Makan buah-buahan serat untuk kesihatan yang baik

Makan buah-buahan serat untuk kesihatan yang baik

Serat adalah nutrien penting, yang manfaat badan dalam banyak cara! Serat membantu anda mengawal makan berlebihan dan mengurangkan kolesterol dalam badan. Ia memainkan peranan yang penting dalam menguruskan paras gula darah badan dan mengurangkan kemungkinan mendapat kanser.

Buah-buahan yang menjadikan salah satu sumber serat yang terbaik, dan oleh itu mempunyai diet kaya dengan serat yang diwajibkan bagi orang-orang yang ingin menurunkan berat badan atau membakar lemak yang berlebihan. Tetapi, bagaimana untuk membuat keputusan buah-buahan yang memberikan anda tahap tinggi serat? Epal, pisang, Rajah, beri hitam, dan PIR mengandungi jumlah maksimum serat. Adakah anda tahu purata saiz epal dengan kulit menawarkan anda sekitar 4-5 gram serat manakala satu Rajah menawarkan anda kira-kira 2-4 gram serat. PIR adalah juga sumber yang kaya serat buah-buahan dan buah-buahan yang besar menghidangkan anda dengan 4-5 gram serat jika anda tidak mengalih keluar kulit yang. Hanya satu setengah cawan beri hitam menyediakan 4-5 gram serat. Dan orang-orang, yang suka pisang, akan senang untuk tahu bahawa pisang bersaiz purata satu menawarkan anda sekitar 2-4 gram serat.

Selain buah-buahan ini, Terdapat beberapa buah-buahan yang mengandungi jumlah serat yang baik. Banyak buah-buahan seperti oren, jambu batu, kelapa, limau gedang dan apricot adalah sumber yang kaya dengan serat. Jika anda ingin memperoleh manfaat kesihatan yang maksimum dari buah-buahan kegemaran anda, adalah amat disyorkan untuk makan mereka tanpa mengeluarkan kulit mereka. Ini adalah kerana kulit buah-buahan menawarkan jumlah serat yang diperlukan oleh tubuh yang baik. Jadi, elakkan mengelupas buah-buahan seperti epal, buah per, dan jambu batu. Makan buah-buahan mentah adalah jauh lebih baik daripada mempunyai jus buah-buahan. Berikut adalah contoh. Epal bersaiz purata menawarkan anda sekitar 4-5 gram serat, dan anda memerlukan 3 epal untuk segelas jus epal (approx.250 ml). Ini bererti bahawa anda telah membuang lebih kurang 12-15gm serat jika ada jus epal. Oleh itu, anda perlu makan buah-buahan Berserat tinggi dengan kulit yang boleh dimakan dan mengelakkan mereka mempunyai dalam bentuk jus. Begitu juga, banyak serat adalah sia-sia apabila anda membuat jus oren dan membuang dan pulpa yang merupakan sumber yang baik serat.

Tahukah anda buah-buahan serat membantu anda membina imuniti terhadap pelbagai penyakit dan menggalakkan penurunan berat badan dan membakar lemak? Walaupun senaman yang kerap membantu anda menurunkan berat badan dengan cepat, anda boleh mengekalkan kesihatan baik dengan meningkatkan metabolisma dengan diet kaya dengan serat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *