Makanan keselesaan: “Asparagus, sayur-sayuran Diraja”

Makanan keselesaan: “Asparagus, sayur-sayuran Diraja”

Jika anda berada di Jerman pada musim bunga dan anda bertanya: “Apakah untuk makan malam semalam?”, yang mungkin anda akan mendapat jawapannya: “Asparagus sudah tentu!”

Asparagus adalah sayur-sayuran yang satu, yang menikmati populariti yang luar biasa di Jerman. Terutamanya di musim, anda hampir tidak akan menemui orang-orang yang menjadikan Jerman dari kekalutan yang setanding sekitar sayur-sayuran ini seperti yang kita lakukan.

Asparagus sedang digunakan dalam pelbagai masakan berbeza di seluruh dunia dan adalah dengan cara tidak asli sayur-sayuran ke Jerman.
Jadi mengapa kita Jerman suka Asparagus begitu banyak?

Kita mencari jawapan yang mungkin jika kita melihat sejarah selama seminit.

Sudah di zaman purba, asparagus adalah terkenal dan disukai untuk faedah-faedah kesihatan dan perisa. Sejauh mana yang boleh dikatakan, ia adalah kemungkinan besar Cina yang ditemui asparagus sebagai makanan dan penyembuhan loji.

Penemuan mereka merebak ke Yunani, Parsi dan Rom yang benar-benar gila tentang asparagus.

Bagi orang-orang Rom, asparagus adalah sebahagian yang sangat penting daripada setiap perayaan (dan kita tahu mereka telah ramai di antara mereka) dan oleh kerana itu tidak hairanlah bahawa arahan terperinci mengenai bagaimana untuk menanam dan memupuk asparagus boleh dijumpai dalam karya purba Rom seawal SM 175

Legenda mengatakan bahawa maharaja Rom Augustus telah begitu taksub dengan asparagus, bahawa beliau juga digunakan apabila memberi pesanan kepada hamba-Nya.

Ia yang dikatakan, bahawa tiap-tiap perintah yang dia memberi berakhir dengan ungkapan: “citius quam asparagus coqunatur” yang bermaksud sesuatu seperti: “Adakah ini lebih cepat daripada masa yang diambil untuk memasak asparagus!”

Seperti yang kita semua tahu, Bilakah Empayar Rom tersebar di seluruh Eropah ia pula bukan sahaja membawa kematian dan kemusnahan itu tetapi juga perkara-perkara yang baik, yang mana satu akan asparagus. Orang asli cepat menemui faedahnya untuk diri mereka sendiri dan mula menjadi semakin asparagus di mana pun ia akan berkembang maju.

Di Jerman terutamanya kawasan-kawasan di sepanjang Sungai Danube, Rhein dan Main telah dan mempunyai tanah yang sesuai dan iklim bagi penanaman permata kecil ini sayur-sayuran. Ia ternyata bahawa asparagus juga dieksport dari rantau-rantau tersebut puak ke Rom.

Dalam abad-abad yang berikut Walau bagaimanapun, asparagus adalah tidak ditanam secara besar-besaran lagi. Kemungkinan besar kerana kerumitan dengan input kerja asparagus permintaan dari para pengusaha tanaman. Ia dijumpai terutamanya di Taman-taman kecil monastery di mana sami ditanam ia dengan manfaat kesihatan.

Dalam abad ke-17 itu royalti di Jerman, yang ditemui asparagus sebagai makanan itu untuk diri mereka sendiri sekali lagi dan ia perlahan-lahan merebak ke lain-lain, lebih baik daripada isi rumah di negara ini.
Asparagus orang-orang biasa dan miskin yang tidak pernah dibuat ke meja makan, kerana seolah-olah beban kerja berkembang cara untuk tinggi bagi sayur-sayuran yang pasti merasai bagus, tetapi hanya memberikan sedikit nutrisi manusia bekerja keras atau wanita dan hanya boleh dinikmati untuk beberapa minggu tahun. Sedikit pula mereka tahu pada masa itu adalah apa yang hebat berkhasiat sayur asparagus.

Dalam abad ke-19, Bilakah pemuliharaan telah dicipta, asparagus pergi mengamuk di Jerman. Petani lebih banyak dan lebih banyak membuat keputusan untuk memupuk asparagus secara besar-besaran dan Ia kemudiannya juga, apabila asparagus ditukar kepada warna daripada hijau kepada putih di Jerman.

Petani dilindungi slip untuk menyimpan tanah yang mesra, yang menyebabkan asparagus nak pucat kerana ia akan menjadi kereta api bawah tanah.

Ia merasai dan orang mendapati bahawa ia malah lebih bagus dan lebih halus daripada asparagus hijau dan kemudiannya asparagus putih yang dicari orang.

Seperti yang anda lihat, jika kita bercakap tentang asparagus dengan masakan Jerman, kita sebenarnya terutamanya bercakap tentang asparagus putih.
Asparagus putih ada kurang daripada ajaran sesat di Jerman.

Terdapat banyak kawasan-kawasan yang berbeza di Jerman di mana putih asparagus adalah ditanam dan jika anda bercakap kepada seseorang daripada suatu Daerah, mereka akan bersumpah bahawa asparagus mereka adalah yang terbaik.

Ia mengingatkan sedikit orang-orang yang menyokong pasukan sukan tempatan. Mereka tidak akan ada asparagus dari wilayah yang berlainan Pas bibir mereka.

Cinta ini untuk asparagus putih menyebabkan banyak resipi yang berbeza kursus dan saya ingin berkongsi resipi “White Asparagus sup” dengan anda:

Bahan-bahan:

1 putih lbs. asparagus
3 cawan air masin
1 sudu teh gula
4 1/2 oz. mentega
tepung 1 1/2 oz.
1 sudu besar stok ayam (serbuk)
kuning telur 1
1/2 cawan krim
1/2 sudu teh jus lemon
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada sulah
pasli (dicincang)

Asparagus di Kupas dan potong junks, appr. 1 – 1.5 inci panjang. Membawa air masin ke mendidih dan tambah gula. Sekarang Tambah asparagus junks.

Direbus untuk appr. 15 minit.

Air dari asparagus yang membebankan tetapi jangan membazirkan air. Menangkap dalam periuk berasingan atau sesuatu yang serupa.

Haba 1.5 oz mentega, tambah tepung apabila marjerin menjadi mentega telah cair, sambil mengacau secara berterusan.

Kini perlahan-lahan Tambah air asparagus yang anda ditangkap di periuk berasingan.

Kemudian masukkan stok ayam dan biarkan mereneh selama 15 minit.

Tambah junks asparagus dimasak.

Pukul krim dan telur kuning dan lemon jus bersama-sama dan tuangkan ia, sedikit pada satu masa. Memastikan anda benar-benar kacau semasa berbuat demikian dan sangat penting, jangan BIARKAN ia MENDIDIH!

Cairkan baki mentega dalam sup dan musim secukup rasa dengan garam dan lada sulah.

Taburkan pasli dicincang apabila berkhidmat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *