Makanan untuk meningkatkan kolesterol HDL: Apakah pilihan anda?

Makanan untuk meningkatkan kolesterol HDL: Apakah pilihan anda?

Hampir semua orang pada masa kini telah mendengar Lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL) dan kolestrol yang baik. Kolesterol HDL dianggap mengurangkan triglycerides dan kolestrol daripada aliran darah dengan membawa ia kepada hati untuk diproses.

Kononnya, HDL melindungi terhadap kardiovaskular pada tahap yang tinggi (melebihi 60 mg/dL), manakala risiko penyakit jantung meningkat apabila paras HDL yang rendah (bawah 40 mg/dL). Selain itu, kajian menunjukkan bahawa sementara anda kolesterol yang tidak baik mungkin rendah, anda masih mungkin risiko penyakit jantung jika anda kolesterol baik atau HDL adalah pada tahap yang rendah juga. Oleh itu cara terbaik untuk melindungi daripada penyakit vaskular kardio adalah untuk meningkatkan tahap HDL dalam aliran darah anda. Berikut adalah beberapa tips dalam memilih makanan untuk meningkatkan HDL.

Makan bawang mentah dan bawang putih. Kajian menunjukkan bahawa penggunaan biasa Bawang besar dan bawang putih dalam keadaan mentah mereka merendahkan kolesterol yang tidak baik. Selain itu, bawang yang mengandungi kromium, dan vitamin B6 yang telah ditunjukkan untuk meningkatkan tahap HDL dan merendahkan paras homocysteine tinggi, satu lagi faktor risiko penting untuk serangan jantung dan strok.

Memilih makanan yang kaya dengan asid lemak Omega 3, seperti walnut, flaks benih, ikan berminyak (tuna, salmon dan ikan kembung). Minyak ikan mengandungi asid Dokosaheksanoik (DHA) dan asid eicosapentaenoic (EPA), manakala sesetengah kekacang (walnut Bahasa Inggeris). Kajian kes bagi ceramah Inuit yang hidup mati ikan kaya dengan Omega 3 mempunyai kejadian penyakit kardio-vaskular yang jauh lebih rendah. Jika anda tidak suka ikan, kekacang adalah alternatif makanan yang lazat untuk meningkatkan HDL.

Kegunaan monsaturated lemak dalam diet anda seperti minyak canola, minyak avokado dan minyak zaitun, walaupun yang terdapat dalam kacang tanah dan kacang soya meningkatkan tahap HDL tanpa meningkatkan kolesterol jumlah. Minyak sayur-sayuran mengandungi alpha-Linolenik asid (ALA) juga adalah satu bentuk asid lemak omega 3. Hanya Gantikan minyak ini bukan minyak yang kaya dengan tepu asid lemak (mentega, kelapa dan minyak kelapa sawit) dalam resipi biasa anda.

Meningkatkan pengambilan serat larut air dalam diet anda. Serat larut ditemui di oat, buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang – mengurangkan kolestrol dan meningkatkan kolesterol HDL. Untuk keputusan yang terbaik, mempunyai sekurang-kurangnya dua hidangan sehari.

Anehnya, jus kranberi telah ditunjukkan untuk meningkatkan tahap HDL. Baru-baru, kajian kecil telah mencadangkan bahawa meminum jus kranberi boleh meningkatkan paras HDL sehingga 10%. Penyelidik disebabkan ketinggian tahap HDL flavenoids yang didapati dalam jus kranberi.

Sudah tentu, mendapatkan nutrien, terutama HDL, daripada sumber makanan asli adalah sentiasa ideal. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan yang mana sumber makanan yang tiada atau tidak boleh diterima oleh orang yang memerlukannya. Tambahan adalah alternatif yang selamat untuk makanan untuk meningkatkan kolesterol HDL. Terdapat pelbagai omega 3 suplemen yang terdapat di pasaran. Yang juga bawang putih dan bawang juga, nasib baik. Walau bagaimanapun, ia tidak terbukti lagi jika suplemen pil bawang putih atau bawang boleh meningkatkan HDL peringkat dengan cara yang sama bila ianya segar.

Di kalangan wanita yang putus haid (tetapi tidak, rupa-rupanya, dalam lelaki atau wanita pre-menopausal) tambahan kalsium boleh meningkatkan paras HDL.

Jangan lupa senaman adalah juga diperlukan. Senaman yang meningkatkan denyutan jantung anda selama 20-30 minit mungkin berkesan selain makanan untuk meningkatkan HDL kolesterol dan bantuan tarik keluar kolesterol yang tidak baik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *