Maklumat, nasihat dan tip-tip mengenai kesihatan keseluruhan kelenjar prostat lelaki

Maklumat, nasihat dan tip-tip mengenai kesihatan keseluruhan kelenjar prostat lelaki

Prostat adalah kelenjar exocrine tubuloalveolar kompaun yang tidak sistem reproduktif lelaki. Dalam erti kata yang mudah, prostat lelaki adalah zon erogenous yang di dalam badan seorang lelaki.

Kelenjar prostat terletak di pangkal pundi kencing. Ia mengelilingi bahagian pertama dalam urethra, tiub dan memberikan satu laluan yang selamat untuk aliran air kencing dari pundi kencing sehingga zakar. Fungsi utama kelenjar prostat adalah untuk merembes cecair, yang membentuk bahagian cecair air mani.

Kesihatan prostat

Kelenjar prostat seorang lelaki matang seksual adalah kira-kira saiz walnut yang. Ia terletak berhampiran dengan pangkal pundi kencing, di depan rektum. Ia mengeluarkan cecair, yang menyihatkan dan melindungi air mani, apabila ia merebak ke dalam faraj seorang wanita melalui hubungan seks. Bendalir ini juga meningkatkan isipadu air mani.

Kelenjar prostat lelaki mula membesar apabila umur mereka. Prostat anda mungkin akan mula untuk membesarkan apabila anda berada di 40s anda dan pembesaran boleh terus untuk sepanjang hayat anda. Keadaan ini dikenali sebagai benign prostatic hyperplasia (BPH).

Terdapat tiga syarat utama yang memberi kesan kepada kesihatan prostat. Ini termasuk radang, kanser prostat, benign prostatic hyperplasia atau diperbesarkan kelenjar prostat.

Prostat memerah susu

Ramai orang menyarankan memerah tetap prostat susu sebagai rawatan pencegahan terhadap kanser prostat dan radang. Memerah susu prostat ini juga dikenali sebagai Perkhidmatan Urutan prostat. Di bawah akan diberikan langkah-langkah yang akan membimbing anda melalui proses memerah prostat susu apabila anda melakukannya sendiri.

-Mula-mula pastikan bahawa kuku anda akan dipotong dan mempunyai tiada tepi jagged jutting.

-Bersihkan badan dan tangan anda dengan teliti. Kemudian memakai sarung tangan steril lateks pada tangan anda dan dab pelincir berasaskan air sedikit pada jari-jari anda untuk membuang air kecil atau buang, yang membantu untuk berehat di kawasan.

-Berhati-hati masukkan jari atau jari-jari anda ke dalam dubur anda. Bergerak mereka secara beransur-ansur ke atas dan ke belakang, di sepanjang kawasan rektum ke arah bahagian depan tubuh.

-Jari-jari hendaklah bergerak kira-kira ke arah Pusat anda.

-Anda akan merasa kelenjar prostat, iaitu seperti kecil, bulat mentol kira-kira saiz walnut yang besar. Perlahan-lahan urut dengan cahaya yang bergerak di sepanjang sisi yang melambai.

-Anda tidak perlu menekan keras di kawasan pusat bandar, di mana saraf sensitif berada.

-Anda mungkin akan mengalami sensasi disconcerting, yang membuat anda berasa suatu dorongan untuk membuang air kecil. Walau bagaimanapun, anda perlu Teruskan dengan prosedur.

-Selepas beberapa minit, kelenjar prostat boleh diransang cukup untuk ejakulasi.

-Anda juga mungkin akan mengalami kepuasan seks atau puncak syahwat. Walau bagaimanapun, kadang-kadang, ejakulasi akan tidak berlaku tetapi anda mungkin merasa kepuasan seks.

Kanser prostat

Kanser prostat merupakan penyakit yang berkembang apabila sel-sel prostat berubah dan mula membiak secara tidak terkawal. Dalam kebanyakan kes, kanser prostat berkembang perlahan-lahan dan mungkin kekal undiagnosed, kerana ia tidak akan menyebabkan sebarang gejala atau masalah.

Masalah prostat

Gejala paling biasa masalah prostat adalah kesukaran membuang air kecil. Perubahan dalam prostat yang menyempitkan uretra, yang membantu dalam lancar keluar air kencing dari pundi kencing. Masalah prostat umumnya terdapat di kalangan lelaki selepas usia 50 tahun Bilakah mereka mengalami masalah membuang air kecil. Masalah prostat ini berlaku disebabkan pembesaran Syarikat, yang mengakibatkan uretra yang memerah.

Prostat dibesarkan

Prostat dibesarkan ini juga dikenali sebagai benign prostatic halangan (BPO) atau kadang-kadang sebagai benign prostatic hyperplasia (BPH). Prostat dibesarkan adalah overgrowth untuk sel-sel prostat, yang menghalang aliran air kencing dan lelaki mengalami masalah membuang air kecil.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *