Maklumat dan fakta-fakta Kesihatan Bichon Frise

Maklumat dan fakta-fakta Kesihatan Bichon Frise

Masalah kulit dianggap sebagai isu yang biasa jenis anjing pengalaman dengan itchyness, ruam dan kudis yang boleh menyebabkan bulu gugur, membiarkan kulit mentah yang terdedah dengan pendarahan tompok-tompok botak. Veterinar menyalahkan kelemahan ini untuk penyakit-penyakit dermatologi sebagai akibat kot berlapis dua itulah ciri-ciri baka. Mereka telah kot dalaman dan luar kot kot batin yang panjang dan kedudukan digabungkan dengan orang-orang yang kerinting, ini menyebabkan helai rambut untuk mendapatkan tangled membentuk beberapa jenis didaratkan. Jika pemilik haiwan kesayangan yang tidak rajin memberus bulu Bichon mereka setiap hari, kotoran dan bakteria mengumpul pada kulit, menyebabkan kerengsaan dan jangkitan. Kutu, kutu daun, hama dan kutu juga mendapat terperangkap dalam kot, dengan gigitan mereka menyebabkan gatal kudis karakteristik kurap (kulit yang berterusan dan sangat mudah berjangkit penyakit dicirikan oleh eczematous keradangan dan keguguran rambut).

Parvovirus infectin dan Distemper disebabkan oleh virus maut ini adalah tepat mengapa bichon frises perlu menjadi menerusi pilihanpilihan vaccinated penyakit-penyakit virus ini. Jangkitan parvo adalah suatu penyakit yang berjangkit yang ditandakan oleh demam, hilang selera makan, lesu, cirit-birit berdarah dan muntah-muntah, membawa kepada kematian. Di sisi lain, Distemper disebabkan oleh satu Paramyxovirus.

Bichons yang tinggal di negara-negara tropika perlu mendapatkan suntikan untuk tambahan bagi heartworm. Heartworm – nama saintifik Dirofilaria immitis – adalah parasit filarial cacing yang disebarkan untuk anjing oleh nyamuk. Cacing yang menghubungkan ke tengah-tengah anjing dalam masa ia ada di dalam aliran darah. Gejala-gejala heartworm termasuk hilang selera makan, kesukaran bernafas dan pada amnya lemah badan, menyebabkan koma dan kematian. Malangnya, sebaik sahaja heartworm menjangkit yang frise bichon, Terdapat tiada penawar untuknya dan prognosis yang miskin.

AIHA atau autoimun Hemolytic Anemia adalah salah satu penyakit ini bahawa semua pemilik Bichon Frise harus sedar dan harus berhati serta ITP atau Immune-Mediated Thromboyctopenia dan shunts hati. Berdasarkan maklumat Bichon Frise AIHA dan ITP, ini adalah penyakit-penyakit sistem imun anjing. Bichons dengan apa-apa masalah 2 akan menunjukkan dengan anemia tanda-tanda dan gejala-gejala serupa dengan darkish pee, kulit pucat cahaya atau kawasan gusi berwarna kuning, kelemahan (kerana tidak cukup kuasa), selera makan merosot, meningkat usus dan loya, tachycardia (denyutan jantung cepat) dan tachypnea (bernafas pantas).

Akhir tetapi sama-sama merbahaya adalah shunt hati yang mempunyai peluang yang besar untuk berlaku jika bichon frise adalah kekurangan. Sesetengah gejala ini adalah sawan dan juga boleh dilengkapi dengan mengganggu kencing gelap, kehilangan selera makan dan thirtiness atau lesu.

Kerana terdapat banyak penyakit yang boleh menimpakan anjing mereka, pemilik haiwan kesayangan adalah dinasihatkan untuk membaca apa-apa maklumat Bichon Frise kesihatan yang mereka boleh dapati, supaya mereka akan sedar apa-apa gejala yang mungkin berkembang dalam haiwan kesayangan mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *