Manfaat jus kubis yang telah terbukti berkesan

Manfaat jus kubis yang telah terbukti berkesan

Kubis dan lebih khusus lagi kubis jus mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Pada zaman awal sebelum kedatangan moden pasar raya, kubis ini meluas digunakan oleh kelas-kelas yang kurang sebagai penawar untuk keadaan yang banyak kerana ia adalah mudah untuk tumbuh dan murah untuk membeli jika anda tidak mempunyai sebuah taman kecil di mana ia menanam.

Kubis makan dengan vitamin C dan antioksidan, mereka bekerja bersama-sama membantu mencegah kanser dan walaupun dalam kebanyakan kes mempunyai beberapa kesan dalam mengurangkan saiz ketumbuhan kanser. Tambah kandungan serat yang tinggi ini dan kemungkinan mendapat kanser kolon boleh dikurangkan dengan ketara, serta serat yang membantu untuk mengelakkan sembelit supaya anda kekal tetap.
Walaupun mempunyai kesan kanser, manfaat jus kubis yang berlanjutan serta ke ulser perut, menghalang mereka dan walaupun mereka dalam masa dua minggu apabila memakan kira-kira satu suku daripada jus kubis pemulihan sehari dalam jumlah kecil sepanjang hari. Kajian perubatan telah menunjukkan ini adalah benar.

Poultices yang dibuat dari daun kubis telah digunakan bagi generasi. Poutices ini akan dibuat oleh hanya menghancurkan daun kubis jadi sebagai berehat melalui dinding sel tumbuhan yang tebal terutamanya di pusat bandar tulang rusuk di tengah-tengah daun, kemudian meletakkan daun crushed pada kawasan yang terjejas dan meliputi dengan kain atau lebih banyak kubis daun. Kadang-kadang daun mungkin diletakkan dalam air panas atau mendidih untuk satu minit atau lebih sebelum menghancur dan memohon. Poultices ini telah digunakan dengan berjaya untuk lebam, sprains, terbakar, ketumbuhan kulit, gigitan serangga, radang dingin dan untuk melegakan sakit tekak influenza. Daun kubis mempunyai kesan anti-radang pada kawasan yang rivaling yang lebih ubat kaunter.

Kubis telah ditunjukkan untuk membantu merendahkan kolesterol serum dengan meningkatkan HDL (ketumpatan tinggi Lipo-protein) atau kebaikan kolesterol LDL (ketumpatan rendah Lipo-protein) atau kolesterol yang tidak baik. Ini akan membantu untuk mengurangkan risiko anda untuk penyakit jantung.

A vitamin yang terkandung di dalam jus kubis bersama-sama dengan kerja vitamin D untuk menghasilkan kulit yang sihat jelas Cari dan melambatkan kemusnahan sel-sel kulit yang disebabkan oleh sinar ultra violet dan sekali gus melambatkan proses penuaan dan pembentukan winkles.

Jika anda ke dalam aktiviti fizikal, latihan berat atau aerobik, Vitamin B dalam kubis jus boleh memberikan anda tenaga untuk meneruskan rutin anda, asid laktik dalam jus akan membantu untuk melegakan sengal otot selepas senaman itu dan seterika dan nutrien lain akan membantu untuk membina tisu otot, Semua dilakukan dengan pengambilan kalori yang sangat sedikit.

Sama ada anda memilih hijau tradisional, merah atau kubis savoy, anda mempunyai satu powerhouse vitamin, mineral, antioksidan, pelbagai khasiat dan enzim di hujung jari anda. Jus kubis lurus tidak merasa terlalu buruk, tetapi tidak sedap Tempahan supaya anda mungkin mahu untuk digabungkan dengan epal atau buah-buahan lain yang anda menikmati. Dengan menggabungkan beberapa lobak merah serta beberapa bayam anda minum pekat tenaga, dengan manfaat yang sampai dari kesihatan mata kepada darah yang membina kepada ketetapan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *