Madhubala paling Popular

Madhubala paling Popular

Pada masa Bilakah Nargis, Poliklinik Meena Kumari, Dilip Kumar, Dev Anand dan beberapa yang lain-lain memerintah Bollywood, Madhubala, seorang pelakon petite Rajah dengan wajah yang cantik, pula mencari ruang dalam industri sebagai seorang pelakon yang berbakat.

Dilahirkan kepada ibu-bapa yang beragama Islam yang benar-benar tinggal di Afghanistan, Madhubala mempunyai kesetiaan yang kuat kepada bapanya sehingga kematiannya pada tahun 1969. Affinity kuat ini membuktikan untuk menangani sepanjang tempoh lakonan beliau tetapi tidak pernah pula dia bertaubat. Walaupun hidupnya adalah singkat, Madhubala dibuat sensasi dalam industri filem dengan persembahan pelbagai beliau.

Madhubala dilahirkan pada tahun 1933 di Delhi dan dibaptiskan Dehlavi Mumtaz Begum Shatila. Tetapi jarang orang tahu dia tetapi mana-mana daripada namanya skrin. Debut beliau adalah pada umur sembilan dan kejayaan yang diikuti dengan cepat pada 16 tahun dengan menakjubkan berlakon dalam filem evergreen “Mahal”.

Walaupun dia bertindak menentang salah satu pelakon paling popular untuk pembelaan, Kumar berjaya, Madhubala boleh membawa mati peranan beliau dengan berkesan dan amat disanjungi bagi menguatkuasakan peranan yang sukar dan halus dengan memperlihatkan. Lagu-lagu dan adegan filem tergantung ini masih dimainkan dan ditonton di rumah-rumah yang banyak di India.

Madhubala dan kesihatan semakin teruk selepas beberapa tahun dalam lakonan, kerana penyakit jantung. Tetapi beliau secara terus bekerja untuk masa yang lama dan dia sentiasa craved peranan yang lebih baik, kemasyhuran dan penghargaan yang kritikal. Sebagai hakikatnya, beliau mengekalkan kerahsiaan berita terkini penyakit serius beliau sehingga beliau terpaksa mendedahkan di set filem Hindi. Walaupun beliau menampilkan terdekat telah cukup menyedari bahawa Madhubala yang bersemangat, bersemangat tidak menikmati kesihatan yang sempurna.

Tidak apabila Pengkritik dan media yang disampaikan bahawa Kecantikan Madhubala di outmatched bakat beliau, beliau bersama-pekerja bersetuju tegas. Pelakon popular, Dilip Kumar yang difikirkan perlu dalam sebuah hubungan dengan Madhubala, berkata bahawa bakat beliau sepenuhnya tidak dibawa. Dilip Kumar percaya bahawa beliau adalah pelakon terhebat pernah.

Ada banyak tekanan untuk menjimatkan lebih banyak wang untuk sokongan keluarganya yang miskin dan ini membawa kepada pilihan banyak filem-filem yang buruk dan peranan dalam kerjayanya. Tetapi, kehadiran beliau diperolehi tag ‘blockbuster’ untuk beberapa filem-filem klasik yang masih dimainkan hari ini, yang paling terkenal yang Mughal-E-Azam. Madhubala tidak dapat melaksanakan dalam suatu usaha Hollywood walaupun pembuat filem Frank Capra cuba terbaik untuk bercakap tentang peluang tersebut dengan dia. Tetapi dia pula mencapai kemasyhuran antarabangsa dengan Artikel majalah seni teater yang dipanggil bintang terbesar di dunia itu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *