Mampatan patah – Dapatkan Diagnosis simptom dalam talian untuk

Mampatan patah – Dapatkan Diagnosis simptom dalam talian untuk

Mampatan patah tulang belakang boleh menyebabkan tiada tanda-tanda atau gejala, tetapi dalam keadaan lain boleh menyebabkan di belakang sakit dan ketidakselesaan dan sebuah stooped lebih postur. Dalam mampatan patah belakang, satu atau lebih tulang belakang tulang (vertebra) runtuh. Artikel ini akan melihat sebab-sebab utama mengapa jenis keretakan berlaku dan meliputi lebih mendalam ke dalam gejala-gejala yang boleh didapati dan rawatan.

Mampatan patah tulang belakang tanda-tanda dan punca-punca

Bermulanya kronik: tanda-tanda atau gejala akan tidak sentiasa dapat diperhatikan dalam orang tertentu yang patah mampatan dan keterangan keadaan pertama akan ditemui hasil x-ray dilakukan atas sebab-sebab lain. Kadangkala tanda-tanda dan gejala-gejala boleh berkembang secara beransur-ansur dari masa ke masa dan mungkin melibatkan:

Bermulanya sakit belakang * secara beransur-ansur

* Kehilangan ketinggian (sehingga 6 in. dari semasa ke semasa)

* Stooped lebih postur, dirujuk sebagai “Maharani balu muda bonggol”

Bermulanya akut: dalam sesetengah keadaan, gejala-gejala boleh membangunkan tiba-tiba dan mencetuskan mendadak dan melampau sakit belakang yang kekal di satu kawasan tempatan di belakang. Bermulanya sakit belakang yang tiba-tiba disebabkan oleh mampatan patah biasanya boleh dirasai di pertengahan bahagian belakang yang lebih rendah. Kesakitan adalah dirujuk sebagai “pisau seperti” dan boleh melumpuhkan dan mengambil bulan pemulihan sebelum melegakan kesakitan.

Terdapat Mei mungkin punca keretakan mampatan yang termasuk:

* Penyusutan tulang disebabkan osteoporosis (sebab paling lazim)

* Penyusutan tulang kerana dalam Patologi seperti tumor kanser.

* Trauma untuk tulang belakang seperti kemalangan atau jatuh

Keretakan yang datang kira-kira berbangkit daripada osteoporosis pada amnya mempunyai kesan ke atas hingga belakang pertengahan dan rendah. Jenis patah boleh membangunkan tiada tanda-tanda atau gejala pada mulanya, terutamanya pada masa-masa untuk berehat, tetapi sakit belakang mungkin menjadi lebih teruk dengan berjalan kaki. Beberapa keretakan tulang belakang boleh menyebabkan postur yang stooped kyphosis yang diistilahkan. Ia dilihat sebagai satu bonggol seperti kelengkungan tulang belakang, seperti secara Notre Dame.

Mampatan patah tulang belakang Diagnosis dan rawatan

Pemeriksaan fizikal dan x-ray tulang belakang yang mungkin diperlukan untuk mengesahkan diagnosis mampatan patah tulang belakang. Pemeriksaan lain yang mungkin dijalankan melibatkan ujian ketumpatan tulang untuk mengetahui kewujudan osteoporosis; yang CT scan, MRI imbasan atau imbasan tulang jika terdapat kebimbangan mengenai kehadiran tumor atau kerosakan yang disebabkan oleh trauma berimpak tinggi ke belakang (iaitu kemalangan kereta atau yang jatuh dari ketinggian).

Rawatan bergantung kepada punca patah mampatan:

Dalam pesakit dengan osteoporosis, osteoporosis yang dikendalikan dengan ubat-ubatan preskripsi dan kesakitan dikawal dengan ubat-ubatan sakit dan tidur rehat. Individu boleh mendapat manfaat daripada terapi fizikal untuk membangunkan kekuatan otot yang diperlukan untuk lebih baik sokongan tulang belakang. Pembedahan merupakan satu pilihan yang luar biasa, tetapi bagi sakit belakang yang tidak boleh dikawal dengan langkah-langkah yang konservatif, rawatan pembedahan boleh dipertimbangkan (iaitu belon kyphoplasty, vertebroplasty). Patah disebabkan oleh osteoporosis mempunyai kecenderungan untuk mendapatkan lebih kurang sakit dengan ubat-ubatan lain dan kesakitan, tetapi malah sesetengahnya boleh mengakibatkan rasa sakit yang berterusan dan hilang upaya.

Jika patah itu adalah disebabkan oleh tumor, rawatan harus tertumpu merawat barah. Prognosis yang akan bergantung kepada jenis tumor yang terlibat.

Jika patah itu membawa trauma, rehat, ubat tahan sakit, dan bracing untuk menyokong dan immobilize rantau ini sering diberi mandat untuk 6-10 minggu. Jika cebisan-cebisan tulang di terusan saraf, pembedahan mungkin diperlukan untuk mengambil kepingan. Tulang belakang gabungan untuk menggabungkan vertebra antara satu sama lain dan menstabilkan tulang belakang Selain itu mungkin diperlukan. Mampatan keretakan disebabkan trauma biasanya akan sembuh dalam 8-10 minggu dengan rawatan yang sewajarnya. Masa pemulihan boleh meningkat jika pembedahan telah terlibat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *