Makanan haiwan gergasi berusaha cukai syarikat makanan semulajadi haiwan kesayangan

Makanan haiwan gergasi berusaha cukai syarikat makanan semulajadi haiwan kesayangan

Nestec S.A. (lebih dikenali sebagai Nestle), syarikat induk Purina, pengeluar makanan haiwan kesayangan yang berpangkalan di St. Louis, Missouri, dan Wysong Corporation, sebuah syarikat pembangunan pemakanan di Midland, Michigan, dan pendidikan kesihatan telah memfailkan saman terhadap satu sama lain di Mahkamah Persekutuan Daerah Timur di Missouri.

Saman yang berkaitan dengan teknologi yang dicipta oleh Dr. Wysong pada awal 1980-an kepada enrobe haiwan kesayangan dan makanan manusia dengan probiotics. Ini adalah kesihatan yang memberikan organisma, seperti terdapat dalam yogurt, yang boleh meningkatkan sistem imun, melawan patogen, menghasilkan nutrien dan faktor-faktor pertumbuhan dan membantu penghadaman.

Walaupun Wysong tidak pula mencari paten, ia telah menggunakan teknologi ini dalam makanan haiwan dan manusia sejak awal 1980-an. Sewajarnya dalam sebahagian besar usaha-usaha pendidikan dalam Wysong dan pembangunan produk, probiotics telah menjadi sebahagian daripada kesedaran kesihatan bersama sektor awam dan makanan. Akhir-akhir, banyak syarikat-syarikat makanan haiwan semulajadi telah mula menggunakan teknologi Dr Wysong juga.

Nestle/Purina memperoleh paten diberikan pada tahun 1999 untuk teknologi yang sama. Setakat ini, Walau bagaimanapun, Purina telah tidak diperbadankan probiotics produk sendiri — walaupun paten yang menerangkan secara terperinci faedah kesihatan banyak probiotics. Sebaliknya, ia cuba menghalang Wysong dan Syarikat-syarikat lain menggunakan probiotics melainkan yuran Pelesenan (cukai) dibayar kepada Purina.

Paten adalah tidak sah jika ciptaan (terlebih dahulu seni) wujud dalam domain awam sebelum paten. Bukti-bukti di Wysong terlebih dahulu seni selama lebih lima belas tahun sebelum 1999 Nestle paten telah diberikan adalah, menurut Wysong, incontrovertible dan mencukupi. Malah, pada tahun 2004 hanya sebahagian daripada bukti-bukti terlebih dahulu seni Wysong di diganggu Lembaga kajian paten Eropah untuk menafikan Nestle/Purina paten Eropah seperti.

Fakta-fakta ini telah berkali-kali dibuat diketahui, tetapi diabaikan oleh Nestle/Purina. Ultimatum Purina ini adalah bahawa Wysong berasaskan jualan Pelesenan yuran (pada asasnya, cukai) akan kembali enam tahun dan Kemukakan ke masa depan, atau membayar mahal litigasi paten yang boleh menelan belanja berjuta-juta.

Wysong, sebuah keluarga kecil milik Syarikat, yang tidak sanggup untuk membayar yuran Pelesenan Nestle Purina multibillion dolar untuk apa jumlah ciptaan Wysong sendiri dan akibatnya kini mendapati dirinya disaman oleh sebuah syarikat secara literal beratus kali saiznya. Purina mengambil kedudukan bahawa kerana mereka telah diberikan paten mereka bercadang untuk menguatkuasakan ia dan ekstrak komisen daripada semua syarikat-syarikat makanan haiwan yang semulajadi yang menggunakan probiotics.

Wysong berpendapat bahawa paten perlu tidak pernah diberikan oleh Paten Amerika Syarikat dan pejabat cap dagangan, adalah tidak sah dan tidak boleh dikuatkuasakan, dan bahawa sebarang cubaan oleh Purina menggunakan ancaman kos litigasi untuk memaksa yuran Pelesenan adalah tidak beretika dan haram. Oleh kerana Wysong publisiti dan teknologi yang digunakan dalam produk-produk yang diedarkan di peringkat kebangsaan selama lebih daripada 15 tahun sebelum paten, Wysong mendakwa bahawa pemegang paten disalin Wysong seni dan tidak mendedahkan ini ke Pejabat Paten apabila memfailkan.

Oleh itu, Wysong telah samada difailkan atau sedang meneroka pemfailan tuntutan terhadap Purina Akta Sherman pelanggaran/paten penyalahgunaan, mengelirukan Pejabat Paten Amerika Syarikat, kegagalan untuk mematuhi undang Paten Amerika Syarikat, termasuk §101 USC 35-103, 111-113 dan 133, tidak cuba untuk memonopoli pasaran, persaingan tidak adil, pelanggaran antitrust, palsu pengiklanan di bawah Akta Lanham, Negeri mendakwa amalan perdagangan yang mengelirukanPelanggaran RICO, dan ganti rugi di bawah Akta Clayton.

Banyak lagi yang dipertaruhkan daripada sebuah syarikat gergasi keluar muscling yang kecil. Jika Purina berjaya, mereka akan berkuatkuasa, akan mengenakan cukai ke atas semua syarikat yang telah diikuti di Wysong utama dan sekarang menggunakan probiotics. Cukai ini akan meningkatkan lagi kos untuk pengilang, Pengedar dan kedai-kedai, dan kepada pengguna yang ingin menggunakan makanan haiwan peliharaan yang sihat. Lama-kelamaan, ini boleh berjumlah beratus-ratus daripada berjuta-juta dolar dalam peningkatan kos bagi industri makanan haiwan yang semulajadi dan pelanggan mereka.

Untuk kemas kini dan meriah forum pada situasi ini, lawati www.Wysong.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *