Lysine adalah penting bagi seekor kuda yang sihat.

Lysine adalah penting bagi seekor kuda yang sihat.

Apakah L-Lysine?
L-Lysine merupakan asid amino. Asid amino adalah blok-blok bangunan protein. L-Lysine adalah penting dalam metabolisme, sistem saraf yang sihat dan fungsi imun yang sesuai. Sistem imun yang berfungsi juga boleh mencegah penyakit dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

Asid amino adalah “blok bangunan” protein
Protein membentuk kot kulit dan rambut, membina otot dan menguatkan tulang dan ligamen. Untuk membantu mengasimilasikan protein Kuda memerlukan baki asid amino yang sepatutnya dalam sistem mereka. Asid amino yang diperolehi melalui makanan tetapi malangnya kebanyakan rumput dan bijirin rendah asid amino, Lysine khususnya.

Kuda yang paling terjejas oleh kekurangan Lysine?
Semua Kuda terjejas oleh kekurangan Lysine melainkan mereka akan menjadi betul ditambah. Mares menyusukan anak, semakin foals, pembiakan stallions dan kuda prestasi di bawah tekanan yang tinggi berkemungkinan besar akan mengalami kekurangan Lysine. Mereka tidak mungkin mencapai pertumbuhan yang optimum atau pulih cepat daripada kecederaan serta mempunyai sistem imun yang terjejas, yang membawa mereka untuk menjadi lebih terdedah kepada penyakit dan kesakitan.

L-Lysine dan Ekuin Rhinopneumonitis (EHV-1 & EHV-4)
Salah satu penyakit paling biasa Kuda moden adalah sejenis penyakit yang dikenali sebagai Ekuin Rhinopneumonitis (EHV-4), yang disebabkan oleh herpes virus. Badak merupakan keradangan saluran pernafasan di suatu tempat antara hidung dan paru-paru. Kuda biasanya dijangkiti pada usia yang muda (antara 2-4 tahun), biasanya semasa jangkitan saluran pernafasan mereka yang pertama.

Virus Herpes neurologic (EHV-1) adalah disebabkan oleh virus herpes pernafasan mendapat capaian ke saraf tunjang kerana sistem imun yang lemah atau terjejas. Rawatan yang terbaik untuk virus neurologic herpes adalah untuk mengelakkan ia daripada berlaku dengan melindungi sistem imun Kuda dengan tidak over-medicating (terutamanya dengan steroid), over-vaccinating atau over-stressing.

Sejak Badak disebabkan oleh herpes virus, ia tinggal dalam badan kuda dan tidak boleh diubati, tetapi boleh berjaya. Wabak boleh berlaku pada masa-masa tekanan yang tinggi kepada sistem imun (iaitu latihan, pengangkutan, menunjukkan, lain-lain penyakit/jangkitan, ulser dan lain-lain).

Menambahkan dengan Lysine
Bijirin dan rumput dianggap sebagai sumber-sumber yang tidak mencukupi daripada Lysine. Menambahkan sistem imun dengan Lysine boleh membantu mencegah wabak herpes dan bermanfaat untuk kesihatan optimum dan prestasi. Konsep Ekuin DePaolo L-Lysine tambahan adalah cara semulajadi semua memberi satu dos sebenar Kuda untuk membetulkan kekurangan Lysine dan menangani kebimbangan kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *