Manfaat kesihatan alga biru hijau – segala-galanya yang anda perlu tahu

Manfaat kesihatan alga biru hijau – segala-galanya yang anda perlu tahu

Pernahkah anda mendengar tentang trend terkini yang mengambil alga hijau biru untuk manfaat kesihatan? Jika tidak, ia adalah trend Tempahan semulajadi dalam mengekalkan yang sihat. Walaupun ia mungkin boleh dipanggil alga biru hijau, ia sebenarnya bukanlah alga. Walaupun ianya akuatik dan photosynthetic, ia dimiliki oleh satu kumpulan yang dipanggil cyanobacteria. Mereka adalah saudara-mara bakteria, adalah UNISEL dan agak kecil, jadi sukar untuk melihat melainkan mereka berkembang di negara-negara jajahan yang besar. Mereka adalah yang tertua diketahui fosil hidup, mempunyai telah wujud di bumi untuk lebih 3.5 bilion tahun.

Terdapat dua jenis utama alga biru hijau. Ia adalah seorang anggota penting dalam rantaian makanan dalam kolam dan Tasik di seluruh dunia. -2 Jenis utama alga adalah Aphanizomenon flos-aquae (juga dikenali sebagai AFA) dan Spirulina. AFA dituai daripada Tasik Klamath atas di Oregon, Amerika Syarikat. Ianya kemudian pembekuan kering untuk dijual dalam pelbagai bentuk seperti kapsul. AFA dianggap berkualiti tinggi alga hijau biru disediakan. Ia adalah biru-hijau warna kerana ia mengandungi klorofil dan fikosianin. Ia juga mempunyai banyak vitamin dan mineral, dan sumber yang besar-haiwan amino asid dan protein.

Alga biru hijau ini bukan sahaja berkhasiat, tetapi sesetengah orang mendakwa bahawa ia boleh menyembuhkan atau merawat sesetengah keadaan perubatan seperti keletihan, alahan, hipoglisemia, kemurungan, masalah penghadaman, meningkatkan keupayaan mental dan ingatan, meningkatkan sistem imun, serta membantu detoksifikasi. Tidak banyak kajian telah dilakukan untuk membuktikan bahawa ini adalah kes walaupun. Walau bagaimanapun, Terdapat satu kajian bahawa petunjuk yang boleh kompaun yang ditemui di alga hijau biru – mungkin berguna dalam merawat penyakit Alzheimer. Sebatian ini bertindak sebagai satu anti-cholinesterase. Setakat ini, tiada mempunyai kesan sampingan toksik atau penting yang dilaporkan dalam apa-apa jenis Kesusasteraan perubatan di seluruh dunia, termasuk jurnal perubatan Ortomolekul, serta makan sedar dan Superfoods: The makanan dan ubat-ubatan pada masa hadapan oleh David Wolfe.

Dalam buku, Super imuniti makanan, ia menekankan faedah mengambil Spirulina sebagai suplemen. Kelebihan utama termasuklah menjadi sumber yang kaya besi, B12, asid lemak, kandungan protein yang tinggi, dan keupayaan untuk membantu penstabilan gula darah. Ia juga dapat membersihkan badan apabila orang yang telah berpuasa. Akibatnya, orang-orang yang kerap detox atau cepat akan mendapati bahawa suplemen alga hijau biru – membantu mereka untuk memastikan bahawa mereka masih mempunyai nutrien penting.

Dalam bir di dalam panduan penting untuk vitamin, mineral dan makanan tambahan herba, ia menyatakan lebih banyak manfaat kesihatan. Ini termasuk meningkatkan nafas, mengurangkan kolestrol, meningkatkan kolesterol baik dan membantu mengurangkan luka-luka pre-cancerous lisan.

Walau bagaimanapun, bir menyebut beberapa kesan sampingan. Sebelum mengambil suplemen alga hijau – blue, doktor perlu dirujuk terutamanya bagi mereka yang kerap mengambil ubat. Kesan sampingan ini termasuklah sakit kepala, berpeluh, curahan, dan mempunyai kesan ke atas orang-orang yang telah fenilketonuria. Akibatnya, orang-orang yang akan mengambil alga hijau – biru untuk manfaat kesihatan harus mempertimbangkan mengambil makanan tambahan hanya organik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *