Makings daripada satu adrenalin-junkie

Makings daripada satu adrenalin-junkie

Adrenalin-penagih bukan sahaja banjir adegan lasak – pada masa kini, mereka di mana-mana. Tetapi apa yang sebenarnya berlaku dalam minda dan badan-badan ini “keseronokan fiends”, itulah jadi sangat ketagihan? Apa yang menjadi punca muktamad, “alam tinggi?” Mari kita ketahui.

Untuk mengetahui bagaimana untuk tergesa-gesa adrenalin berlaku di dalam badan, kita perlu meneliti source– dan kelenjar adrenal. Kelenjar adrenal akan dua berkas squishy mencari bertenggek dengan selesa pada buah pinggang, seperti beanies kuning sedikit. Tetapi Jangan tertipu oleh mereka seolah-olah, penampilan “sejuk-out,”. Kelenjar ini akan hypersensitive kepada persepsi takut tiba-tiba atau keseronokan dan membentuk sebahagian penting daripada sistem saraf Sympathetic badan yang mengawal badan perjuangan-penerbangan respons mekanisme.

Sangat mudah, apabila sistem penggera otak akan terpadam dan berkelip Lampu merah ke seluruh organ-organ di dalam badan untuk memberi amaran bahaya, kelenjar adrenal menghasilkan hormon yang dipanggil, adrenalin; juga dikenali sebagai Epinephrine. Gambar ini: adrenalin adalah lelaki sedikit Rasul yang beroperasi dari Istana satu organ seterusnya dengan skrol yang berkata, “Sediakan untuk pertempuran!” Dan itulah apa yang berlaku. Jantung mula mengepam pada kelajuan tinggi dan mengembangkan saluran darah, otot-otot mata kontrak, menyebabkan murid-murid untuk dilate, manakala paru-paru dilate laluan udara di dalam badan. Chain-reaction borang ini dicetuskan oleh yang pecah secara tiba-tiba tenaga yang disebabkan oleh satu neurotransmitter yang kuat: adrenalin.

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana ini muncul di dalam badan. Berikut adalah bagaimana: refleks seorang manusia apabila mengalami yang tergesa-gesa adrenalin, beroperasi pada tahap optimum tempahan, menyebabkan apa yang aku ingin menelefon, “The Batman kesan,” perasaan akan yang datang dengan rasa kesedaran dan rangsangan yang melampau pada kepekatan yang memuncak. Tindak balas ini sengit ditambah pula dengan peningkatan dramatik dalam prestasi fizikal yang disebabkan oleh aliran darah yang pesat kepada otot-otot dan rangsangan yang secara tiba-tiba oksigen kepada paru-paru.

Istilah, “adrenalin junkie,” yang menjadi popular selepas penggunaannya dalam wayang tahun 1991, “Point Break,” menggambarkan seseorang yang menikmati aktiviti-aktiviti yang berbahaya, seperti aktiviti lasak. Apa yang hebat tentang sukan ekstrem adalah tergesa-gesa adrenalin ditambah pula dengan keluaran yang meningkat daripada Endorfin, iaitu badan, “hormon gembira.”

Memandangkan semua ini, adalah tidak sukar untuk memahami mengapa kemunculan lasak nampaknya begitu monumental. kenapa tidak? Lagipun, dengan populariti Kesihatan gaya hidup abad ke-20, sukan lasak adalah cara untuk mencapai yang muktamad dan benar-benar semulajadi, “tinggi.”

Mahu tergesa-gesa untuk adrenalin melampau tanpa laluan lasak? Hanya melompat ke dalam kawasan jiran anda dengan Rottweilers dalam dan menonton kerana anda ajaib mengubah menjadi Naib juara percuma untuk Olimpik dalam masa kurang lima saat. Tetapi, jangan berkata kamu mendengar ini dari saya…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *