Limau gedang Pectin serat boleh mengekalkan tahap kolesterol yang baik dan banyak lagi

Limau gedang Pectin serat boleh mengekalkan tahap kolesterol yang baik dan banyak lagi

Limau gedang pectin serat adalah sumber serat larut air yang boleh mengikat ke kolesterol dan menghalang pembentukan aterosklerosis. Ianya juga berkesan dalam mengekalkan tahap gula dalam darah yang baik, dan menggalakkan usus besar yang sihat. Walau bagaimanapun, sebelum membincangkan bagaimana limau gedang pectin serat berfungsi dengan cara ini, ianya perlu pertama untuk menerangkan bagaimana ia berlaku di tempat pertama.

PARAS KOLESTEROL

Kolesterol yang pertama. Ini adalah satu lipid steroid, yang kebanyakannya adalah biosynthesized oleh badan anda daripada kehadiran dalam diet anda. Walaupun ia mempunyai Kesihatan nama buruk yang bijak, kolesterol adalah benar-benar penting untuk kesihatan yang baik kerana ia membantu memecahkan sistem penghadaman anda turun cepat, ia menguatkan dinding sel dan bahan utama dalam pembuatan vitamin d oleh hati anda. Ianya juga penting untuk pembentukan hormon beberapa, termasuk kortison, kortisol dan aldosterone oleh kelenjar adrenal, dan juga estrogen dan testosteron. Aliran darah yang tanpa kolesterol adalah tidak baik untuk anda.

Memandangkan bahawa kolesterol adalah penting untuk kesihatan yang baik, maka mengapa tidak mempunyai apa-apa media yang tidak baik? Akar punca iaitu bahawa kolesterol tidak larut air, dan akan dibawa pusingan aliran darah untuk ia di mana ia diperlukan memerlukan pengangkutan beberapa. Untuk itu, ia menggunakan lipoprotein ketumpatan rendah (LDLs). Walau bagaimanapun, ia bukanlah satu perjalanan pergi balik, dan untuk mendapatkan kembali mereka mesti menggunakan bentuk lain lipid yang dikenali sebagai lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL). Bahagian protein adalah tipu air larut, muslihat bahagian lipid boleh melampirkan kolesterol itu dan membawa ia sekitar aliran darah.

Masalah yang timbul dengan radikal bebas yang akan oxygenated molekul yang dihasilkan oleh metabolisme badan, dan juga dicipta dari pencemaran, racun serangga dan asap, rokok dan bahagian UV dari siang hari. Ini boleh mengoksidakan lipoprotein ketumpatan rendah supaya mereka boleh diserang oleh phagocytes (semasa sel-sel darah) yang disimpan sebagai plak di dinding arteri. Ini mengeraskan dan thickens arteri, mengurangkan bekalan darah di jantung yang seterusnya boleh menyebabkan angin ahmar dan serangan jantung.

Ini boleh dicegah dengan cara yang nombor, utama yang akan dengan memakan banyak antioksidan di dalam makanan anda, kebanyakannya terkandung dalam fitokimia (kimia tumbuhan), mengurangkan kolesterol LDL anda tahap minimum yang diperlukan oleh tubuh anda, dan juga dengan meningkatkan HDL dalam peringkat dalam aliran darah anda dengan seberapa banyak yang mungkin.

Limau gedang pectin serat boleh mengikat ke kolesterol, dan menghalang ia daripada menjadi disimpan di dinding arteri oleh LDL yang teroksida. Seminggu enam belas dua kajian yang buta (mata pelajaran mahupun orang-orang yang menjalankan ujian dan menganalisis keputusan tahu yang diberi plasebo) mendapati bahawa pectin limau gedang berjaya mengurangkan tahap kolesterol berkepadatan rendah 27 mata pelajaran sebanyak 10.8% dan plasma keseluruhan kolesterol sebanyak 7.6%. Sukarelawan ini berada di satu medium kepada risiko tinggi aterosklerosis kerana kepekatan kolesterol LDL yang tinggi dalam darah mereka.

Kajian haiwan juga telah dijalankan, di mana haiwan yang diberi makan diet kolesterol tinggi, dan orang-orang yang diberi makan diet lemak yang tinggi didapati mempunyai purata 45% mengecil arteri mereka, dan mereka diberi makan diet yang sama, tetapi dengan tambahan limau gedang pectin serat, telah didapati mempunyai hanya 25% mengecil, oleh itu sesuai dengan keputusan sukarelawan manusia.

GULA DALAM DARAH

Ia adalah penting bahawa anda mengekalkan stabil tahap gula dalam darah anda kerana badan bertindak-balas kepada glukosa darah rendah dengan membuat anda berasa lapar, dan seterusnya memaksa anda makan. Jika anda cuba untuk menurunkan berat badan anda akan mendapati ia amat sukar jika tahap gula dalam darah anda berubah-ubah. Limau gedang pectin boleh mengurangkan kadar di mana karbohidrat memasuki aliran darah anda, dan oleh itu kadar di mana gula akan diserap.

Kajian juga menunjukkan bahawa pectin juga boleh keluar kepekatan gula dalam darah anda, supaya anda mengalami sedikit turun naik atau secara tiba-tiba pancang yang boleh membuat anda sama ada merasa sangat lapar, dan jadi binge karbohidrat, atau sangat berpuas hati supaya anda makan apa-apa pada semua. Mengekalkan tahap glukosa dalam darah yang stabil adalah perlu untuk kehidupan yang normal kerana ia itu menentukan anda perlu makan makanan. Jika gula darah anda rendah, keinginan untuk makan makanan karbohidrat tinggi kalori yang tidak terkawal.

Ini adalah teori di sebalik apa yang dipanggil ‘diet limau gedang’. Makan limau gedang yang sebelum makan, dan membenarkan ia boleh dihadam. Pectin limau gedang, akan membuatkan anda berasa kenyang dan jadi makan kurang, supaya anda boleh makan makanan yang biasa, tetapi masih menurunkan berat badan. Ramai orang mengambil pectin limau gedang di borang tambahan untuk memudahkan dan ekonomi penggunaan. Ianya juga lebih mudah kerana anda tidak perlu membawa limau gedang sekitar dengan anda di mana-mana anda pergi.

Usus besar yang sihat

Seperti mana-mana gentian lain larut, limau gedang pectin serat adalah serat pemakanan yang boleh membantu mengekalkan kesihatan usus anda. Malah ia adalah satu-satunya gentian empat asas lignin, selulosa, hemicelluloses dan pectin yang larut. Walaupun disebut sebagai larut, pectin melembutkan dan mengembang dan menyediakan bahan dan ditambah berat ke najis untuk membolehkannya lulus mudah melalui usus.

Selain daripada memastikan laluan mudah anda najis melalui usus, dan mengelakkan sembelit, limau gedang pectin serat boleh membantu untuk menghalang pertumbuhan bakteria jahat dalam usus yang berlebihan, dan kerana ia mempercepatkan kelulusan bahan-bahan melalui usus besar, terdapat masa yang kurang untuk bahan-bahan yang toksik atau kanser bersentuhan lapisan usus anda. Inilah yang menyebabkan kanser usus, dan limau gedang pectin serat boleh membantu untuk menghalangnya.

Serat juga boleh membantu untuk mencegah diverticulosis, di mana dinding usus membangunkan kantung kecil dan menjadi lemah. Ia juga menghalang buasir, eases simptom IBS (Sindrom usus). Pendek kata, ia menawarkan banyak manfaat untuk kesihatan usus dan boleh membantu untuk mengubati keadaan usus yang banyak.

Walau bagaimanapun, ia adalah penting bahawa anda tidak tergesa-gesa hanya ke dalam mana-mana borang serat diet, tetapi mengambil secara beransur-ansur. Anda mulakan dengan pengambilan yang kecil, dan kemudian meningkat secara perlahan-lahan; kerana ia tidak diserap melalui usus yang terlalu banyak boleh berada di dalam usus besar dan pergolakan, menyebabkan apa-apa bilangan masalah usus anda. Apabila digunakan dengan betul ia boleh meringankan gejala-gejala Sindrom usus, tetapi jika digunakan berlebihan atau terlalu cepat, sebenarnya boleh menyebabkan simptom yang sama, di samping menghalang penyerapan mineral seperti besi, zink dan kalsium.

Limau gedang pectin serat boleh berbuat banyak untuk Kesihatan, termasuk mengekalkan paras kolesterol dan gula dalam darah yang baik, dan membantu untuk menjaga usus sihat. Ia boleh didapati dalam bentuk tambahan yang mudah, tetapi pastikan bahawa anda minum cecair yang mencukupi setiap hari untuk mengelakkan gentian menyekat usus anda dan bukannya membenarkan laluan percuma produk sisa ke dalam, melalui, dan daripada usus.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *