Makanan untuk meningkatkan kesuburan semulajadi

Makanan untuk meningkatkan kesuburan semulajadi

Kebanyakan pasangan percaya bahawa sebaik sahaja mereka membuat keputusan untuk memulakan sebuah keluarga, ia akan berlaku dengan cepat. Lagipun, kita membaca begitu banyak tentang kehamilan yang tidak diingini dan wanita yang hamil selepas satu kesilapan bodoh yang kita fikir bahawa sebaik sahaja kita membuat keputusan itu, berita gembira akan mengikuti dalam tempoh sebulan atau dua. Malah, realitinya adalah sangat berbeza, dengan ramai pasangan yang mengalami kesukaran mengandung yang membawa mereka untuk mencari cara-cara untuk meningkatkan peluang mereka. Salah satu cara yang berkesan ialah makan makanan untuk meningkatkan kesuburan semulajadi, apa yang kita makan mempunyai kesan yang besar dalam bidang-bidang kehidupan kita, Semua sekali apabila kita cuba untuk memulakan sebuah keluarga.

Terdapat sesetengah makanan yang jelas untuk meningkatkan kesuburan, seperti makan pelbagai buah-buahan segar dan sayur-sayuran, bijirin, biji benih, kacang dan kacang dan sudah tentu ia adalah bijak untuk memeluk makanan ini dalam diet anda, tidak termasuk orang-orang yang jelas tidak sihat, lemak tepu, lemak trans, karbohidrat yang diproses, gula putih, kafein dan alkohol. Walau bagaimanapun, Terdapat sebilangan kecil-dikenali makanan yang boleh membantu untuk meningkatkan kesuburan secara semula jadi, seperti:-

Biji bijan hitam

Biji bijan hitam boleh meningkatkan fungsi hati yang seterusnya boleh membantu meningkatkan pembiakan. Anda boleh mendapatkan biji benih dari kedai-kedai kesihatan. Mereka boleh dimakan sahaja atau salad. Anda juga boleh menggabungkan mereka dengan penyebaran makan atas roti bakar atau digunakan adunan seperti roti.

Makanan berasaskan tenusu

Seperti yang anda bayangkan, hasil tenusu penting sebagai sebahagian daripada diet yang seimbang untuk membantu kesuburan. Walau bagaimanapun, anda tidak sedar bahawa wanita yang makan tenusu penuh lemak adalah kurang cenderung untuk mengalami masalah kesuburan berbanding mereka yang konsisten mengelakkan makanan tenusu atau makan produk-produk yang rendah lemak.

Bawang putih

Bawang putih adalah salah satu makanan yang terbaik untuk meningkatkan kesuburan semulajadi kerana ia mengandungi beberapa nutrien yang dipercayai akan membantu. Ia mempunyai tahap yang tinggi dan selenium, vitamin B6, kekurangan yang akan terbabit dalam masalah kesuburan. Bawang putih juga membantu mengawal hormon dan menguatkan sistem imun.

Nenas

Nenas mengandungi enzim, bromelin yang mempunyai sifat-sifat anti-radang dan dipercayai untuk membantu dengan implantasi. Cuba untuk memasukkan sebahagian kecil atau dua hari dari tarikh ovulasi sehingga tempoh anda bermula.

Ia selalunya boleh perubahan sederhana, seperti makan makanan untuk meningkatkan kesuburan yang boleh membuat semua perbezaan dan memberi anda bahawa tangan membantu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *