Lima peringkat penilaian risiko

Lima peringkat penilaian risiko

Adakah Sains roket penilaian risiko? Tidak sudah tentu ia tidak.
Undang-undang Keselamatan dan Kesihatan memerlukan anda menjalankan penilaian risiko yang direkodkan, didokumenkan untuk kerja-kerja, pekerjaan, tugas atau operasi dengan risiko, jika anda mempunyai lebih daripada lima pekerja. Orang-orang yang terlibat hendaklah dimasukkan dan input dan bernilai, termasuk, melibatkan diri, memeluk anda tenaga kerja dalam budaya Keselamatan. Keputusan dan apa-apa perubahan yang dikehendaki perlu pegawai, disampaikan kepada semua orang dalam tenaga kerja, Jangan biarkan maklumat dalam fail untuk reput.
Aku tidak pernah melakukan penilaian risiko! Sudah tentu anda mempunyai, jika anda memandu sebuah kenderaan, Kereta, Basikal, anda melakukan salah satu di setiap persimpangan, (saya harap), mencari cara kedua-dua, setiap sebelum memandu, jika ianya jelas untuk berbuat demikian. Jika anda menyeberangi jalan, jalan raya, kaki highwayon yang anda lakukan perkara yang sama, lihat kedua-dua cara sebelum anda berjalan, melangkah keluar.
Penilaian risiko adalah 90% akal membersihkan keadaan kucar-kacir, tumpahan, membaiki kebocoran, Jangan biarkan cabutan terbuka untuk orang ramai untuk berjalan ke. Tiada kosong kabel, wayar. Maklumat pakar, pengetahuan mengenai jentera pengeluaran, proses atau bahan kimia, produk akan, mungkin diperlukan, jadi pastikan anda mempunyai nasihat ini apabila anda memerlukannya.
Aset perniagaan anda yang paling berharga adalah pekerja, kakitangan, tenaga kerja, jadi ia membuatkan rasa perniagaan serta rasa moral, undang-undang untuk melindungi mereka.
Ia adalah mustahil untuk menghapuskan semua risiko dan undang-undang tidak akan mengharapkan anda, anda perlu melakukan apa yang dipraktikkan. Definisi ini adalah, apakah terbuka berfikiran, munasabah orang inginkan untuk. Kadang-kadang disebut dalam legalise lelaki terakhir Clapham Omnibus, tetapi anda boleh Google itu sendiri.
Definisi penilaian risiko
Bijaksana, teliti pemeriksaan yang bahaya di tempat kerja dan kawalan di tempat untuk melindungi orang-orang yang boleh melawat di tempat kerja
Apakah kawalan yang dilaksanakan? Mengkaji dan membuat perubahan jika perlu.
Adakah anda tahu?
o 245 orang di UK akan dibunuh di tempat kerja setiap tahun tidak termasuk jalan berkaitan kematian
o terdapat 30,000 kerja berkaitan kecederaan serius setiap tahun, setiap 17 minit o 137,000 orang di UK 1 cedera atau terbunuh dalam kerja-kerja berkaitan kejadian tahun lepas
o 2 juta orang di UK percaya penyakit mereka disebabkan atau diburukkan lagi oleh kerja-kerja
o 25,000 cuti kerja setiap tahun tidak pernah untuk kembali o 38.5 juta hari bekerja akan hilang di UK melalui kecederaan atau kesihatan buruk setiap tahun iaitu 30 bilion Tahunan kos kepada perniagaan
Adakah anda tahu?
o denda purata bagi pendakwaan berjaya oleh HSE ini adalah 18,765 pada tahun 2004 dan ini tidak dilindungi oleh insurans!
Lima peringkat penilaian risiko
Peringkat bahaya 1 pengenalan
Berpura-pura anda baru dan melihat segala-galanya dengan pandangan yang segar, apa yang anda merakam munasabah atau perlu perubahan dibuat.
Semua orang di tempat kerja akan mempunyai pendapat, mencari mereka dan menilai komen mereka.
Lembaran data pengilang adalah sumber yang sangat baik untuk maklumat bahaya jentera dan bahan kimia. Menggunakannya sebagai rujukan untuk penilaian risiko anda.
Maklumat yang sudah pun memiliki perniagaan anda juga mungkin berguna, seperti rekod-rekod kesihatan sakit dan kemalangan, mereka biasanya boleh mengenal pasti bahaya yang kurang jelas.
Bukan semua bahaya serta-merta jelas, bunyi bising dan pendedahan kepada debu misalnya mungkin tidak menjelma untuk beberapa tahun.
Langkah 2 yang berisiko dan bagaimana?
Menyusun senarai semua orang, individu-individu yang mungkin berisiko maka anda akan dapat menguruskan. Anda mungkin perlu menganggap mereka sebagai Kumpulan dan bukannya individu.
Penerangan tentang bahaya yang diperlukan, jenis kecederaan, contohnya berulang-ulang seperti tugas pada barisan pengeluaran. Terdapat keperluan khas untuk beberapa Kumpulan pekerja seperti orang muda, wanita hamil, orang Kurang Upaya.
Tambahan fikir akan diperlukan untuk sesetengah bahaya pekerja dalam bidang-bidang tertentu seperti pembersih, pelawat, kontraktor, pekerja penyelenggaraan dan sebagainya, tidak mungkin di tempat kerja sepanjang masa. Juga mempertimbangkan orang ramai jika mereka boleh dicederakan oleh aktiviti-aktiviti anda. Jika anda berkongsi tempat kerja anda, anda perlu berfikir tentang bagaimana kerja anda menjejaskan orang lain yang hadir, serta bagaimana kerja mereka mempengaruhi kakitangan anda “bercakap dengan mereka dan meminta kakitangan anda jika mereka boleh berfikir tentang sesiapa sahaja yang anda mungkin telah tertinggal.
Langkah 3 menilai risiko dan memutuskan langkah berjaga-jaga
Terdapat kod diluluskan amalan dari HSE yang perlu diambil untuk menjadi amalan terbaik industri. Apa anda akan lakukan tentang bahaya, segala-galanya yang dipraktikkan adalah jawapannya.
Cukuplah apa yang anda lakukan? Menggunakan ACOPs ini untuk mengukur prestasi anda.
Penggunaan singkatan ERICPD untuk menyemak bahawa anda menghapuskan, mengurangkan Isolate, kawalan, PPE (peralatan perlindungan peribadi), disiplin pekerja untuk bekerja dengan betul
Langkah 4 rekod penemuan anda dan melaksanakannya
Semua penemuan hendaklah diturun, mudah dan tidak terlalu rumit. Sebagai contoh ‘Tripping ke Tong sampah yang disediakan’, kakitangan diarahkan, pemeriksaan pembersihan sekarang di tempat mingguan. Wasap kimpalan, pengalihudaraan ekzos tempatan digunakan dan diperiksa dengan lebih kerap
Risiko penilaian perlu, mencukupi dan sesuai, mereka akan jarang sempurna, tetapi perlu menilai bahaya di dengan betul.
Anda perlu dapat menunjukkan
o cek sepatutnya dibuat
o yang mungkin akan terjejas
o bahaya ketara dikawal
Wahai semua orang yang berpotensi terlibat
o langkah berjaga-jaga yang munasabah
o kakitangan terlibat
o baki risiko adalah rendah
Jangan cuba untuk melakukan segala-galanya sekaligus. Membuat pelan tindakan untuk menangani perkara yang paling penting terlebih dahulu. Inspektor Kesihatan dan Keselamatan mengakui usaha perniagaan yang jelas cuba untuk membuat penambahbaikan.
o cepat pembetulan
o sederhana dan matlamat jangka panjang
o latihan
Langkah 5 menyemak penilaian risiko dan Kemaskini anda jika perlu
Mengkaji semula sekurang-kurangnya sekali setahun
Apa-apa tetap sama
o perubahan
o peningkatan
o hampir sebarang kemalangan
o meminta pekerja jika segala-galanya adalah OK
o jika anda tahu terdapat kajian perubahan serta-merta
Soalan-soalan yang sering ditanya oleh beberapa (Courtesy of HSE Laman Web)
Bagaimana jika kerja-kerja saya cenderung untuk mengubah banyak, atau saya (atau pekerja saya) bergerak dari satu lokasi ke satu lagi?
Mengenalpasti bahaya yang anda semunasabahnya boleh mengharapkan dan menilai risiko-risiko daripada mereka. Penilaian umum ini harus berdiri anda manafaat untuk majoriti kerja anda. Di mana anda mengambil kerja atau tapak baru yang berbeza, meliputi apa-apa bahaya yang baru atau berbeza dengan penilaian yang khusus. Anda tidak perlu bermula dari awal setiap kali.
Bagaimana jika saya berkongsi tempat kerja?
Beritahu majikan dan orang yang bekerja sendiri di sana lain tentang sebarang risiko yang kerja anda boleh menyebabkan mereka, dan apakah anda mengambil. Juga, fikirkan tentang risiko untuk tenaga kerja sendiri dari orang-orang yang berkongsi tempat kerja anda.
Adakah pekerja saya mempunyai tanggungjawab?
Ya. Pekerja mempunyai tanggungjawab undang-undang untuk bekerjasama dengan majikan mereka usaha untuk meningkatkan tahap kesihatan dan Keselamatan (misalnya mereka mestilah memakai peralatan perlindungan apabila ia disediakan), dan melihat antara satu sama lain.
Bagaimana jika salah satu kakitangan saya keadaan berubah?
anda akan perlu untuk melihat semula penilaian risiko. Anda dikehendaki untuk menjalankan penilaian risiko khusus untuk ibu-ibu yang mengandung atau baru, seperti yang sesetengah tugas (berat. mengangkat atau bekerja dengan bahan kimia contohnya) mungkin tidak sesuai. Jika seseorang pekerja Kurang Upaya membangunkan maka anda perlu membuat penyesuaian yang wajar. Orang-orang yang kembali bekerja selepas pembedahan besar juga mungkin mempunyai syarat-syarat tertentu. Jika anda meletakkan minda anda itu, anda hampir sentiasa boleh mencari jalan ke hadapan yang bekerja untuk anda dan pekerja anda.
Bagaimana jika saya telah telah dinilai antara risiko?
Jika, contohnya, anda menggunakan bahan-bahan kimia yang berbahaya dan anda sudah mempunyai menilai risiko kepada kesihatan dan langkah-langkah yang anda perlukan untuk mengambil di bawah kawalan bahan-bahan yang berbahaya kepada kesihatan peraturan-peraturan (COSHH), anda boleh menganggap mereka disemak dan bergerak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *