Makanan yang penting untuk kulit yang sihat

Makanan yang penting untuk kulit yang sihat

Jadi pepatah lama pergi: anda adalah apa yang anda makan. Benar, apa yang kita makan dipancarkan melalui kulit kita. Tanpa diet yang sihat, ia adalah mustahil mencapai kulit yang sihat.

Oleh itu, kita perlu memilih makanan kami dengan teliti. Walaupun diet yang seimbang adalah bagus untuk kulit, makanan tertentu boleh memberi kulit anda rangsangan kerana makanan ini mengandungi nutrien seperti vitamin A & C dan anti-oksidan yang boleh melindungi dan memperkayakan kulit. Terlalu banyak makanan berlemak dan diproses boleh merosakkan kulit anda.

Kerana Kecantikan adalah sinonim dengan Kesihatan, ia tidak salah dikatakan kebanyakan daripada kita inginkan kulit yang sihat. Untuk mencapai matlamat itu, kita perlu makan dengan bijak. Maka, bagaimana kita tahu apa yang baik untuk kulit kita?

Vitamin A
Mendapati sayur-sayuran hijau yang gelap (brokoli dan bayam) dan produk-produk tenusu seperti susu dan telur, Vitamin A membantu dalam pembangunan dan pembentukan sel-sel. Ia baik untuk mata dan rambut dan melindungi dari jangkitan kulit. Lain-lain sumber Vitamin a adalah cod hati minyak, keju dan daging.

Vitamin C
Ia adalah satu kemestian mempunyai. Buah-buahan seperti oren dan grapefruits mempunyai banyak vitamin c dan menghasilkan kolagen yang membantu firma sehingga kulit dan pastikan ia bebas daripada kedutan. Ia membaiki sel-sel kulit, menyembuhkan luka dan pada masa yang sama melindungi kulit daripada sinaran UV. Kajian telah melaporkan bahawa wanita dengan pengurangan Pengambilan vitamin c mempunyai kejadian yang tinggi kulit kering dan berkedut.

Antioksidan
Antioksidan yang semulajadi berlaku bahan-bahan yang didapati dalam makanan yang banyak membantu meneutralkan radikal bebas dalam badan kita. Ia dikenali untuk mengurangkan tekanan darah dan mengelakkan kanser dan penyakit jantung.

Beri beri hitam dan blueberry akan buah-buahan yang dimuatkan dengan antioksidan. Teh hijau, satu lagi sumber antioksidan, adalah berharga untuk kulit kerana ia mempunyai sifat-sifat anti-radang, boleh mengurangkan risiko kanser kulit dan meningkatkan sistem imun anda.

Asid lemak
Asid lemak perlu, sumber-sumber lemak yang baik untuk badan kita akan omega 3 dan omega 6. Makanan seperti ikan salmon, alpukat, walnut, badam dan biji bunga matahari adalah baik untuk membran sel mereka melincirkan kulit dan menghalang kehilangan air.

Air
Air tidak dinafikan merupakan makanan yang terbaik. Bersih dan bebas kalori, ia hydrates kulit anda dan rasa toksin daripada badan anda.

Walaupun the rule of thumb untuk minum sekurang-kurangnya lapan gelas air setiap hari, itu semua bergantung pada individu dan bagaimana fizikal aktif anda akan. Jika anda bersenam lebih, minum lebih. Jangan tunggu sehingga anda akan dahaga kerana jika anda berbuat demikian, badan anda sudah 2-3 peratus dehidrasi.

Tabiat makan yang baik memainkan peranan untuk mempunyai kulit yang sihat. Jangan makan terlalu banyak dan cuba untuk memasukkan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan kacang dalam diet harian anda. Makan kurang pada waktu malam seperti aktiviti fizikal mengurangkan supaya badan anda tidak perlu bekerja keras.

Secara umum, menubuhkan satu tabiat pemakanan yang baik sekarang makan kurang makanan berlemak, makanan diproses dan makanan yang mempunyai kandungan karbohidrat dan bahan pengawet yang tinggi supaya anda boleh mencapai kesihatan yang baik dan kulit yang cantik pada masa akan datang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *