Loji Thorn Synovitis… jenis artritis yang menarik

Loji Thorn Synovitis… jenis artritis yang menarik

Satu topik yang menarik yang sangat sedikit orang – walaupun doktor – tidak tahu kira-kira, adalah satu keadaan yang dipanggil synovitis thorn loji.

Masalah ini berlaku apabila a thorn daripada tumbuhan memasuki bersama oleh penyucukan ia. Ini boleh berlaku semasa berkebun, memotong tumbuh-tumbuhan, atau walaupun semasa berjalan melalui berus yang padat di mana seseorang menggunakan tangan mereka untuk menolak dari cawangan.

Sebaik sahaja thorn di punctures bersama – biasanya bersama yang di tangan-ia meninggalkan beberapa perkara loji di dalam bersama. Ini set up tindak balas keradangan setempat yang akut dalam tempoh yang synovium-lapisan bersama.

Gejala-gejala termasuk bersama swelling, kemerahan, Panas, dan kesakitan, diiringi kekejangan dan mengurangkan julat pergerakan. Tindak balas keradangan dalam sendi yang dipanggil “synovitis”.

Tumbuh-tumbuhan berduri yang sering dikaitkan dengan masalah ini adalah belukar yang meningkat. Walau bagaimanapun, terdapat tumbuh-tumbuhan lain sebegitu yang boleh melakukannya. Ini termasuk: sawit pokok, pokok renek hitam-thorn, cacti, bougainvillea, yucca, pyracantha, pokok-pokok plum dan pokok mesquite (Medicinenet.com).

Manakala sendi tangan dan jari yang kecil sering terjejas, sendi lain boleh juga akan terlibat.

Gejala-gejala loji thorn synovitis tidak boleh membangunkan selama beberapa hari atau bahkan minggu selepas tusukan. Pesakit mungkin tidak ingat dengan tusukan yang kerana tusukan sebenar tidak mungkin yang menyakitkan.

Loji thorn artritis disyaki jika pesakit yang datang dengan satu sendi yang adalah radang. Sejarah yang berhati-hati mungkin menghasilkan hakikat bahawa mereka telah telah tercucuk oleh sebuah loji thorn. Walaupun thorn loji telah dibuang oleh pesakit, jumlah microscopic tumbuhan dibiarkan di dalam bersama dan ini adalah apa yang menyebabkan keradangan jawapan untuk membangunkan.

Prosedur permulaan adalah untuk memasukkan jarum ke dalam bersama dan menarik keluar cecair untuk memastikan bahawa beberapa jenis lain jangkitan atau lain-lain jenis proses keradangan seperti gout adalah tidak bertanggungjawab bagi masalah.

Apabila ini dilakukan, maka pesakit boleh dihantar untuk x-ray atau MRI mengimbas untuk proses yang lebih baik pengsintisan. Diagnostik ultrasound juga boleh nilai.

Malangnya, walaupun, prosedur pengimejan yang canggih walaupun ini mungkin tidak dapat mengesan zarah minit loji dan pesakit mungkin perlu menjalani pembedahan.

Pakar bedah akan membuka bersama dan keluarkan seluruh kawasan radang synovium (bersama lapisan).

Peperiksaan tisu sinovia oleh patologis yang akan menunjukkan microscopic kepingan bahan yang sebegitu. Di samping itu, Ahli patologis akan dapat mengenal pasti apa yang dipanggil reaksi granulomatous. Ini adalah jawapan biologic tipikal yang berlaku pada tisu badan apabila terdedah kepada yang merengsa yang kronik seperti tumbuhan.

Bahaya lain yang boleh berlaku akibat tusukan yang sebegitu adalah bersama septik atau dijangkiti. Ini adalah satu perubatan/pembedahan kecemasan kerana jangkitan yang tidak dirawat akan menyebabkan kemusnahan bersama tetapi juga boleh menyebabkan sepsis sistemik. Antibiotik dan surgikal debridement yang umumnya diperlukan.

Prognosis jangka panjang bagi loji thorn synovitis adalah satu yang baik jika disyaki diagnosis dan intervensi awal dimulakan.

Pencegahan adalah sukar tetapi jika peminat tumbuhan sekurang-kurangnya mengetahui tentang masalah ini berpotensi, ia membuat diagnosis lebih mudah sekiranya ia berlaku.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *