Manfaat buah Bael aromatik

Manfaat buah Bael aromatik

Bael terkenal bagi ubat-ubatan diperkenalkan daripada kualiti-kualiti yang boleh dimakan. Asli ke lereng berbukit zon Selatan dan tengah India, Bangladesh, Pakistan, Myanmar, Nepal Selatan dan kawasan-kawasan lain yang bersebelahan yang Bael banyak dibela sebagai tumbuhan ubat-ubatan yang sesuai digunakan untuk mengubati pelbagai penyakit dan penyakit. Ini pokok musky kepunyaan keluarga Rutaceae dan genus Aegle loji. Kilang purba yang dikategorikan di bawah botani nama Aegle marmelos dan bahagiannya akan digunakan bagi tujuan terapi sejak zaman.

Loji bael berkembang kepada purata ketinggian 18m, dengan harum bunga dan buah-buahan kulit cantik. Selain digunakan sebagai bahan dalam ubat-ubatan Ayurveda, ia juga digunakan dalam agama adat dan ritual, berkaitan dengan buah-buahan Hinduism.The mengandungi karbohidrat, protein, lemak, vitamin C dan mineral seperti besi, fosforus, karotena dan tiamin. Kehadiran seperti vitamin dan mineral serat termasuk menjadikannya kesan rawatan gangguan gastrousus dan penghadaman.Buah-buahan bael memiliki sifat-sifat penghadaman yang banyak oleh itu penggunaannya yang kerap membantu untuk mengatasi apa-apa jenis penyakit penghadaman.

Ia adalah sangat berguna pada masa cirit-birit dan dysenteries kerana ia membersihkan dan merangsang fungsi usus yang biasa. Ia tones trek pencernaan dan terusan alimentary untuk membenarkan pergerakan usus yang betul. Meraih Bael buah-buahan adalah julap semulajadi dan menghilangkan sembelit aduan. Minyak berubat terdiri daripada daun Beal penawar beberapa masalah pernafasan dan jangkitan lain. Campuran Minyak bijan dan daun Bael adalah cara terbaik untuk menghilangkan sejuk, batuk dan asma.Bael buah-buahan merupakan sumber besar vitamin C dengan itu membantu untuk memenuhi kekurangan vitamin C dan merawat scurvy yang disebabkan disebabkan oleh kekurangan vitamin C.

Dalam kes ulser peptic dan kesakitan, sejumlah besar buah-buahan Bael adalah berguna. Kerana Bael daun mengandungi tinggi tannin yang mempunyai harta yang anti-radang yang peptic ulser dan kesakitan.Buah-buahan Bael kaya dengan serat dan mempunyai kesan laksatif ringan apa yang membuat ia berguna dalam rawatan penyakit seperti kencing manis. Campuran madu dengan jus Bael menyediakan pelepasan dari demam dan penyakit selesema.Tannin elemen membuat anti-radang buah-buahan yang membantu untuk mengubati keradangan kronik. Bael juga dikatakan bermanfaat bagi masalah Sakit Puan dan memberikan kelegaan daripada masalah yang berkaitan.

Purba, aromatik Bael buah daun dan akar yang digunakan untuk merawat gigitan ular sejak zaman keemasan. Bael buah-buahan adalah orang yang anti-kulat dan anti – sifat malaria. Ia adalah berkesan untuk rawatan malaria.Sejak tahun Bael akar berkata kepada remedi rumah yang terbaik untuk merawat mana-mana telinga masalah berkaitan. Ambil sekeping yang sengit daripada akar pokok Bael dan kemudian celup dalam minyak neem dan meringankan. Membakar minyak dengan betul. Ia adalah satu rawatan berkesan untuk merawat masalah telinga kerana ia mempunyai neem yang terkenal dengan sifat anti-radang.

Akar Bael mempunyai harta kesemak yang dikenali untuk rawatan apa-apa jangkitan, pelepasan dan keradangan kronik. Dinasihatkan, tidak untuk mengambil Bael buah-buahan setiap hari pada regangan kerana ia menghasilkan atony usus. Juga tidak mengambil jumlah buah-buahan yang tinggi pada satu masa kerana ia boleh membuat sensasi yang berat di dalam perut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *