yang kuat yang dikenali kerana keupayaan memelihara usia. Dengan kandungan glutathione avocados, salah satu boleh meningkatkan sistem imun seseorang, menggalakkan sistem saraf yang sihat serta hampir melambatkan keseluruhan proses penuaan.
Antara manfaat kesihatan alpukat yang paling menarik adalah bahawa mereka membantu salah satu yang mendapat lebih banyak nutrien daripada makanan lain yang menggunakan salah satu. Ini bermakna bahawa dengan makan avocados, salah satu sebenarnya membuat yang terbaik daripada makan makanan lain juga kerana badan menjadi lebih mampu menyerap dan mengambil khasiat berharga yang terkandung di dalamnya. Cahaya ini, bukan sahaja akan avocados sihat untuk makan sendiri tetapi mereka membuat makanan lain yang berpotensi lebih sihat juga.

Manakala avocados telah dilihat negatif di masa lalu kerana mereka kalori yang agak tinggi dan lemak yang kandungan, kalori dan lemak yang terkandung dalam buah-buahan ini adalah semulajadi dan dengan itu membuat besar substitutes bagi lain synthetically dibuat makanan berlemak, tinggi kalori.

Untuk meraih manfaat kesihatan alpukat, salah satu harus mencari jalan untuk memasukkan buah-buahan ke dalam diet seseorang. Mujurlah, Terdapat banyak cara yang mana satu boleh berbuat demikian. Seperti yang disebutkan, guacamole adalah cara yang terkenal menggunakan avocados. Avocados boleh juga dicincang dan dilambung ke dalam salad atau dijadikan pes dan digunakan sebagai hiasannya adalah atau berenang. Salah satu boleh cuba adunan buah-buahan dengan sedikit gula dan susu agar shake yang menyegarkan. Dengan avocados, hanya sedikit kreatif memasak boleh pergi jauh dan manfaat-manfaat kesihatan yang dicapai akan pasti berbaloi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *