Manfaat daripada bijirin untuk kesihatan anda

Manfaat daripada bijirin untuk kesihatan anda

Bijirin untuk Sarapan Pagi menyediakan anda dengan besi harian yang perlu

Bijirin adalah salah satu sumber utama zat besi dalam diet harian. Kanak-kanak berusia antara 9 dan 13 tahun perlu mengambil 8 mg zat besi setiap hari. Anda boleh mendapatkan 8 mg borang besi hanya 30 gram bijirin. Jumlah tertentu daripada besi, tetapi agak sukar untuk mengasimilasikan, ditemui di pasli akar, buah Ara, raisins dan aprikot Kering, nettles, kentang yang direbus dalam Cangkerang mereka, badam dan kekacang lain.

Kaji selidik mendedahkan bahawa borang kira-kira 2 bilion orang di seluruh dunia akan berkemungkinan mendapat penyakit anemia. Apabila ia datang kepada bilangan orang-orang yang mempunyai kekurangan zat besi untuk nombor yang lebih tinggi. Keadaan lebih buruk jika, selain dari besi, badan mempunyai kekurangan vitamin A dan B12, atau asid folik. Untuk merawat anemia, anda perlu membetulkan kekurangan vitamin dan mineral melalui diet yang sihat.

Bijirin untuk Sarapan Pagi memenuhi permintaan kami harian bagi karbohidrat

Salah satu elemen penting dalam diet yang sihat harus karbohidrat. Diet ini termasuk makanan yang mengandungi kanji, seperti bijirin, roti, pasta, nasi, kentang, Mee atau pizza. Mereka dikenali sebagai karbohidrat kompleks kerana mereka terdiri daripada hidrokarbon yang banyak dan ia mengambil masa yang lebih banyak untuk mencerna.

Bijirin yang anda boleh makan untuk Sarapan Pagi mengandungi banyak karbohidrat. Berikut adalah kuantiti karbohidrat yang anda akan mendapatkan dari 10 oz bijirin dimakan bersama susu tepung skim: Nestle Cornflakes – 1 auns, Nestle kecergasan – 1 auns; Nestle Ciniminis – 1 auns.

Semasa musim sejuk yang ia adalah lebih penting daripada pernah memberikan tubuh anda semua kalsium perlu dialy. Elemen ini memudahkan asimilasi nutrien dan pelupusan sisa asid, berikutan proses metabolisme.

Bijirin sarapan adalah sumber vitamin yang sangat baik

Vitamin adalah bahan-bahan organik yang penting untuk fungsi biasa dan badan yang, dengan beberapa pengecualian, tidak boleh disintesis dalam metabolisme dalaman. Mereka membantu mengawal metabolisme anda melalui sistem enzim anda; kekurangan vitamin boleh mengganggu seluruh badan. Anda perlu mengambil kira hakikat bahawa badan anda tidak dapat berbuat apa-apa dengan vitamin sahaja. Ia juga memerlukan nutrien lain seperti mineral.

Vitamin utama yang hadir dalam kandungan bijirin adalah vitamin B kompleks (B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B3 – vitamin PP dan nicotinamide, B5 – B6, asid pantothenic – pyridoxine, B12 – cobalamin, asid folik) dan vitamin C.

Kerana bijirin ini mengandungi banyak serat, karbohidrat dan lemak tak tepu adalah sangat disyorkan anda memasukkan mereka dalam Sarapan Pagi anda setiap hari. Bijirin merupakan sumber vitamin vitamin B, mineral – seperti besi, tembaga, fosforus dan zink – dan antioksidan yang sangat baik.

Bijirin adalah sumber penting dan fosforus, magnesium

Seperti vitamin, mineral adalah sangat penting untuk fungsi tubuh yang tidak sihat jika bahan-bahan ini berada dalam defisit. Mineral mewakili kira-kira 5 peratus daripada berat badan, dan yang paling penting ialah: kalsium, fosforus, kalium, magnesium dan sodium.

Fosforus adalah perlu bagi struktur tulang yang biasa dan bagi mereka yang konsisten (ia mengekalkan tulang dan gigi sihat). Ia juga adalah sangat penting apabila ia datang untuk penyerapan glukosa dan transformasi glukosa dalam tenaga. Elemen ini adalah amat penting bagi memastikan fungsi sistem saraf dan otot-otot anda. Untuk pemulihan yang cepat dan pemulihan tisu-tisu anda anda memerlukan magnesium. Magnesium juga adalah penting untuk sistem imun yang kuat. Ia juga mempunyai peranan yang penting di tengah-tengah berfungsi dengan optimum.

Jika anda ingin memastikan tubuh mendapat semua bahan berkhasiat yang menggerunkan ini pastikan anda makan bijirin. Anda boleh makan mereka dengan susu, yogurt atau jus buah-buahan segar walaupun. Mereka sudah benar-benar lazat, sangat cepat untuk membuat dan membantu anda mendapatkan lepas musim sejuk sambil menjaga kesihatan anda. Bukankah lebih baik untuk mencegah penyakit daripada untuk melayan mereka?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *