Litar latihan kecergasan peralatan Pro dan kontra

Litar latihan kecergasan peralatan Pro dan kontra

Ia adalah rahsia lagi mengapa latihan litar telah berjaya sebagai peluang perniagaan: ia berfungsi! Latihan litar adalah satu sistem latihan yang terbukti itu, bagi kebanyakan wanita, telah terbukti lebih berkesan daripada program diet dan pemakanan semata-mata.

Rutin di kelab-kelab kesihatan latihan litar adalah pantas dan mudah, membolehkan setiap wanita untuk maju pada kadar sendiri. Wanita yang bersenam di kalangan, masing-masing di Stesen. Mereka menghabiskan 30 atau 45 minit di setiap stesen, sama ada bekerja sebuah mesin rintangan hidraulik atau melakukan aerobik. Rutin yang keseluruhan mengambil masa hanya 30 minit.

Bukti anekdot yang mencukupi wujud untuk membuktikan bahawa latihan litar boleh membantu wanita mencapai penurunan berat badan yang cepat. Tetapi bagaimana pula latihan teknologi di sebalik senaman tersebut? Adakah peralatan di gimnasium jenis ini menyediakan latihan kehilangan berat badan yang benar, atau Adakah ia hanya satu lagi trend?

Untuk benar-benar memahami kecergasan dan latihan peralatan, ia adalah penting untuk memahami teknologi-teknologi lain yang empat peralatan tersebut:
1) Peranti rintangan berterusan
2) Peranti rintangan pembolehubah
3) Peranti rintangan statik
4) Menampung peranti rintangan

Peranti rintangan yang berterusan:

“Ketahanan jangka berterusan bermakna bahawa berat (ketahanan) tidak meningkatkan atau mengurangkan sepanjang latihan” (sumber: Persatuan Sains sukan antarabangsa; 2001). Jumlah rintangan yang dihadapi oleh pengguna berubah dari awal pergerakan senaman hingga akhir.

Contoh-contoh latihan atau angkat berat dengan peranti rintangan yang berterusan akan mengangkat barbell dengan, dumbbell, atau menggunakan tindanan berat berkabel. Latihan berat dengan cara ini mempunyai beberapa kelemahan yang wujud. Pertama sekali, senaman angkat berat rintangan yang berterusan tidak membetulkan perubahan muskuloskeletak leverage yang berlaku semasa sesuatu pergerakan senaman. Kedua, kaedah ini tidak kira usaha pengurangan yang datang dengan keletihan.

Apabila mengikuti rutin angkat berat dengan peranti rintangan yang berterusan, pengguna akan mengalami perubahan dalam leverage semasa pergerakan sendi. Contohnya, apabila melakukan dumbbell curls jumlah berkuat-kuasa otot diperlukan lebih besar di bahagian bawah pergerakan (apabila dumbbells yang berada pada paras pinggang) berbanding di atas pergerakan (apabila dumbbells yang berada berhampiran dengan chin). Seperti dumbbells dalam pendekatan di atas pergerakan, meningkatkan leverage dan pengguna tidak perlu bekerja sebagai keras.

Oleh itu, pengguna tidak mendapat faedah seperti yang banyak semasa bahagian ‘mudah’ pergerakan. Otot-otot perlu tekanan untuk mendapatkan kekuatan dan ketahanan, jadi dengan tekanan agak berkurang peranti rintangan yang berterusan di antara manfaat itu hilang.

Sesetengah pakar berpendapat senaman rintangan yang berterusan yang lebih asli daripada mana-mana program angkat berat yang lain kerana ketidakseimbangan leverage yang padan dengan pergerakan harian sebenar badan.

Peranti rintangan yang berubah-ubah:

“Apabila anda hoist berat dengan menarik pada kabel yang pergi ke bahagian atas pulley yang melekat pada berat badan, anda akan terlibat dalam latihan rintangan yang berterusan” (sumber: Persatuan Sains sukan antarabangsa; 2001). Sesetengah pengeluar peralatan senaman telah bereksperimen dengan pulleys yang tidak bulat atau tidak mempunyai lubang di tengah-tengah tepat pulley, mengakibatkan berbeza tahap rintangan yang dirasai semasa mata yang berbeza dalam gerakan senaman.

Tidak seperti peranti rintangan yang berterusan, peralatan kecergasan rintangan yang berubah-ubah tidak padan dengan cara semulajadi tubuh manusia berfungsi. Beberapa saintis senaman melihat ini sebagai kelemahan, kerana ia boleh menyebabkan gangguan di pusat-pusat otak yang mentafsirkan corak tentera dan pergerakan.

Kelebihan peralatan kecergasan rintangan yang berubah-ubah adalah bahawa ia menguatkan tahap tekanan yang diletakkan di atas otot-otot dengan memaksa mereka untuk bekerja sama-sama keras sepanjang julat penuh pergerakan. Respon pengkritik yang sejak semua orang berbeza adalah saiz, kedudukan dan kekuatan adalah hampir mustahil untuk dipadankan dengan memanfaatkan semua orang dengan mesin leverage.

Peranti rintangan statik:

“Kontrak otot tanpa pergerakan dipanggil penguncupan statik. Istilah isometrik dicipta untuk menggambarkan bentuk tekanan”(sumber: Persatuan Sains sukan antarabangsa; 2001).

Awam, pencarian bagi tip penurunan berat badan yang baru di dalam 1950’s dan awal tahun 1960, pakai isometrik sebagai senaman angkat berat yang baru mereka. Malangnya, para saintis akhirnya terbukti apa banyak pemerhati berat telah pun belajar: isometrically kontrak otot yang menyebabkan otot itu hanya mendapat kekuatan dalam kedudukan itu. Untuk mendapatkan kekuatan seluruh seluruh julat pergerakan, pengguna perlu isometrically kontrak otot-otot mereka sepanjang setiap sudut kemungkinan dalam julat keseluruhan!

Hari ini, sangat sedikit orang pertimbangkan untuk menggunakan peranti rintangan statik sebagai sebahagian daripada sistem penurunan berat badan sebab mudah isometrik yang-kurangnya berkesan teknologi latihan yang empat.

Menampung peranti rintangan:

“Seperti peranti rintangan yang berubah-ubah, menampung jentera rintangan yang direka untuk membolehkan anda untuk mengenakan maksimum rintangan sepanjang julat penuh pergerakan di salah satu daripada senaman anda. Dalam berbuat demikian, anda akan dapat memaksimumkan jumlah tekanan senaman otot anda menerima”(sumber: Persatuan Sains sukan antarabangsa; 2001).

Menampung peralatan senaman rintangan agak kawalan rintangan yang berlaku, sekali gus membolehkan pengguna untuk mengenakan maksimum tentera seluruh seluruh julat pergerakan dan sepanjang menjalankan keseluruhan.

Ini adalah jenis peralatan gimnasium yang digunakan di Pusat-Pusat Kecergasan latihan litar. Sekali lagi, manfaat utama adalah bahawa pengguna boleh mengenakan daya yang maksimum di mana-mana jawatan yang membolehkan untuk senaman yang penuh dan lengkap. Sebagai contoh, mempertimbangkan dumbbell kerinting. Tradisional dumbbell curls mengakibatkan penurunan leverage di atas pergerakan. Litar latihan peralatan senaman, di sisi lain, terpakai berkuatkuasa walaupun dan konsisten sepanjang seluruh julat pergerakan. Dalam erti kata lain, peralatan latihan litar meletakkan otot di bawah ketegangan yang berterusan untuk masa yang lebih lama daripada teknologi latihan alternatif.

“Penegangan (rintangan yang cukup tertekan menyebabkan otot-otot untuk menyesuaikan diri), bersama-sama dengan masa yang mencukupi di mana ianya Gunaan, pergi tangan-tangan untuk menghasilkan keuntungan yang unggul” (sumber: Persatuan Sains sukan antarabangsa; 2001).

Satu lagi kelebihan menampung peralatan senaman rintangan adalah bahawa kelajuan pergerakan yang agak terkawal secara drastik mengurangkan peluang untuk kecederaan. Seperti balistik pergerakan adalah hampir mustahil ini jenis peralatan, kecederaan dari sendi overextended, menarik otot dan pergerakan yang tidak terkawal juga sangat tidak mungkin.

Kesimpulan:

Ia adalah mudah untuk melihat bahawa latihan teknologi di sebalik latihan litar adalah pepejal. Peralatan senaman latihan litar menggunakan rintangan minit untuk menyampaikan keputusan yang konsisten.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *