Lump di tekak rawatan – maklumat dan rawatan alternatif

Lump di tekak rawatan – maklumat dan rawatan alternatif

Sekaligus di tekak rawatan adalah sensasi fizikal yang sebenarnya psikologi dalam alam semula jadi. Oleh yang demikian kebanyakan doktor mengesyorkan bahawa rawatan harus meletakkan tekanan pada menghapuskan faktor-faktor psikologi yang utama sebelum ubat ditadbir.

Sebelum membincangkan sekaligus dalam tekak penawar adalah penting untuk memahami asas keadaan perubatan ini.

#Impulsive situasi yang membawa kepada tekanan yang tidak terkawal dan kebimbangan memberi laluan kepada sensasi fizikal sekaligus yang di tekak. Kerja-kerja daripada glottis kerana pembangunan ketegangan otot akibat kejutan mental, tekanan dan kebimbangan yang membawa kepada perasaan seperti itu.

#The glottis otot juga mungkin perkemaskan untuk menghalang asid dalam perut sampai mulut atau larynx, disebabkan oleh keadaan perut seperti asid refluks.

#Facing situasi frightful atau tekanan boleh mencetuskan proses refluks asid dan justeru itu menyebabkan sekaligus di tekak.

#Physical sekaligus masalah tekak boleh disebabkan oleh mukosa luka atau ulser formasi. Ubat-ubatan adalah satunya kaedah rawatan untuk apa-apa syarat.

#Formation rakyat jelata atau ketulan seperti granulomas, sista, kanser dan sebagainya, juga boleh menyebabkan sensasi ini.

Berikut adalah tanda-tanda tertentu biasa sekaligus dalam sensasi tekak:

* Berasa seperti bola tersekat di tekak.
* Tanda-tanda adalah sama seperti perasaan semakin lemas di pengebumian atau keadaan yang sedih.
* Berasa seperti anda akan menjadi strangled.
* Tekak mungkin merasa bengkak.
Sekaligus * datang dan pergi bergantung kepada situasi tertentu.
* Tanda-tanda akan biasanya lebih teruk pada bahagian tertentu sahaja.
* Gejala-gejala berlaku dan memburukkan lagi dalam situasi tekanan.
* Mudah untuk menelan makanan semasa ia menjadi sukar untuk menelan air liur.
* Sensasi hilang apabila anda santai atau unstressed.

Lump di tekak rawatan
Sekaligus di tekak rawatan boleh dicapai dalam dua peringkat:

Kaunseling dan terapi

* Seperti yang dibincangkan lebih awal sekaligus di tekak rawatan melibatkan aspek psikologi, yang bermaksud gangguan ini harus dilayan oleh mengubati apa-apa keadaan asas yang mungkin menyebabkan ia. Sekaligus perasaan tekak bukanlah satu masalah kesihatan yang serius tetapi satu gangguan sementara.

* Pelbagai teknik relaksasi diajar kepada pesakit supaya dia dapat memastikan tekanan dan kebimbangan di bawah kawalan yang seterusnya mengawal berlakunya sekaligus dalam tekak sensasi beliau.

* Terapi disediakan jika keadaan menyebabkan masalah pernafasan.

* Jika sensasi lump menyebabkan sakit semasa menelan atau menghalang anda daripada menelan, kemudian, anda perlu mendapatkan nasihat doktor.

* Kesan-kesan lain-lain termasuk unexplainably mengurangkan selera makan dan kehilangan berat badan.

* Berterusan sensasi yang sekaligus boleh menarik keperluan terapi.

Ubat-ubatan dan penyembuhan
Jika sekaligus dalam tekak sensasi bertambah buruk setiap hari, maka anda harus Buang no masa dan melihat doktor dengan serta-merta.

Pengukuhan sekaligus dalam tekak sensasi mencadangkan tarikh bermulanya rawatan oleh doktor tanpa berlengah-lengah.

Ia adalah masa untuk berjumpa doktor dan memulakan rawatan apabila sekaligus dalam sensasi tekak worsens hari demi hari.
* Ubat-ubatan adalah jawapan untuk menumpaskan keadaan psikologi yang teruk dan juga untuk kehadiran yang sekaligus fizikal.

* Antidepresan adalah kelas ubat yang disyorkan oleh doktor untuk membetulkan gangguan psikologi yang dipilih mengikut keadaan pesakit. Mod tindakan ini ialah melalui tahap serotonin dalam otak yang menyemak tahap stres yang dibangkitkan.

* Sekaligus di tekak rawatan juga dilakukan oleh mentadbir terpilih Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRIs) yang membantu untuk memperbaiki ketidakseimbangan serotonin yang ditemui dalam tertekan dan menegaskan orang.

* Lain-lain ubat-ubatan juga digunakan berdasarkan gejala-gejala dan keterukan mereka.

Kesimpulan
Lebih daripada ubat-ubatan doktor menekankan dalam merawat gangguan pada tahap psikologi sebagai satu strategi untuk sekaligus dalam mengubati tekak. Faktor-faktor psikologi yang utama boleh dirawat dengan terapi dan kaunseling.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *