Makan berlebihan: Hypnosis diri untuk membantu berhenti makan berlebihan

Makan berlebihan: Hypnosis diri untuk membantu berhenti makan berlebihan

Berhenti makan berlebihan: Berhenti menjadi ketagih untuk makanan

Apabila cuba untuk berhenti makan berlebihan, ia adalah penting untuk menyedari bahawa anda mungkin akan berhadapan dengan ketagihan. Dalam masyarakat kita, makan berlebihan baru-baru telah diiktiraf sebagai satu ketagihan yang sah. Sebilangan daripada stereotaip yang berbahaya yang berkaitan dengan makan berlebihan. Sehingga baru-baru ini, orang-orang yang berjuang dengan obesiti telah dilihat sebagai malas dan gluttonous. Tindak balas biasa adalah untuk memberitahu orang gemuk hanya menghentikan tabiat. Ini adalah serupa dengan memberitahu seorang perokok untuk hanya berhenti rokok atau alkohol untuk hanya berhenti minum. Tidak seperti lain-lain ketagihan ini, overeater yang masih makan untuk terus hidup, membuat pemulihan daripada ketagihan itu lebih sukar.

Makan berlebihan menyebabkan ketagihan

Walaupun terdapat pelbagai jenis keadaan kesihatan yang berlaku dengan obesiti, ramai rakyat Amerika terus makan berlebihan. Overeater ketagih menggunakan makanan untuk medicate pelbagai isu berbeza dengan cara yang sama yang beralkohol menggunakan alkohol untuk kebas kesakitan. Menerima ini sebagai ketagihan adalah langkah pertama kerana tidak dapat menghentikan tabiat itu. Kajian telah menunjukkan bahawa kawasan-kawasan yang sama otak akan terjejas apabila overeater yang mempunyai keinginan seperti Bilakah penagih dadah mempunyai ketagihan dadah.

Imej badan dan obesiti

Imej badan memainkan peranan yang penting dalam proses untuk berhenti makan berlebihan. Banyak gangguan makan mempunyai teras mereka imej diri yang herot-benyot. Anorexics melihat diri mereka sebagai lemak dan sesetengah orang gemuk melihat diri mereka sebagai yang nipis. Orang-orang yang menghidap obesiti kadang-kadang menunjukkan tulen terkejut apabila diberitahu bahawa kehilangan berat badan adalah satu kemestian. Imej badan juga memainkan ke dalam diri. Rendah diri telah ditentukan untuk menjadi pencetus sangat biasa untuk makan berlebihan. Rendah diri dan imej badan yang diputarbelitkan perlu ditangani untuk berhenti makan berlebihan.

Gejala-gejala ketagihan makan berlebihan

Terdapat banyak gejala ketagihan tabiat makan. Paling jelas adalah obesiti atau berat badan yang berlebihan. Apabila kronik mengambil lebihan kalori, badan kedai tambahan itu sebagai lemak. Tanda lain makan banyak masa beberapa minit. Overeating penagih cenderung untuk makan makanan pada kadar yang cepat, kadang-kadang hampir tidak mengunyah sepenuhnya. Sering gemuk makanan diikuti dengan perasaan bersalah, penyesalan dan kejijikan. Overeaters banyak mengatakan kepada diri mereka sendiri, “saya tidak dapat mengawal masalah saya makan.”

Sebab kesihatan

Banyak masalah kesihatan yang dikaitkan dengan obesiti dan makan terlalu banyak. Syarat-syarat serta-merta termasuk senak, loya dan kembung. Dalam jangka panjang, kesan-kesan kesihatan yang boleh membahayakan. Kesan-kesan jangka panjang boleh termasuk tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan kencing manis. Walaupun orang-orang yang makan berlebihan sering mengetahui akibat makan mereka, hanya mengetahui mengenai masalah-masalah yang berpotensi adalah tidak mencukupi.

Rawatan untuk makan berlebihan

Gejala-gejala ini perlu dianggap sebagai ketagihan untuk dirawat secara berkesan. Program-program yang serupa untuk program rawatan kecanduan lain disediakan untuk overeaters. Beberapa pendekatan kendiri juga disediakan di sini. Self-Hypnosis adalah salah satu daripadanya yang dilihat berkesan dalam merawat ketagihan dan sering boleh membantu orang ramai untuk menghentikan tabiat overeating dan mewujudkan hubungan yang sihat dengan makanan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *