Lihatlah fakta-fakta yang berkaitan dengan kesihatan Collie rapat

Lihatlah fakta-fakta yang berkaitan dengan kesihatan Collie rapat

Semua baka anjing mempunyai beberapa jenis masalah genetik penternak dan pemilik perlu hadapi di beberapa titik. Mengetahui tentang anjing anda mungkin mempunyai masalah genetik boleh membantu anda untuk menyediakan rawatan tepat pada masa yang tepat. Jika anda sedang mempertimbangkan collie yang sebagai haiwan kesayangan anda seterusnya, pastikan anda tahu butir-butir yang mengelilingi collie kesihatan.

Collies kebanyakan mempunyai masalah dengan mata mereka ketika membesar lebih tua. Malah, beberapa isu genetik boleh menyebabkan buta apabila tidak dijaga dari awal. Satu penyakit yang anda perlu berbincang dengan doktor haiwan anda mengenai anjing baru anda adalah progresif atrofi retina, biasanya dirujuk sebagai PRA. PRA menyebabkan rabun malam secara berperingkat-peringkat yang awal dan menghadkan wawasan masa hari sehingga hilang penglihatan. Penyakit ini bermula awal dalam kehidupan baka ini kerana pembangunan sel yang tidak normal dalam retina. Membincangkan aspek-aspek visi collie kesihatan dengan doktor haiwan anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Sindrom Collie kelabu, GCS, adalah genetik bertanding bersama-sama untuk anak-anak yang dilahirkan dengan anjing tersebut. Dalam gangguan ini, anak-anak anjing dilahirkan yang warna kelabu. Perlu diingat bahawa semua collies mempunyai hidung-tanya hitam. Anak anjing kelabu yang ringan dengan hidung tan atau ringan berwarna adalah positif bagi sindrom ini. Malah, warna hidung adalah melihat gejala diagnostik Veterinar bagi apabila gangguan ini adalah satu isu. Merle collies mempunyai hidung-tanya hitam juga.

Anak itu anjing dengan GCS biasanya tidak hidup lebih daripada beberapa minggu. Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes yang dilaporkan ini pups yang hidup beberapa tahun dengan rawatan. Simptom ini termasuk demam, cirit-birit dan sakit sendi. Anak anjing itu dengan GCS adalah lebih kecil dan lebih lemah daripada rakan-rakan sampah yang lain. Anda boleh memilih anak-anjing yang terjejas dengan mudah melalui warna dan lesu pengeluaran dari rakan-rakan sampah.

Walaupun kebanyakan orang fikirkan tentang kecacatan fizikal dan apa-apa apabila baka genetik juga dibincangkan, anda perlu tahu bahawa collies mempunyai isu dengan mengambil beberapa jenis ubat juga. Disebabkan oleh gen yang dipanggil P-glycoprotein, collies tidak boleh menahan dan mengambil ubat worming biasa Ivermectin anti-diarrhea ubat-ubatan yang mengandungi loperamide. Ini adalah maklumat penting untuk sesiapa sahaja untuk mengetahui siapa yang duduk dengan anjing atau mengambil berat untuknya semasa anda berada jauh untuk satu tempoh masa.

Butir-butir Kesihatan collie pembelajaran adalah penting terutamanya jika anda merancang untuk menternak mereka atau jika anda hanya mahu satu sebagai sahabat dan teman anda. Collies adalah anjing yang setia dan pintar, yang telah datang ke bawah melalui generasi dengan keperibadian dan pelupusan yang menggerunkan. Mengambil masa untuk belajar semua yang anda boleh tentang mereka adalah layak itu. Sebelum anda membuat keputusan untuk memilih satu anak anjing, pastikan anda memilih doktor haiwan yang sesuai yang mempunyai pengetahuan dan pengalaman dengan baka ini. Ingat untuk bersaing dengan semua vaksin dan Kesihatan Jadual temujanji untuk menangkap penyakit awal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *