Mandian herba untuk kesihatan dan Kecantikan

Mandian herba untuk kesihatan dan Kecantikan

Mandian herba bukan sahaja bau baik, tetapi juga melakukan fungsi penting yang menenangkan dan kering kulit, meninggalkannya Cari dan rasa muda. Belum lagi pelbagai manfaat kesihatan.

Sesetengah herba yang bertindak sebagai diaphoretics, membuka liang-liang untuk membenarkan peluh dan membazirkan penting untuk melarikan diri; orang lain yang bertindak sebagai astringents, mengetatkan miskin liang-liang lama letih.

Herba digunakan dalam mandi untuk membantu seorang tidur, sebagai afrodisiak, kehilangan berat badan, melegakan kulit yang gatal, berehat kembali tegang – apa sahaja yang anda mahu mereka lakukan.

Permukaan kulit dilindungi dengan beratus-ratus liang-liang yang berfungsi sebagai laluan untuk perkara sisa yang terkumpul untuk melarikan diri dari dalam badan. Jika liang encrusted dengan kotoran atau minyak, masalah sampah tidak boleh melarikan diri dan badan kehilangan salah satu permukaan ekskretasi yang utama dan mula mati sesak nafas terakhir racun sendiri.

Kulit anda bernafas dengan anda. Ia juga mempunyai kesan kesihatan peredaran dan metabolisme. Ia adalah berfaedah satu belajar dan mengamalkan seni lembut mandi.

Kaedah Herba Mandian – mandian yang panas akan enervating. Mandian panas yang menyenangkan. Mandian sejuk akan merangsang.

Kaedah 1
1. Ambil ½ cawan herba dan mereneh di 1 suku air di dalam periuk nonmetal dilindungi selama 10-20 minit.
2. Manakala herba anda mereneh, mengambil quickie pancuran mandian untuk membuang kotoran permukaan.
3. Masukkan dalam tab mandi dengan panas atau air panas, membebankan rebusan itu dan tuangkan cecair herba ke dalam tab mandi. Balut sisa pepejal herba di basuh kain dan ikat dengan reben atau band getah.
4. Masukkan dalam tab mandi dan Berendam selama sekurang-kurangnya 20 minit. Berehat dan gosok badan anda bersungguh-sungguh dengan herba yang diikat dalam kain basuh.

2 Kaedah
1. Tempat segelintir besar herba dalam 2 cawan air mendidih di dalam bekas dilindungi nonmetal. Mereneh selama 10-20 minit. Terikan.
2. Manakala herba anda mereneh, mengambil quickie pancuran mandian.
3. Apabila melalui dengan pancuran mandian anda, Balut sisa pepejal herba dalam kain basuh dan rub badan bersungguh-sungguh.
4. Menggunakan cecair sebagai bilas yang selepas mandi dan gosokkan ke.

3 Kaedah
1. Balut segelintir besar herba dalam beg kain (mandian beg) dan ikat dengan selamat.
2. Letakkan beg terus ke dalam tab mandi atau pancuran mandian kepala dan biarkan air panas melaluinya.

Kaedah 4 – kaedah Wap.
1. Campurkan sedikit minyak kelapa, minyak zaitun atau minyak badam dengan air.
2. Pasangkan yang vaporizer ke dalam Bilik mandi sebuah kedai.
3. Menambah campuran minyak dan air ke dalam bekas dan jatuh dalam beberapa pedal yang segar dan wangi herba.
4. Pastikan pintu bilik mandi ditutup dan duduk, stim akan meningkat, perfuming udara dan mengewap kulit anda daripada kekotoran.

Ubat-ubat herba Mandian

Mandian yang menenangkan

Campurkan bersama segelintir kecil setiap ganja, chamomile, hop, linden, passionflower, valerian dan yarrow. Mereneh dalam satu suku air di dalam bekas dilindungi nonmetal selama 10 minit. Menghirup ½ cawan cecair dengan sedikit lemon dan madu. Tuang selebihnya dalam air mandian anda dan rendam selama sekurang-kurangnya 30 minit.

Mandian kulit kering

Bahagian akar orris, oatmeal, badam dan tepung jagung – cukup untuk 1 cawan yang sama – sama campuran bungkus dan ikat rapi dalam beg mandian atau membasuh kain. Memasukkannya ke dalam air mandian anda, ia akan melepaskan perlahan-lahan milkiness yang melegakan kulit kering, gatal.

Mandian kulit berminyak

Campurkan bahagian-bahagian yang sama dengan Serai, tunas oren, kulit willow putih, pudina dan daun penyihir hazel – cukup bersamaan dengan 1 cawan. Mereneh di dalam periuk nonmetal dilindungi selama 15 minit, terikan dan tuangkan cecair ke dalam air mandian anda atau gunakan sebagai sebuah bilas selepas anda mandi.

Mandian yang tenang

Tambahkan 1 segelintir setiap valerian, linden, lavender, chamomile, hop dan akar burdock dalam beg kain dan ikat dengan selamat. Beg betul-betul di dalam air mandian dan rendam selama 30 minit.

Mandian yang mudah

Campurkan bersama-sama bahagian-bahagian yang sama dengan bijaksana, rosemary dan lavender. Menggunakan kaedah mandian herba.

Mandian Salun Kecantikan

Campurkan bersama-sama bahagian-bahagian bunga lavender dan meningkat, daun rosemary, pudina dan thyme dan comfrey akar yang sama. Menggunakan mana-mana kaedah di atas.

Apa-apa bilangan herba dan bunga-bunga digunakan dalam mandi. Tambahan lain untuk beg mandian adalah oatmeal dan bran, yang bertindak sebagai kandungan yang kasar lembut. Anda juga boleh menambah satu sudu besar garam laut atau secawan serbuk susu atau madu ke dalam air mandian. Herba dan bunga vinegars mungkin ditambah juga, kerana kulit yang lembab, melegakan otot dan melegakan kerengsaan kulit.

Herba yang dicadangkan untuk mandi bagi kulit cantik termasuk chamomile bunga untuk pembersihan dan lembab; comfrey meninggalkan untuk menenangkan; dandelion meninggalkan untuk revitalizing letih kulit dan meningkatkan peredaran; daun Jintan hitam yang lembab dan melicinkan; horsetail daun sebagai astringent dan toner; Lemon balsem daun sebagai astringent untuk; bunga-bunga Linden whiten kulit, meningkatkan peredaran dan kedutan halus; daun pudina untuk bau, sebagai astringent untuk untuk hartanah mereka merangsang, antiseptik; bunga-bunga mullein yang digunakan untuk pemutihan rambut; daun pasli whiten kulit dan meningkatkan peredaran; Rosemary meninggalkan bau dan sifat-sifat kesemak dan darkening rambut; daun tumbuhan iaitu menyahbau dan antiseptik hartanah; dan yarrow meninggalkan untuk kesannya kesemak pada kulit berminyak dan meningkatkan peredaran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *