Maklumat Tips Kesihatan untuk pelancong ke Azores Portugal

Maklumat Tips Kesihatan untuk pelancong ke Azores Portugal

Sebelum melawat Azores, Portugal, anda mungkin perlu mendapatkan vaksin dan ubat-ubatan tertentu untuk penyakit-penyakit yang boleh dicegah dengan vaksin dan lain-lain penyakit yang anda mungkin berisiko untuk tiba di destinasi anda. Pembekal doktor atau pakar kesihatan anda akan menentukan apa yang anda akan perlukan bergantung kepada faktor-faktor seperti sejarah kesihatan dan pelalian, kawasan di negara yang anda akan melawat, dan aktiviti yang dirancang.

Ia akan menjadi Tempahan bermanfaat untuk melihat pembekal penjagaan kesihatan sekurang-kurangnya 4-6 minggu sebelum perjalanan anda untuk membenarkan masa untuk vaksin anda berkesan. Sekiranya bahawa anda mempunyai kurang dari 4 minggu sebelum anda meninggalkan, anda masih akan melihat pembekal penjagaan kesihatan diperlukan vaksin, ubat-ubatan, dan maklumat mengenai cara untuk melindungi diri anda dari penyakit yang boleh didapati semasa dalam perjalanan.

Harus rancangan perjalanan anda membawa anda ke negara yang lebih daripada satu dalam satu perjalanan, pastikan untuk memberitahu doktor yang anda tahu supaya anda boleh menerima vaksin yang sesuai dan maklumat untuk semua destinasi anda. Pelancong jangka panjang, yang bercadang untuk bekerja atau belajar di luar negara, mungkin juga perlukan vaksin tambahan seperti yang dikehendaki oleh majikan atau sekolah mereka.

Demam kuning bukan risiko penyakit di Azores, Portugal, Walau bagaimanapun, kerajaan memerlukan pelancong yang tiba dari negara-negara di mana demam kuning boleh hadir untuk menyampaikan bukti penyakit demam kuning. Jika anda akan pergi ke salah satu daripada negara-negara di mana demam kuning boleh hadir sebelum tiba di Azores, keperluan ini mesti diambil kira.

Pastikan pemvaksinan rutin anda adalah terkini. Rutin vaksin, kerana mereka sering dipanggil, apa-apa untuk selesema, cacar air (atau varicella), polio, campak/beguk/rubella (MMR), dan kancing diphtheria/pertussis/gigi (DPT) diberi pada semua peringkat kehidupan. Vaksin ini rutin digalakkan walaupun anda tidak perjalanan. Walaupun penyakit-penyakit kanak-kanak, seperti campak, jarang berlaku di Amerika Syarikat, mereka akan masih biasa di bahagian-bahagian lain dunia. Mana-mana pengembara yang tidak pelalian akan berisiko untuk jangkitan.

Pastikan anda mempunyai cukup ubat-ubatan preskripsi yang anda ambil setiap hari untuk terakhir semasa perjalanan anda. Adalah bijak untuk simpan dalam botol ubat yang asal mereka dan sentiasa dalam Bagasi tangan anda. Pada setiap masa Pastikan mengikut garis panduan Keselamatan, terutamanya jika ubat-ubatan adalah cecair.

Sesetengah ubat-ubatan preskripsi yang tersedia di Amerika Syarikat adalah menyalahi undang-undang di negara-negara lain. Semak kami Jabatan dari Negeri perwakilan maklumat lembaran untuk country(s) yang anda bercadang untuk melawat atau Kedutaan atau Konsulat untuk country(s) itu. Dalam keadaan di mana ubat-ubatan anda tidak dibenarkan di negara yang anda akan melawat, minta pembekal penjagaan kesihatan anda untuk menulis surat di Pejabat kertas surat berkepala yang menyatakan ubat-ubatan yang telah ditetapkan untuk anda.

Penyakit dari bekalan makanan dan air yang sering menyebabkan cirit-birit dan muntah-muntah adalah punca utama penyakit di pelancong. Elakkan produk tenusu yang unpasteurized dan basuh tangan anda sering dengan sabun dan air, terutama sebelum makan. Jika sabun dan air tidak tersedia, gunakan gel tangan berasaskan alkohol yang (dengan sekurang-kurangnya 60 peratus alkohol).

Kemalangan kereta adalah punca utama kecederaan di kalangan pelancong. Anda boleh melindungi diri daripada kecederaan ini tidak minum dan memandu, memakai tali pinggang di tempat duduk anda dan menggunakan tempat duduk kereta atau kerusi booster dalam backseat kepada kanak-kanak, undang-undang trafik yang berikut. Anda juga boleh memakai topi keledar ketika anda menunggang basikal, motosikal dan basikal motor, Penyewaan pemacu tempatan, apabila mungkin dan Avoide yang memandu pada waktu malam.

Selepas anda pulang dari percutian anda, jika anda tidak berasa baik, anda akan melihat anda menyebut bahawa anda mempunyai tempahan mengembara dan doktor. Juga Beritahu doktor anda jika anda telah digigit atau tercalar oleh haiwan semasa dalam perjalanan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *