Luca Pacioli dan Leonardo Davinci – Double entri perakaunan

Luca Pacioli dan Leonardo Davinci – Double entri perakaunan

Luca Pacioli dan Leonardo DaVinci–orang manusia Renaissance–adalah kedua-dua Genius matematik. Leonardo adalah lebih cenderung ke arah kejuruteraan tentera, manakala Luca terhadap matematik yang abstrak dan tulen. Apabila Pacioli termasuk “Double entri perakaunan” dalam buku teks beliau, mata de Aritmetica, yang beliau diterbitkan di 1494, sedikit pula dia tahu dia akan menukar dunia.

Pasangan Gay: Perkongsian tempatan:

Leonardo DaVinci dan sami bernama Luca Pacioli–pencipta perakaunan (debit dan kredit), tinggal bersama-sama selama bertahun-tahun. Buku teks matematik di Luca terkandung idea asas yang Akauntan ikut hari: aset liabiliti dan ekuiti pemilik (A = L + OE) yang sama. Kedua-dua menjadi Profesor Kolej mengembara bersama-sama dan tinggal bersama-sama di universiti-universiti yang berbeza.

Sigmund Freud dalam kajian beliau mengenai kehomoseksualan di Leonardo – diabaikan fakta ini. Memang sayang kerana Freud akan membawa keluar bukti fakta bukannya spekulasi liar berdasarkan teknik-teknik psychoanalytic beliau. Leonardo, yang jauh lebih muda daripada Luca, sentiasa disifatkan sebagai protégé Luca’s.

Semalam dengan perspektif masa kita dapat memahami mereka mungkin mempunyai satu perkongsian tempatan macam. Dalam 1495 mereka tinggal bersama-sama di Milan dan Venice. Ahli-ahli sejarah seni juga telah didokumenkan bahawa Leonardo telah disaman ke Mahkamah untuk caj alamat kehomoseksualan terhadapnya. Tetapi kerana pelapor pula tidak muncul, caj kemudian dijatuhkan.

Gambarajah dan angka-angka yang salah satu melihat di mata Luca di telah di DaVinci lukisan. Mereka bekerja bersama-sama sebagai rakan-rakan yang sama dan bukannya dalam hubungan masa Sarjana-perantis.

Manakala pencapaian Leonardo di telah juga chronicled dan didokumenkan dalam masa kami–walaupun Bill Gates tidak dapat menentang memiliki sumbangan di Leonardo asal manuskrip–Luca yang kurang dikenali. Seperti kami penggubah Amerika Syarikat Aaron Copland, saya akan bermain fanfare yang seorang lelaki biasa: Luca dengan penerangan beliau bijak sistem perakaunan Double kemasukan dibuat perdagangan antarabangsa boleh didapati; oleh itu membuka gerbang banjir untuk apa hari yang kami panggil “Global ekonomi.”

Sejarah ekonomi:
Dalam lebih daripada sepuluh ribu tahun dalam sejarah yang direkodkan, tiada satu bangsa manusia telah cuba untuk menyimpan rekod-rekod perniagaan dengan double entry. Babylon, kaum Phoenicia, Parsi, Mesir, Yunani, Rom dan tamadun purba lain merekodkan transaksi secara tunai dan kemasukan tunggal; Itulah, orang-orang perniagaan membuat senarai barang-barang yang dibeli dan dijual.

Akibatnya, perniagaan kekal perusahaan kecil, ditakdirkan untuk kekal kecil kerana kekurangan sistem teratur yang menghalang pertumbuhan. Sama ada dalam papyrus, kulit kambing biri-biri parchments atau batu-bata, Semua rekod-rekod perniagaan adalah enumerations yang tidak berkesudahan dan Katalog yang ditawarkan kecerdikan yang sedikit menjadi ukuran keuntungan atau kerugian.

Luca Pacioli berubah semua itu.

Ya, ia adalah lompat imaginasi untuk mereka bentuk (sebelah kiri) debit dan kredit (sebelah kanan) sebagai sistem maklumat. Anda menulis aset di sebelah kiri dan persamaan, tuntutan atas aset tersebut pada sebelah kanan.

Untuk berfikir bahawa penemuan merendah diri seperti double entri perakaunan boleh mengubah nasib kredibiliti cabaran umat manusia. Tetapi memandangkan entri double membolehkan bukan sahaja untuk pengelasan akaun, jurnal dan Lejar yang teratur, tetapi juga untuk ukuran kecairan dan keuntungan, ia tidak menghairankan untuk melihat Bahasa Tamil bahawa kapitalisme berbunga.

Salah satu juga boleh bayangkan Luca dan Leonardo membincangkan simetri, berbeza, dichotomies, dualities, oppositions perduaan, polariti, antithesis, dan lain-lain Menurut Kamus Dewan Edisi: “sifat fizikal mempamerkan semua dualities ini: siang dan malam, sempit dan luas, cepat dan perlahan,” Luca akan berkata, “dan sifat manusia menunjukkan dualities, juga.” Leonardo akan menjawab: “kami membawa kebaikan dan kejahatan, kasih sayang dan kebencian, roh dan badan–atau sebagai Heraclitus suka mengatakan:”cara ini adalah jalan ke bawah, yang sempit dan yang meluas.”

“Bagaimana dengan Pengkhotbah, Leonardo,-tidak beliau katakan…? masa untuk dilahirkan dan masa mati; masa untuk menanam dan satu masa untuk mengalih?”

Pemerhatian beregu ini seperti sistem pengetahuan dibenarkan Luca untuk mengembangkan ia ke dalam persamaan perakaunan di mana apa yang ada di sebelah kiri mesti sama apa yang ada di sebelah kanan (aset = liabiliti + ekuiti pemilik). Kemudian, Akauntan menyedari bahawa berbelah-bahagi lagi diperlukan: pendapatan, iaitu peningkatan ekuiti pemilik, dan penurunan perbelanjaan; perbezaan ini tidak lain daripada keuntungan atau kerugian.

Dengan debit dan kredit yang cukup banyak ditubuhkan sebagai satu sistem pesanan, penulis seperti Descartes, Cervantes, Shakespeare dan Dickens dikenakan ia dalam Sastera dan falsafah melalui antithesis. Descartes’ cogito ergo jumlah-saya fikir, oleh itu saya, sintesis berbelah bahagi: minda dan badan. Di A kisah Citites dua Dickens membuka novel beliau dengan terperinci antitheses: “ia adalah yang terbaik masa ia adalah masa yang buruk, ia adalah zaman kebijaksanaan, ia adalah zaman kebodohan, itu zaman kepercayaan, itu di zaman incredulity, ia adalah musim cahaya, ia adalah musim kegelapan…”

Walaupun ahli falsafah Hegel dan Karl Marx berusaha membuang sistem berbelah bahagi dengan menggantikan ia dengan triad yang: tesis, antithesis, sintesis. Mereka gagal; dan kita boleh faham mengapa: Hegel mengaku kuasa negeri, manakala Marx komunisme. Sekarang kita tahu keputusan huru-hara Nazism dan komunisme.

Perakaunan dalam ekonomi Global: memperbaiki manusia
Berbilion-bilion manusia mempunyai penduduk bumi, kebanyakannya hidup dalam bayang-bayang survival dan kesederhanaan, ganjil itu, yang pelik dan eccentric yang orang-orang yang membuat tempahan tidak ternilai sumbangan ke arah peningkatan keadaan manusia. Pacioli dan DaVinci–dua astronomi–pula membuat sumbangan yang ketara kepada manusia.

Tidak hanya perniagaan terbatas dalam lingkungan sempadan, seperti Bank-Bank, institusi kewangan, usahawan dan Syarikat-Syarikat, bartered, ditukar, dan petikan keuntungan merentasi sempadan. Standard yang penyata kewangan diikuti, supaya, lembaran imbangan, penyata pendapatan dan aliran tunai akan dibaca dan ditafsir tanpa halanganhalangan utama seluruh Eropah. Sistem Simpan kira Double entry adalah kemenangan dalam minda ke atas aktiviti manusia yang terlibat dalam perdagangan huru-hara.

Bukan sahaja pula entri Double dihadapkan satu sistem ekonomi yang baru, tetapi juga Subuh cara baru untuk berfikir: kemodenan. Dan kemodenan dispelled kabut kepercayaan karut, raksasa, sihir, sihir, Glace, dwarfs, gergasi, mukjizat, chimeras, unicorns, centaurs, siren dan tokoh-tokoh lain mustahil kuasa ghaib. Zaman pertengahan dan feudal menyerah kepada zaman moden.

Dengan pembentukan modal dalam teras penuh, modal yang diperlukan bagi kilang-kilang menjadi tersedia, sekali gus memupuk kedatangan revolusi industri Eropah. Oleh 1750 Europe adalah sudah perindustrian, dan oleh America 1860 (selepas perang saudara) menjadi sebuah kuasa perindustrian.

Legasi Pacioli ini kepada manusia:
Kecenderungan semulajadi adalah berbelah bahagi seperti yang dibuktikan oleh hukum kedua termodinamik: perintah dan huru-hara (enthropy). Walaupun alam semula jadi adalah cenderung kepada huru-hara, sifat manusia mengenakan perintah; minda menjadikan corak pemahaman.
Dalam sistem ekonomi di mana wujud kapitalisme, perniagaan–menjadi majikan utama–menawarkan perlindungan perubatan serta pelan persaraan; lelaki dan wanita boleh menikmati kini teknologi terkini dan seterusnya hidup lebih lama dan dalam Kesihatan yang lebih baik.

Legasi Luca Pacioli–perakaunan sistem double entry–kepada dunia perniagaan adalah perintah. Ia mengandungi: baki, keutuhan dan radiance, kerana sistem itu dovetails dengan demokrasi dengan kebebasan untuk usahawan; satu sistem yang bertepatan dengan Adam Smith tonggak kapitalisme: Laissez-faire (ekonomi pasaran bebas), pertandingan (tangan ghaib), dan pembahagian buruh (yang semula jadi manusia kecenderungan yang mencipta kekayaan untuk semua).

Inilah fanfare saya manusia biasa, kurang dikenali dan memberi pengiktirafan kepada hero–Luca Pacioli.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *