Lima kesan negatif mendorong kanak-kanak mengambil sukan kanak-kanak terlalu serius

Lima kesan negatif mendorong kanak-kanak mengambil sukan kanak-kanak terlalu serius

Kebanyakan ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka; ini pergi tanpa berkata. Kita mahu anak-anak kita untuk mencapai semua perkara-perkara terbesar dalam kehidupan dan memulakan hidup dengan bang satu. Ramai ibu bapa di Amerika moden berusaha menjadi “super-parent” sebab sangat ini dan menggalakkan anak-anak mereka untuk mencapai kecemerlangan dalam setiap bidang kehidupan boleh didapati-satu contoh yang besar adalah dalam obsesi semata-mata dengan menggalakkan anak-anak mereka dalam bidang sukan. Dan terdapat sangat banyak banyak faedah sukan boleh hidup anak anda, tetapi menolak mereka terlalu keras juga boleh mempunyai kesan yang negatif.

Berikut adalah beberapa cara yang berbeza bahawa kanak-kanak boleh benar-benar perlu menganiaya dengan mengambil sukan terlalu serius.

1. Meningkatkan kecederaan

Trend yang sering dibincangkan sejak kebelakangan ini ialah bahawa telah berlaku peningkatan dalam bilangan kanak-kanak yang akan menjadi cedera dalam sukan, dan jika anda lihat pada cara kita melatih anak-anak kita bermain dengan “permainan” hari ini, ia adalah benar-benar tidak hairanlah. Pelbagai jenis sukan yang dinyatakan benar-benar memakai badan dari masa ke masa — dan sesetengah, seperti bola sepak, malah boleh menambah kepada kecederaan otak.

Jadi, tidaklah menghairankan bahawa memaksa kanak-kanak yang masih berkembang untuk membawa sukan mereka ke peringkat ultra-competitive akan membawa kepada banyak kecederaan. Arah aliran yang meningkat menunjukkan jurulatih yang mengambil permainan sebagai serius seperti mana-mana Kolej atau jurulatih pro-level, mengharapkan apa-apa tetapi yang terbaik daripada pasukan mereka, dan kanak-kanak yang pakar dalam salah satu sukan sepanjang tahun samaada ditinkan, tidak memberi mereka badan masa untuk sembuh.

2. Kerugian bermain tidak berstruktur

Satu lagi kesan sampingan yang malang anak-anak yang melabur terlalu banyak masa dan tenaga dalam sukan adalah kehilangan tidak berstruktur main dalam kehidupan mereka. Saya percaya dalam memupuk anak-anak dengan disiplin dan tanggungjawab sebanyak sebagai orang yang seterusnya, tetapi mengambil masa itu untuk hanya membiarkan longgar dan berehat adalah sama penting. Tidak berstruktur masa bukan sahaja memberikan kanak-kanak berehat dari kesibukan berterusan sukan dan sekolah tetapi juga meningkatkan kepintaran emosi dan sosial.

3. Terlalu banyak tekanan

Tekanan ibu bapa yang memberi tumpuan kepada kecemerlangan untuk meletakkan kanak-kanak selalunya boleh terlalu banyak, dan dalam banyak kes, ia menjadi bentuk memburukkan keadaan. Seorang kanak-kanak yang bermain sukan harus menumpukan kebanyakannya pada “berseronok,” sebagai cliché seperti yang mungkin berbunyi, dan kebanyakan kanak-kanak yang ibarat pada Sukan agak akan bermain untuk pasukan purata, di mana mereka dapat mengambil bahagian dalam permainan, daripada dipaksa ke luar pada pasukan yang menang dan selalu berasa mereka tidak cukup baik.

Benar-benar terdapat melebihi sukan selalu menang, dan cinta dengan betul lagi permainan yang boleh menyumbang kepada kesihatan anak anda sepanjang kehidupan mereka. Terlalu banyak tekanan, Walau bagaimanapun, boleh menangkis mereka dari aktiviti fizikal dan akhirnya menjadikan mereka under-achiever untuk.

4. Kualiti masa yang semakin berkurangan

Kehidupan kami sudah huru-hara dan kita tergesa-gesa anak-anak kita daripada persekitaran kita yang satu kepada yang lain — semua dalam usaha ini untuk memberikan mereka yang terbaik dari yang terbaik. Kami jalankan keluarga ragged, melucutkan keluarga tidur yang berharga, dan juga mengurangkan nilai masa yang kami luangkan bersama-sama.

Seperti yang anda mungkin tahu, lebih tidak sentiasa lebih baik, dan permainan santai tangkapan atau gegelang menembak dengan kanak-kanak di belakang rumah tidak perlu sentiasa berpeluang mengasah sehingga kemahiran mereka. Kadang-kadang ia harus kes mudah ikatan dan bercakap dengan anak anda, dan kadang-kadang lebih bermakna persekitaran turun bola, mencari tempat yang tenang untuk duduk dan menikmati setiap syarikat lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *