Maklumat tentang insurans kesihatan

Maklumat tentang insurans kesihatan

Terdapat ketidakpastian dalam hidup dan insurans direka untuk meringankan beban ini tidak menentu. Prinsip operasi adalah mudah, syarikat insurans (iaitu syarikat Blue Cross insurans atau Blue perisai dalam kes ini) membayar kos perubatan orang yang Diinsuranskan (anda) jika orang yang Diinsuranskan menjadi sakit sebab dilindungi seperti penyakit, Hilang Upaya, kemalangan dan sebagainya.

Balasan orang yang Diinsuranskan (anda) membayar premium bulanan atau Tahunan (yang kewangan biasanya jumlah kira-kira 200 ringgit sebulan, namun jumlah yang tepat berbeza-beza mengikut pelan insurans yang dibeli) kepada syarikat insurans. Sebagai peraturan am, bilangan penduduk dalam kumpulan insurans, lebih besar lebih rendah adalah premium. Ini adalah disebabkan oleh pengagihan kos.

Blue Cross insurans adalah sebuah syarikat insurans yang menyediakan insurans kesihatan di Amerika Syarikat dan Kanada. Blue Cross insurans telah dimulakan oleh Presiden Universiti Justin Ford Kimball. Ia bermula dengan cara yang sangat merendah diri sebagai hospital penjagaan bagi guru-guru sekolah di Dallas pada tahun 1929. Premium adalah hanya 6 ringgit setahun! Dalam tempoh 10 tahun penubuhannya Cross biru simbol ini diadaptasi oleh Persatuan Hospital Amerika. Pada masa ini salah satu Amerika setiap tiga dilindungi oleh perisai biru atau biru Cross membuat mereka penyedia penjagaan kesihatan terbesar di Amerika Syarikat.

Kini Cross biru dan biru perisai Persatuan adalah sebuah pertubuhan perdagangan yang menghubungkan syarikat-syarikat insurans kesihatan serantau bebas 38 di Amerika Syarikat, Puerto Rico dan Kanada. Ia mencapai bentuknya yang hadir pada tahun 1982 selepas penggabungan Persatuan Cross biru dan Persatuan Kebangsaan rancangan Blue perisai.

Pelan Cross biru dan biru perisai rapat dipautkan kepada pengurusan penjagaan kesihatan di Amerika Syarikat. Persatuan ini juga pentadbir untuk keselamatan sosial dalam sebilangan besar Syarikat. Secara tradisinya Blue Cross perlindungan hospital dan perisai Blue menyediakan perlindungan perubatan.

Di negeri-negeri berlainan syarikat Blue Cross dan perisai biru mempunyai nama yang berbeza. Nama-nama syarikat tersebut akan Wellpoint, Carefirst, Perkhidmatan penjagaan kesihatan Perbadanan, Highmark, Premera, Kumpulan Regence, Wellmark, biru Cross perisai biru di semua negeri, La Cruz Azul de Puerto Rico, Triple-S (di Puerto Rico) dan The Kanada Persatuan dari biru cross pelan (di Kanada).

Ia adalah sangat penting untuk membaca semua cetakan halus pelan insurans seperti insurans kesihatan biasanya diperlukan dalam kes-kes kecemasan seperti kemalangan atau penyakit. Dalam keadaan sedemikian ia akan datang sebagai satu kejutan yang jahat jika anda mengetahui Fasal tertentu yang menafikan insurans. Juga nombor telefon yang penting perlu dinyatakan turun untuk kecemasan tersebut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *