Makanan Diet yang terbaik bagi kemurungan dan kebimbangan

Makanan Diet yang terbaik bagi kemurungan dan kebimbangan

Membuat perubahan yang mudah untuk diet anda boleh mempunyai kesan yang mendalam pada otak dan badan anda. Organisasi saintifik di seluruh dunia telah mendapati bahawa makan makanan yang betul boleh berbalik kemurungan, mengurangkan kebimbangan, meningkatkan tahap tenaga, meningkatkan kecergasan mental dan kepekatan dan melawan pelbagai isu-isu kesihatan yang kronik, termasuk jantung, kencing manis dan kanser.

Untuk membantu menyembuhkan kemurungan anda, pastikan untuk mendapatkan makanan ini ke dalam diet anda:

Makanan yang kaya dengan nutrien

Nutrien membantu untuk mengekalkan kesihatan badan anda. Mereka datang dalam bentuk vitamin, mineral, protein, karbohidrat dan lemak sedikit. Sesetengah nutrien memberi kita tenaga, protein dan karbohidrat kompleks. Lain-lain meningkatkan metabolisme kami, seperti air, vitamin dan mineral. Kekurangan zat makanan menghalang badan daripada bekerja pada kapasiti penuh. Tidak mendapat semua nutrien yang anda perlukan boleh mengakibatkan pelbagai masalah kesihatan.

Asid lemak Omega-3

Peserta kajian 2002 yang disiarkan dalam Arkib psikiatri umum mengambil hanya satu gram minyak ikan setiap hari dan melihat pengurangan 50 peratus dalam gejala-gejala kemurungan seperti kebimbangan, tidur gangguan, perasaan sedih, fikiran untuk membunuh diri, yang tidak dapat dijelaskan dan penurunan daya seks. Asid lemak Omega-3 boleh mengurangkan kolesterol dan meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Makanan yang mengandungi jumlah omega-3 yang penting termasuk:

minyak ikan
Tuna
ikan salmon
ikan kembung
flaxseed
minyak canola
minyak kacang soya
Walnut
sayur-sayuran berdaun yang gelap

Mediterranean Diet

Mediterranean diet yang seimbang, sihat makan rejim yang berasaskan masakan tradisional negara-negara yang bersempadan dengan Laut Mediterranean. Ia terdiri daripada banyak buah-buahan, kekacang, sayur-sayuran, bijirin, kekacang dan ikan. Makanan ini mengandungi nutrien yang penting untuk fungsi otak yang betul, menjadikannya satu diet yang sesuai untuk kemurungan.

Satu kajian yang melibatkan lebih daripada 10,000 orang dewasa, yang disiarkan dalam Arkib psikiatri umum, menunjukkan bahawa orang-orang yang mengikuti diet Mediterranean yang paling hampir adalah lebih 30% kurang berisiko untuk menghidap kemurungan berbanding yang-kurangnya dipatuhi untuk diet.

Para saintis telah dikaitkan kekurangan asid folik dan vitamin B-12 kepada kemurungan. Diet Mediterranean yang terdiri daripada tahap ini dua nutrien, serta jantung sihat omega-3, lemak monounsaturated (“lemak baik”), dan serat makanan yang tinggi. Asid folik yang terdapat dalam kekacang, kacang, buah-buahan dan sayur-sayuran hijau yang gelap, dan B-12 boleh didapati di semua, kurus dan rendah lemak produk haiwan, seperti ikan dan produk tenusu rendah lemak.

Antioksidan

Merosakkan molekul yang dipanggil radikal akan dihasilkan dalam badan kita semasa fungsi-fungsi badan yang normal. Radikal bebas ini mempercepatkan proses penuaan, dan menyumbang kepada banyak masalah kesihatan. Antioksidan seperti Beta-karotena dan vitamin C dan E melawan kesan radikal bebas, menanggalkan mereka kuasa mereka musnah.

Francine Grodstein, BSK dalam menjalankan, Profesor Madya perubatan di sekolah perubatan Harvard dan epidemiologist bersekutu di Brigham and Hospital wanita di Boston, mengkaji kesan beta karotena memori dan fungsi kognitif, urusnya bahawa beta karotena boleh meningkatkan ingatan dan mengurangkan peluang dementia. Beta karotena manfaat juga boleh membantu mengurangkan gejala-gejala kemurungan.

Dalam kajian 40 pesakit psikiatri yang kronik diterima 1 gram sehari asid askorbik (Borang vitamin c). Peningkatan yang ketara dapat dilihat dalam kemurungan dan manik gejala serta dalam kesejahteraan secara keseluruhan. Mengikut dalam negara Institut Kesihatan Mental, ia telah dilaporkan bahawa orang yang tertekan mempunyai tahap rendah vitamin E.

Karbohidrat kompleks

Makan makanan yang tinggi karbohidrat kompleks (keseluruhan roti gandum dan pasta, bijirin, beras brown) menimbulkan anda tahap serotonin, mengangkat mood otak kimia. Serotonin melawan kesan kemurungan dan kebimbangan.

Para penyelidik dari Australia Komanwel Sains dan industri Pertubuhan penyelidikan mendapati bahawa sepanjang setahun berdiet, orang-orang yang mengambil bahagian dalam yang rendah lemak, diet tinggi karbohidrat mempunyai mood yang lebih baik daripada orang-orang yang mengambil bahagian dalam tinggi lemak, diet rendah karbohidrat.

Satu kajian yang dilaporkan di dalam negara Institut of Health (NIH) berbanding skor kemurungan wanita Diet tinggi karbohidrat rendah protein untuk wanita Diet rendah-karbohidrat tinggi-protein. Wanita yang diletakkan pada diet rendah karbohidrat tinggi-protein yang menunjukkan peningkatan yang ketara dalam skor kemurungan dan harga diri, manakala wanita tinggi-karbohidrat rendah protein menunjukkan tiada peningkatan.

Protein

Makanan yang kaya dengan protein mengandungi tahap tyrosine asid amino yang tinggi. Tyrosine yang membantu dalam penghasilan bahan kimia otak dopamine dan norepinephrine. Bahan kimia ini meningkatkan tenaga anda, meningkatkan kecergasan dan tumpuan.

Protein digunakan di dalam pengeluaran neurotransmitters dopamine dan norepinephrine, bahan-bahan kimia yang meningkatkan kecergasan dan penumpuan, dan meningkatkan gejala-gejala kemurungan.

Cuba untuk memasukkan protein dalam diet anda beberapa kali sehari. Sumber protein yang baik adalah:

kacang dan kacang pis
daging lembu tanpa lemak
keju rendah lemak
ikan
susu
ayam
produk-produk soya
yogurt

Vitamin D

Vitamin D meningkatkan tahap serotonin dalam otak anda. Penyelidik dari University of Toronto mendapati bahawa orang-orang yang mengalami kemurungan, terutamanya mereka yang mempunyai gangguan affective bermusim, cenderung untuk memperbaiki sebagai mereka tahap vitamin D dalam badan meningkat berbanding biasa setahun. Vitamin D boleh didapati dalam kebanyakan produk-produk tenusu dan ikan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *