Lima lelaki gejala zakar perlu tidak mengabaikan

Lima lelaki gejala zakar perlu tidak mengabaikan

Manakala lelaki tidak mahu fikir ia boleh berlaku kepada-Nya, mana-mana individu yang seksual aktif beroperasi sekurang-kurangnya sedikit risiko dijangkiti penyakit jangkitan seks. Manakala kebanyakan penyakit-penyakit ini boleh diubati dengan mudah, atau sekurang-kurangnya berjaya, dengan rawatan yang betul, memiliki bilangan STD pergi undiagnosed, membawa kepada kesan-kesan kesihatan yang berpotensi serius. Lelaki yang mempunyai STD yang tidak dirawat boleh mengalami gejala-gejala buruk seperti kehilangan kesuburan, dementia, dan akhirnya mati; dan mempunyai sebarang STD meletakkan lelaki menghadapi risiko lebih tinggi untuk dijangkiti HIV.

Mengetahui tanda-tanda untuk menonton, menjalankan rawatan zakar yang sesuai dan mendapatkan rawatan perubatan apabila masalah muncul adalah penting dalam menangkap penyakit venereal di peringkat awal dan merawat mereka dengan berkesan. Beberapa gejala zakar yang biasa yang sering disalah anggap sebagai masalah kecil kulit adalah seperti yang dinyatakan di sini:

1. Zakar ruam atau lepuh – merah lebam pada zakar boleh menjadi petunjuk daripada pelbagai isu yang berbeza, termasuk jangkitan yis, label kulit, psoriasis, atau jangkitan kepala zakar yang dikenali sebagai balanitis. Semua ini adalah agak biasa, dan walaupun beberapa boleh merebak melalui sentuhan fizikal, mereka tidak serius dan boleh mudah dirawat di rumah. Di sisi lain, ulcerating lepuh yang melepaskan cecair yang jelas, merah lebam yang menjadikan Buka kudis dan ruam merah yang gatal, mungkin semua menandakan keadaan seperti herpes (jangkitan virus yang tiada ubatnya dikenali). Lepuh atau luka-luka pada zakar juga boleh menjadi tanda kanser zakar; oleh itu, melihat seorang doktor sebaik sahaja gejala-gejala ini dipatuhi adalah kritikal.

2. Menyakitkan kencing – sakit dalam uretra semasa membuang air kecil boleh disebabkan jangkitan saluran kencing, batu buah pinggang atau jangkitan yis. Di sisi lain, kesakitan di kencing adalah gejala daripada dulan. STD ini boleh dirawat dengan mudah jika ditangkap di peringkat awal, tetapi jika ia dibenarkan untuk maju, ia boleh membawa kepada penyakit inflammatory pelvik, radang (keadaan radang prostat yang boleh sangat menyakitkan dan sukar untuk merawat) dan kehilangan kesuburan.

3. Zakar gejala yang disertai dengan sakit tekak, demam, sakit kepala atau batuk – kudis pada zakar atau kencing sakit mungkin kelihatan seperti tiada masalah besar, tetapi apabila mereka diiringi oleh gejala-gejala ini, ia boleh menjadi petunjuk untuk PCB seperti dulan, herpes atau chlamydia.

4. Tidak menyakitkan lebam atau lepuh pada zakar – salah satu daripada tanda-tanda awal sifilis, penyakit yang boleh membawa kepada komplikasi, dahsyat adalah luka kecil, seperti telah dikenali sebagai chancre yang. Kerana luka ini selalunya tidak menyakitkan, ia sering diabaikan. Manakala sifilis boleh dirawat dengan antibiotik pada peringkat awal, ia boleh menjadi sukar untuk membasmi jika dibenarkan untuk kemajuan.

5. Whitish atau kuning pelepasan, bau busuk – lelaki yang mengalami zakar sakit diiringi merupakan pelepasan yang tebal atau chunky mengesyaki jangkitan yis atau balanitis; Walau bagaimanapun, ini juga boleh menunjukkan dulan atau chlamydia dan harus dinilai oleh seorang doktor untuk diagnosis firma.

Meningkatkan Pertahanan semulajadi zakar
Manakala perlindungan halangan seperti kondom lateks adalah benar-benar perlu untuk lelaki yang seksual aktif, terutamanya mereka yang mempunyai lebih daripada seorang rakan, masih ada risiko dijangkiti penyakit mengubah hidup. Menggunakan akal dalam pilihan pasangan adalah juga disyorkan. Membuang air kencing selepas seks dan kemudian basuh dengan sabun dan air boleh membantu untuk menghapuskan sesetengah bakteria yang menyebabkan STD.

Selain itu, walaupun ia tidak boleh menghalang atau menyembuhkan yang STD, formula Kesihatan zakar kualiti (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki 1 lelaki) mengandungi antibacterials semulajadi dan vitamin boleh membantu untuk mengekalkan keutuhan kulit, meningkatkan sifat-sifat melawan penyakit badan, dan membantu untuk memastikan kawasan yang bersih – yang boleh meningkatkan ketahanan lelaki terhadap penyakit yang berpotensi berbahaya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *