Manfaat daripada kemudahan saraf Proprioceptive

Manfaat daripada kemudahan saraf Proprioceptive

Anda mengalami akhir-akhir ini kecederaan yang disebabkan oleh aktiviti yang berat dari kerja? Mungkin anda hidup gaya hidup aktif dan anda akan mula mengalami perubahan gerakan dan fleksibiliti. Mungkin ia adalah masa untuk memberi perhatian khusus kepada masalah itu semakin meningkat dalam kumpulan otot yang berlainan daripada badan anda.

Terdapat jenis badan yang dibangunkan untuk menangani masalah fizikal yang berkaitan dengan pergerakan dan fleksibiliti. Jenis syarat-syarat ini adalah perkara biasa pada individu aktif yang terdedah kepada kecederaan, khususnya atlet. Proprioceptive facilitation saraf, atau dikenali sebagai PNF adalah jawapan untuk memperbaiki dan regaining pergerakan terjejas dan fleksibiliti. Teknik ini menggunakan kaedah-kaedah yang termasuk regangan, kontraksi otot dan pergerakan.

Terapi ini telah dibangunkan pada awal 1990-an tetapi telah popular dan digunakan dalam tahun 1940-an oleh Herman Kabat pada pesakit yang mengalami disfungsi akibat polio. Kejayaan membawa kepada penggunaan Kemudahan saraf proprioceptive oleh ahli terapi fizikal dalam tahun 1960-an. Masa itu ia juga diperkenalkan dan ditawarkan di Universiti sebagai kursus yang penting untuk terapi fizikal. PNF mendapat pengiktirafan kerana faedah-faedah yang indah serta keberkesanan dengan setiap sesi terapi.

Faedah-faedah PNF pada tubuh manusia akan keberkesanannya dalam membawa kembali pelbagai gerakan pada kawasan yang terjejas. Pelanggan boleh mengharapkan kemajuan dengan setiap sesi tidak kira menyakitkan rawatan terapi. Walaupun laborious regangan dan pergerakan fizikal yang dilakukan semasa sesi terapi Parit tenaga pelanggan, hasil keseluruhan mengatasi pengorbanan fizikal. Berikut adalah faedah-faedah yang anda dapat dari proprioceptive facilitation saraf:

• Pemulihan kecederaan – pada asalnya dibangunkan sebagai satu kaedah pemulihan untuk bahagian-bahagian badan kepincangan pada pesakit strok, facilitation saraf proprioceptive dikenali kerana keupayaan rehabilitating kekurangan pergerakan atau kecederaan pada kadar yang lebih cepat. Teknik-teknik yang digunakan dalam PNF yang besar untuk mendapatkan fleksibiliti belakang, gerakan, serta pembelaan bagi mencegah kecederaan pada masa hadapan dan dysfunctions kerana banyak faktor yang biasanya berkaitan dengan kemalangan dan kecederaan sukan.

• Peningkatan fleksibiliti – teknik-teknik yang digunakan dalam PNF bantuan pemulihan cepat pelanggan serta keuntungan yang ditambah pada peningkatan dalam fleksibiliti bahagian-bahagian badan yang terjejas. Pasif dan aktif regangan dan pergerakan yang semua penting untuk menghapuskan sebarang sekatan dalam fleksibiliti sendi.

• Peningkatan pergerakan – isometric pasif dan aktif yang regangan membantu klien secara dramatik meningkatkan julat pergerakan dengan teknik yang berkesan. Pergerakan aktif juga membantu pemulihan pergerakan dan pelbagai serta menguatkan tisu-tisu otot dalam kumpulan otot yang terlibat. Oang dalam pengecutan otot adalah penting dalam proses mencapai peningkatan dalam gerakan.

• Pencegahan kecederaan – membantu pencegahan kecederaan yang berpotensi sebagai senaman regangan PNF membantu keadaan tisu-tisu otot dan pada masa yang sama membetulkan sebarang ketidakseimbangan dalam sistem otot. PNF senaman juga memperbaiki dan mengekalkan keadaan kesihatan badan keseluruhan fizikal pelanggan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *