Literasi kesihatan dan kepentingannya untuk pesakit-pesakit di bilik kecemasan

Literasi kesihatan dan kepentingannya untuk pesakit-pesakit di bilik kecemasan

Adakah anda pernah berfikir tentang betapa pentingnya Literasi dan membaca kemahiran adalah untuk kesihatan anda? Keupayaan untuk membaca dan memahami maklumat perubatan menjadi penting terutama apabila pesakit melawat bilik kecemasan. Maklumat perubatan yang kebanyakan ditulis pada gred 10 peringkat atau lebih tinggi, supaya pesakit-pesakit yang berada di bawah aras ini boleh mempunyai kesukaran memahami syarat-syarat, hak dan pilihan rawatan mereka. Kajian menunjukkan bahawa 90 juta orang dewasa di Amerika Syarikat mempunyai terhad Literasi Kesihatan [1].

Kemahiran Literasi ini mempengaruhi jenis rawatan yang diterima individu. Pesakit dengan Literasi kesihatan tidak mempunyai keupayaan untuk memproses dan memahami maklumat asas Kesihatan supaya mereka boleh membuat keputusan kesihatan yang mencukupi untuk diri mereka sendiri. Kesan ini adalah perubahan, kedua-dua pesakit dan Jabatan-Jabatan di bilik kecemasan. Literasi kesihatan yang terhad ini dikaitkan dengan yang lebih rendah kualiti hidup, peningkatan komplikasi daripada asma, dan mengurangkan penggunaan langkah-langkah pencegahan kesihatan [2]. Kanak-kanak yang ibu bapa mereka tidak mempunyai pengetahuan kesihatan yang mencukupi adalah lebih cenderung untuk melawat bilik kecemasan, lebih cenderung untuk dimasukkan ke hospital, dan lebih cenderung untuk terlepas hari persekolahan. Semua kesan-kesan yang memudaratkan kepada kesejahteraan keseluruhan individu dan keluarga. Kos penuh kesan-kesan kepada syarikat-syarikat insurans, hospital atau pesakit individu tidak dikenali lagi.

Literasi Kesihatan miskin dalam pesakit juga meletakkan tekanan tambahan bilik kecemasan doktor, yang sering diamanahkan mengendalikan beberapa kes mungkin teruk, dan yang perlu bekerja untuk memastikan bahawa pesakit-pesakit memahami pilihan untuk rawatan dan diagnosis mereka. Beberapa kajian telah menyatakan bahawa Literasi Kesihatan menimbulkan satu ancaman yang besar kepada penjagaan pesakit yang berkesan dalam ER, dan bahawa langkah berjaga-jaga universal perlu diambil untuk menangani ia [3]. Penyelidikan di Jabatan bilik kecemasan telah menunjukkan bahawa Literasi kesihatan yang rendah telah dikaitkan dengan kadar yang lebih besar daripada retinopathy (kerosakan retina – biasanya akibat komplikasi dari penyakit kencing manis), kawalan glisemik yang teruk antara pesakit kencing manis, dan, di kalangan pesakit-pesakit HIV, kurang memahami bagaimana untuk menghalang penghantaran ke lain-lain [4-6].

Semua ini menunjukkan bahawa pesakit dengan terhad bacaan kefahaman kemahiran perlukan perhatian tambahan. Strategi-strategi untuk mengurangkan masalah komunikasi antara pesakit dan doktor di bilik kecemasan boleh termasuk penggunaan bahasa yang biasa, teknik-teknik komunikasi multimedia dan kaedah mengajar-balik, walaupun penyelidikan berterusan adalah menyiasat kemungkinan tambahan. Pesakit perlu dimaklumkan tentang kesihatan mereka sendiri dan tentang rawatan susulan yang sewajarnya (seperti mengambil preskripsi dengan betul, dan lain-lain). Tanpa ini, keupayaan doktor untuk membantu pesakit-pesakit di bilik kecemasan terjejas. Siasatan susulan dirancang antara Kesihatan hasil dan Literasi Kesihatan dijangka termasuk Persatuan antara Literasi, kos penjagaan kesihatan, tempoh tinggal di hospital atau bilik kecemasan, kekerapan Lawatan ER dan jenis penggunaan bilik kecemasan.

Rujukan untuk berunding untuk maklumat lebih lanjut:

1. Literasi Kesihatan R. parker: satu cabaran bagi pesakit Amerika Syarikat dan pembekal penjagaan kesihatan mereka. Promosi Kesihatan Antarabangsa 2000; 15:277-283
2. Kirsch IL. Kajian Literasi dewasa. Washington, DC: AS cetakan pejabat kerajaan, Penguasa dokumen; 1993. 20402 (Stok No. 065-000-00588-3).
3. Apter AJ, J Cheng, kecil D, et al. asma numerasi kemahiran dan Kesihatan Literasi. Jurnal 2006 asma; 43:705-710.
4. Baker DW. Makna dan sukatan Literasi kesihatan. Jurnal am Perubatan Dalaman 2006; 21:878-883.
5. Shillinger D, Grumbach K, Piette J, et al. Persatuan Literasi kesihatan dengan hasil kencing manis. Jurnal 2002 Persatuan Perubatan Amerika; 288:475-482.
6. Kalichman SC, Benotsch E, Literasi Kesihatan et al., Suarez meletak T dan ilmu berkaitan dengan kesihatan di kalangan orang-orang yang hidup dengan HIV/AIDS. Jurnal Amerika pencegahan perubatan 2000; 18:325-331.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *