Lima soalan penting untuk tanya sebelum anda mempertimbangkan untuk membeli stesen minyak

Lima soalan penting untuk tanya sebelum anda mempertimbangkan untuk membeli stesen minyak

Jika anda sedang memikirkan membeli sebuah stesen gas, idea yang baik! Tetapi sekiranya anda membeli francais yang atau bebas? Untuk memastikan anda membuat pilihan yang wisest, meluangkan masa mempertimbangkan dengan lebih mendalam jawapan kepada soalan-soalan seperti ini:

Soalan #1: Siapakah yang bertanggung jawab untuk isu-isu alam sekitar?

Isu-isu pematuhan alam sekitar akan kesukaran terbesar dalam membeli sebuah stesen. Jika anda menjalankan afoul bola undang-undang alam sekitar, dan perlu membayar untuk membersihkan mahal-up atau peralatan baru, ia boleh menjadi penghujung perusahaan anda. Saya bukan menokok! Berikut adalah beberapa contoh yang anda mungkin tidak mempunyai dianggap…

* Kebocoran underground. Jika salah satu kereta kebal anda bocor, yang membayar untuk membersihkan – anda, atau Syarikat gas yang dijual francais tersebut?

* Baru peralatan. Jika setiap stesen dalam negeri anda tiba-tiba dikehendaki oleh undang-undang untuk memasang jenis baru bolong tangki bawah tanah, anda perlu membayar untuk peralatan yang jika anda bukan seorang.

* Lokasi pembaikan. Jika anda menjual Stesen anda yang membayar untuk mengalih keluar tangki bawah tanah, membersihkan tanah dan mendapat pensijilan yang menyatakan harta anda pembaikan (membersihkan) telah diluluskan oleh kerajaan?

Soalan #2: Jika anda membeli francais yang, anda boleh berhenti mengenai diri anda dengan isu-isu alam sekitar?

Secara umumnya, jawapan kepada soalan ini ialah Ya. Syarikat induk (Exxon Mobil, dll) akan memasang sebarang peralatan baru yang memerlukan, dan akan melangkah perlu membersihkan, jika salah satu kereta kebal anda tiba-tiba membangunkan kebocoran bawah tanah.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu membuat andaian mana-mana di kawasan ini. Anda dan wakil anda perlu sikat melalui perjanjian francais anda untuk memahami dengan tepat apa yang dilindungi, dan yang tidak!

Soalan #3: Jika saya membeli kemerdekaan, apa saya benar-benar sendiri?

Jika anda membeli sebuah stesen bebas yang kecil dengan tidak mempunyi jenama utama petrol, jawapan kepada soalan itu adalah agak mudah. Anda mungkin membeli perniagaan sebagai sebuah entiti, dan juga harta tanah yang di mana perniagaan itu terletak, tangki, pam dan lain-lain peralatan yang anda perlukan untuk menjual petrol. Walau bagaimanapun, gambar tersebut boleh menjadi agak rumit sekiranya anda membeli Perniagaan, tetapi tidak dalam hartanah (tanah, bangunan). Anda dan wakil anda perlu pin semua.

Soalan #4: Jika saya membeli sebuah stesen francais, apa saya benar-benar sendiri?

Jawapan kepada soalan ini boleh menjadi lebih rumit daripada apa yang anda inginkan. Selepas pembelian anda, sebagai contoh, anda mungkin akhirnya memiliki bangunan itu – tetapi tidak tanah dan peralatan, yang dimiliki oleh syarikat induk. Atau anda boleh pajakan tanah dan bangunan, tetapi mempunyai kanopi, pam dan lain-lain peralatan yang dimiliki oleh syarikat induk.

Ingat, berbeza struktur Syarikat francais pakej pemilikan mereka dalam cara yang berbeza. Untuk mengetahui apakah perjanjian yang sesuai untuk anda, anda perlu pergi ke semua rancangan francais dan dokumen rapat dengan peguam anda.

Soalan #5: Jika ia adalah francais yang membayar untuk apa?

Jika anda membeli francais yang, anda mungkin akan terkejut untuk mengetahui tentang perkara-perkara yang syarikat induk anda menjangka anda untuk membayar. Sesetengah atau semua item ini mungkin tidak akan dilindungi, jadi pastikan untuk bertanya dahulu:

1. Insurans dan pembaikan – anda mungkin perlu membayar untuk melindungi dan mengekalkan syarikat induk pam, tanda-tanda dan kanopi.

2. Sewa kenaikan – Jika syarikat induk pajakan anda Taman dan bangunan, bersedia untuk dipukul dengan kenaikan sewa penting setiap dua hingga tiga tahun. Pastikan anda mendapatkan terma-terma yang jelas eja dalam Perjanjian francais.

3. Barangan – apabila syarikat induk memutuskan untuk menjual jenis baru kopi di kedai runcit anda, atau untuk menawarkan diskaun Khas gas pada hari Selasa, dan memutuskan untuk mengiklankan tawaran tersebut dengan tanda-tanda khas – anda akan membayar untuk mereka?

4. Gaji dan faedah – tidak mengharapkan syarikat induk untuk membayar gaji atau memberi manfaat kepada pekerja anda. Ia adalah satu kawasan di mana anda akan mendapati bahawa anda tiba-tiba sedang beroperasi seperti sebuah perniagaan yang bebas.

Hakcipta Terpelihara (c) 2009 Richard K Parker

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *