Lima paling Commons PCB ditambah masalah zakar yang biasa

Lima paling Commons PCB ditambah masalah zakar yang biasa

Pada satu-satu masa atau lain, kebanyakan lelaki mengalami sedikit zakar gatal-gatal, kemerahan zakar, zakar sakit dan zakar ruam. Ini masalah zakar yang biasa selalunya adalah hasil daripada melancap kasar atau seks yang agresif, yang boleh membuat microscopic retak atau pecah di kulit zakar kering. Retak ini membenarkan bakteria dan pencemar lain untuk memintas pelindung derma luar lapisan kulit, membawa kepada jangkitan bakteria atau kulat kes bahawa gejala-gejala yang tidak menyenangkan yang terperinci di atas. Satu penyelesaian yang mudah adalah untuk mengelakkan kulit kering zakar dengan menggunakan sebuah pelembap atau zakar Kesihatan crème yang mengandungi antibakteria Vitamin A (profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki Man1).

Walau bagaimanapun, masalah zakar seperti yang disebut di atas yang tidak membersihkan pada mereka sendiri selepas beberapa hari mungkin juga dikaitkan dengan penyakit jangkitan seks. Walaupun kebanyakan STD mudah dielakkan dengan betul langkah berjaga-jaga, Hakikatnya adalah mereka yang masih sangat umum di kalangan individu yang aktif seks. Bagi mereka yang datang dengan satu STD, pengesanan awal adalah penting untuk mengelakkan komplikasi jangka panjang (dan berpotensi mengancam nyawa). STD paling lima yang disenaraikan di bawah ini, bersama-sama dengan tanda-tanda mereka dan pilihan-pilihan rawatan yang paling berkesan.

Virus Papilloma manusia (HPV)

HPV adalah disebabkan oleh virus biasa yang boleh didapati di mana-mana mana; Kebanyakan orang akan datang dengan beberapa bentuk HPV sekurang-kurangnya sekali sepanjang hayat mereka. Walaupun ramai orang tidak pernah membina apa-apa gejala, ia adalah sangat mudah berjangkit dan mudah diluluskan antara pasangan.

Gejala-gejala

Gejala-gejala Tempahan mudah dikenal-pasti HPV adalah Ketuat yang muncul di kawasan kemaluan dan dubur. Walaupun mereka tidak secara umumnya menyakitkan, lebam keras ini tidak menyenangkan dalam penampilan dan mungkin menyebabkan ketidakselesaan semasa persetubuhan. Di samping itu, HPV telah dikaitkan dengan kanser pangkal rahim dan kemaluan.

Rawatan

Apabila seseorang individu telah menguncup HPV, Terdapat tiada penawar yang diketahui, walaupun Ketuat tersebut mungkin akhirnya hilang sendiri. Bagi kebanyakan orang, pilihan terbaik adalah untuk mengelakkan jangkitan menerima pelalian HPV, yang telah ditunjukkan untuk melindungi daripada kanser yang mengancam nyawa yang dikaitkan dengan virus ini.

Genital Herpes

Genital herpes adalah STD yang sangat mudah berjangkit virus yang boleh berjangkit dari seorang rakan yang lain walaupun tidak menunjukkan sebarang gejala yang ada.

Gejala-gejala

Genital herpes membentangkan dalam kebanyakan individu sebagai kudis yang menyakitkan, blistering di kawasan kemaluan dan dubur dan sekitar mulut.

Rawatan

Terdapat tiada penawar yang diketahui untuk herpes sebaik sahaja seseorang individu telah mengidap penyakit itu, walaupun flare-ups boleh dikawal melalui penggunaan ubat-ubatan lisan atau topik. Sekali lagi, STD biasa ini boleh dengan mudah dihantar kepada rakan kongsi, walaupun terdapat tanda-tanda tidak kelihatan.

Chlamydia

Chlamydia adalah jangkitan bakteria yang sangat biasa yang mudah disebarkan melalui hubungan seks. Jangkitan ini boleh menjejaskan organ-organ reproduktif dan saluran kencing dan boleh membawa kepada komplikasi serius jika tidak dirawat di kiri.

Gejala-gejala

Simptom chlamydia termasuk pelepasan kehijauan atau whitish, demam, kencing sakit, sakit perut, dan persetubuhan yang menyakitkan. Gatal-gatal dan pembakaran di kawasan kemaluan juga boleh berlaku.

Rawatan

Tidak seperti genital herpes dan HPV, chlamydia boleh berjaya dirawat melalui kursus antibiotik.

Dulan

Juga dikenali sebagai “dalam clap,” dulan adalah jangkitan bakteria dan sering berlaku serentak dengan chlamydia.

Gejala-gejala

Dulan boleh menyebabkan demam, kelenjar bengkak, sakit tekak, gatal-gatal dan pembakaran di kawasan kemaluan, dan merupakan pelepasan kehijauan, putih atau kuning.

Rawatan

Dulan boleh dirawat menggunakan antibiotik; Ia adalah penting bahawa kedua-dua pasangan dirawat untuk jangkitan, kerana ia boleh diluluskan dan balik melalui hubungan seks walaupun selepas rawatan.

Sifilis

Dulan dan chlamydia, sifilis adalah jangkitan bakteria; Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi lebih serius jika dibiarkan tanpa rawatan dan membawa kepada komplikasi sepanjang hayat.

Gejala-gejala

Di peringkat awal penyakit, sifilis umumnya membentangkan sebagai ruam atau kesakitan di bahagian faraj. Kerana ia berjalan dengan lancar, ia boleh menyebabkan demam, sakit kepala dan bengkak kelenjar; Akhirnya, sifilis yang tidak dirawat boleh membawa kepada kerosakan sistem saraf, tulang kerosakan dan kehilangan fungsi saraf. Secara berperingkat-peringkat yang seterusnya, dementia, lumpuh dan kematian boleh hasilnya.

Rawatan

Mujurlah, jika dikesan, sifilis boleh dirawat menggunakan penisilin atau antibiotik lain biasa; mereka yang mempunyai gejala-gejala ini atau mana-mana lain-lain penyakit jangkitan seks perlu mendapatkan rawatan secepat mungkin untuk mengelakkan masalah kesihatan jangka panjang.

Menjaga zakar anda yang sihat

Cara terbaik untuk mencegah masalah-masalah zakar adalah untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat dengan makan diet yang seimbang, menghadkan pengambilan alkohol, minum banyak air, dan mengelakkan penggunaan produk-produk tembakau; ianya juga penting untuk memilih rakan-rakan seksual dengan berhati-hati. Di samping itu, ia dicadangkan bahawa a crème Kesihatan zakar, (Kesihatan profesional mengesyorkan minyak lelaki Man1) mengandungi zakar khusus vitamin, mineral dan nutrien penting lain boleh digunakan setiap hari untuk melembapkan kulit dan melindungi zakar daripada jangkitan bakteria atau kulat dan bahan cemar alam sekitar yang boleh membawa kepada isu-isu kesihatan zakar yang lebih serius.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *