Lima fakta-fakta yang anda perlu tahu mengenai Kayap

Lima fakta-fakta yang anda perlu tahu mengenai Kayap

Terdapat banyak lama isteri ekor diberitahu tentang Kayap, atau virus herpes Kayap (Zoster), jadi ini adalah masa untuk menetapkan rekod yang lurus dengan beberapa fakta mengenai virus ini menyusahkan. Berikut adalah lima lurus fakta-fakta yang anda perlu tahu mengenai Kayap, punca, gejala dan rawatan.

Kayap lakukan ikut cacar air: virus Herpes Kayap (Zoster), biasanya dikenali sebagai “Kayap”, mempunyai Akarnya di atas penyakit kanak-kanak yang biasa, cacar air (virus kayap varicella). Selepas wabak cacar air, virus ini tidak benar-benar meninggalkan jasad tetapi Kedai-kedai itu sendiri, sebaliknya, sekitar pangkal saraf deria di tulang belakang.

Jika sistem imun anda kekal kuat, anda akan mungkin pernah mengalami Kayap, tetapi manja tersebut kerana penuaan, kemoterapi, dan penyakit yang kronik boleh menyebabkan virus untuk menjadi aktif dan nyata dirinya sebagai “Kayap”.

Kayap hadir sebagai sebuah ruam merah dengan jelas lepuh: virus menyebabkan letusan, biasanya dalam satu garisan lurus dan bukannya corak rawak, merah lebam yang jelas lepuh, sama seperti cacar air. Perbezaan utama di antara penyakit-penyakit dua adalah Kayap boleh sangat menyakitkan kerana mereka membentuk sekitar saraf. Pesakit-pesakit tua, secara kebetulan, cenderung untuk mengalami kesakitan yang lebih besar untuk tempoh yang lebih lama daripada masa daripada yang lain Kayap penghidap.

Kayap tidak dapat diubati dengan antibiotik: kerana penyakit itu adalah disebabkan oleh virus herpes Kayap, antibiotik tidak biasanya ditetapkan kecuali dalam bentuk jangkitan sekunder. Jika seseorang memberitahu anda mereka telah “sembuh” dari Kayap dengan antibiotik, mereka mungkin mempunyai jangkitan opportunistic bersama-sama dengan Kayap yang dihentikan dengan ubat-ubatan. Mungkin anda akan juga akan dibanjiri dengan ubat Kayap dari rakan-rakan dan keluarga sekiranya anda mempunyai wabak. Mengambil masa untuk membincangkan apa yang ditawarkan dengan doktor anda.

Kebanyakan wabak adalah sederhana, tetapi sesetengah memerlukan rawatan khas: bentuk paling Kayap adalah cap dagang ruam muncul di abdomen pesakit. Walaupun tidak selesa, bentuk ringan Kayap biasanya hilang dalam tempoh beberapa minggu tanpa komplikasi selanjutnya. Kadang-kadang, Walau bagaimanapun, Kayap boleh berasal dari saraf pada pangkal tengkorak dan cepat melibatkan mata atau telinga.

Apabila ini berlaku, doktor anda boleh menetapkan ubat-ubatan antivirus. Terdapat juga langkah-langkah khas lain yang pembekal penjagaan kesihatan anda akan diambil untuk memastikan virus ini tidak menjadi lebih serius.

Satu komplikasi yang lebih mungkin dipanggil PHN, atau post-herpetic neuralgia. Ini adalah benar-benar sengit kesakitan yang terus lama selepas hilang Kayap sendiri. Penghidap PHN sekarang dirawat dengan steroid dan anti-radang lain ubat-ubatan untuk mengurangkan gejala-gejala.

By the way, seseorang yang dijangkiti melalui hubungan Kelamin-ditindas (mempunyai sistem imun yang lemah) perlu mencari Kayap muncul. Sistem imun yang normal terus Kayap tidak aktif sekitar tulang belakang, tetapi penyakit seperti AIDS yang menyekat sistem imun boleh membangunkan virus tidur. Jika anda sedang menghidapi AIDS atau terjejas oleh dadah atau keadaan yang merendahkan imuniti anda untuk penyakit, biarkan penyedia jagaan kesihatan anda tahu segera jika lebam merah yang menyakitkan mula muncul.

Anda tidak dapat “menangkap” Kayap, tapi…: walaupun ia sangat tidak mungkin anda akan kontrak Kayap daripada orang lain yang mempunyai wabak, ia adalah mungkin untuk menjadi dijangkiti cacar air jika anda tidak pernah mempunyai penyakit tersebut. Amalan kebersihan yang standard akan di perintah apabila menjaga atau melawat seseorang yang mempunyai Kayap mengurangkan risiko pox ayam menyebarkan kepada orang lain.

Sekiranya anda mendapati diri anda mengidap Kayap, anda akan mungkin mendengar banyak cerita rakyat tentang sebab-sebab mereka dan menyembuhkan. Inilah kebenaran: Kayap adalah penyakit yang biasa, terutamanya di kalangan warga tua, dan membekalkan senjata kepada diri kita sendiri dengan fakta-fakta kukuh membantu menjimatkan masa, wang dan usaha kita mencari rawatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *