Lihat pada ketika perlawanan Woody Allen

Lihat pada ketika perlawanan Woody Allen

Baris pertama yang saya pernah dengar Woody Allen bercakap adalah satu jenaka pada persembahan malam ini mengenai isu-isu teologi, tentang bagaimana, semasa ujian ketuhanan, beliau ditipu oleh “meneliti roh gadis yang duduk di sebelah saya.” Saya percaya bahawa dia telah menggunakan klip dari pendirian sehingga rutin dalam salah satu filem beliau, mungkin Annie Hall. Saya tidak ingat. Selama beberapa dekad, Woody telah saling beberapa tema asas: cinta dan yang yearnings. Iman. Bakat dan kejayaan. Manusia jahat dan ketiadaan Tuhan di alam semesta. Dan beliau melakukan hal itu yang melakukan jenaka: mengambil kesakitan dan ketakutan, menukarkan mereka dalam ke luar dan membuatkan kita ketawa. Tetapi di sebalik gelak ketawa sentiasa minda yang luar biasa hebat dan semangat bermasalah.

Kebanyakan daripada kita bersetuju bahawa dia berkahwin dengan langkah-anak perempuan beliau sendiri adalah tanda-tanda jiwa yang rosak. Sudah tentu, beliau telah telah amaran kami selama beberapa dekad bahawa dia adalah barang-barang yang rosak, tidak dia? Ia tidak sehingga “Peluru lebih Broadway” di mana pembunuh hit-manusia diturunkan sebagai genius teater, Adakah ia akhirnya memukul saya bahawa beliau telah taksub dengan soalan mengapa jahat tidak dihukum di alam semesta. Mengapa, sebenarnya, kejayaan seolah-olah tidak mempunyai sebarang kaitan kepada kesucian jiwa.

Dalam “Jenayah dan Misdemeaners” dia pergi lagi, menggalakkan kita untuk empathize dengan seorang lelaki yang mampu Akta yang dahsyat… tetapi bahawa filem duduk atas pagar, membolehkan kita untuk berhujah mengenai hak dan salah dari perkara-perkara, dan bukannya tumpuan kami kepada soalan teras yang telah jelas chewed pada hati dan fikiran beliau sejak zaman kanak-kanak.

Tiada apa-apa kesilapan dalam “Perlawanan Point.” Dalam filem ini, yang saya anggap salah satu Nya yang terbaik pernah, beliau menceritakan tentang sosial-mendaki Tenis pro (Jonathan Rhys Meyers) yang berkahwin anak bos di (Chloe Hewett Wilton) manakala harboring minat untuk ipar perempuannya, masa depan Datuk (Scarlett Johanssen). Sandiwara bilik tidur mengambil masa yang agak gelap giliran (untuk katakan sekurang-kurangnya), membawa kepada satu tindakan yang sangat sedikit orang yang dapat mencari selain daripada yang benar-benar tercela pada setiap peringkat kemungkinan. Dan untuk yang diabolically pandai berakhir. Tema, mengumumkan dari awal ialah bahawa beberapa kita mahu menghadapi hakikat bahawa begitu banyak kehidupan adalah berdasarkan nasib. Berjaya khusus, berbanding merit.

Tetapi untuk melangkau ke atas semua tambahan plot butiran untuk menangani tema ini, saya fikir ia adalah sesuatu yang telur Easter. Melihat lebih mendalam, dan soalan ini bukanlah semata-mata salah satu berjaya, tetapi yang bertanya: “Adakah Tuhan di alam semesta? Jika ya, apakah sifat-Nya, dan mengapa dia senyap?”

Saya tidak boleh membantu tetapi berfikir bahawa Woody menanyakan soalan yang salah. Jika, seperti yang saya kira, pada satu tahap dia percaya manusia cetek dan jahat, dan bahawa dia telah mencapai kekayaan yang besar-besaran dan kemasyhuran manakala sangat cacat dan kejahatan (dia suspek) dalam kehidupan peribadinya, maka di mana adalah keadilan di alam semesta?

Pertama sekali, dengan filem ini, saya mendapati diri saya mempercayai bahawa Allen adalah seorang lelaki yang baik. Cacat, tetapi baik. Jenis soalan yang dia telah meminta seluruh hidupnya, bertentangan dengan apa yang kita tahu dalam kehidupan peribadi beliau, membawa saya berfikir dia rosak tetapi tidak terkutuk. Hanya pendapat peribadi.

Kedua, saya fikir bahawa yang penting adalah tidak di “Kenapa yang jahat tidak dihukum” tetapi soalan “Apakah sifat kehidupan yang baik dan berjaya”? Beliau telah mengambil pendekatan yang sangat berpatutan: sebuah pasangan yang cantik, kekayaan, Kesihatan, sanjungan awam akan kehidupan yang baik. Jahat lelaki dan wanita boleh mencapai ini mesti menjadi amat merisaukan kepadanya.

Dan masalah saya tidak sama sekali. Ianya mungkin sudah tentu ianya falsafah saya yang cetek, dan beliau yang luka mendalam. Saya tidak akan self-congratulatory, atau cukup dogmatik untuk pat diri di belakang, tapi saya mesti keunggulan keluar kedudukan.

Jadi di sini adalah. Saya fikir luar pengukuran kejayaan yang indah, tetapi akhirnya memuaskan sahaja jika mereka sepadan dengan nilai-nilai dalaman kita. Dan dari buaian, kita perlukan sambungan ke senang, kemesraan, penerimaan itu jumlah yang kita Rasai dari ibu-ibu kami, di dalam rahim jika mana-mana yang lain. Dan keinginan ini yang benar-benar tidak sedarkan diri, dan bahawa kita menghabiskan seluruh hidup kita cuba untuk mendapatnya.

Apabila kita rasa bahawa kita sendiri nilai-nilai dan tindakan boleh direplikakan oleh seluruh dunia, untuk manfaat anak, saya berfikir bahawa ada rasa keamanan yang semata-mata tidak dapat dimasukkan ke dalam kata-kata, keadaan yang rahmat, kegembiraan yang orang-orang yang telah mengalami semata-mata tidak percaya — sebagai sociopaths tidak boleh percaya bahawa manusia benar-benar mengalami kasih sayang dan mengambil berat satu sama lain. Jiwa yang miskin itu bulatan dalam kegelapan luar. Mengatakan “Aku cinta padamu” kepada mereka, dan mereka berfikir “jika hanya anda yang tahu apa yang saya benar-benar adalah, anda tidak akan mengatakan bahawa.” Atau lebih teruk lagi, mereka berfikir “miskin, terpedaya bodoh, merasa emosi itu remeh-temeh, palsu.”

Sudah tentu, ia adalah mungkin untuk mencapai pujian, dan kemasyhuran, dan Kesihatan, dan seks panas dan jahat. Amatlah penghakiman tentang perkara-perkara pada tahap spiritual, bukan pada tahap perniagaan (walaupun secara umum, kejujuran membayar dalam perniagaan) atau kontrak perkahwinan (anda boleh berbohong dan menipu, dan mate anda mungkin tidak mengetahui ia) atau kecergasan/kesihatan (saya telah dikenali sangat sesuai dan long-lived orang-orang yang raksasa).

Belum dan masih, Lifewriting meminta kita untuk memeluk kualiti-kualiti ini tiga sebagai penanda bernilai batin. Mengapa? Kerana mereka adalah terbaik, paling mudah penanda luar saya tahu. Mereka yang tidak sempurna.

Pada tahap peribadi, saya percaya bahawa apabila nilai-nilai dalaman kita dan tindakan kita luar dalam penjajaran, dan apabila tindakan dan nilai-nilai tersebut adalah telus, supaya kita akan berdiri di hadapan semua umat manusia dan berkata: “Inilah yang saya. Saya mahu anak-anak saya dan anak-anak anda akan sama, dan saya bersedia untuk berdiri sebelum alam semesta dan mengatakan bahawa saya akan bersedia dan gembira akan dianggap sebagai telah merawat orang lain”yang terdapat ketenangan mudah yang datang daripada ini yang tidak dapat digantikan dengan Wang, atau seks, atau malah kehidupan itu sendiri.

Orang-orang yang mempunyai telah didera, diabaikan, uncherished, sering tidak membangunkan peralatan deria rohani untuk mencari jalan mereka ke tempat ini. Tentera maut kanak-kanak yang ditemui di dalam bandar-bandar seluruh dunia ketiga (dan kadang-kadang dunia pertama) membuktikan ini: mereka telah mengalami cinta, dan oleh itu tidak mempunyai keupayaan untuk empathize, atau mengambil berat tentang banyak luar survival dan keseronokan yang mudah.

Apa itu kehidupan yang baik? Dalam fikiran saya, jawapan yang betul ini memerlukan Tuhan di alam semesta untuk menghukum orang yang zalim itu, walaupun kehidupan yang tinggal fesyen ini sering membuka kesedaran (atau untuk berlaku adil, kepercayaan) kewujudan Ilahi ini. Perlu diasingkan dari rasa ini adalah untuk hilang ditelan kabus yang Intelek, cuba untuk alasan keluar jenis perkara-perkara yang jauh lebih besar daripada minda kita. Akal itu tidak boleh pergi sana, adalah alat yang salah. Selama beberapa dekad Allen cuba untuk alasan keluar hubungan beliau dengan Allah, memahami Holocaust dalam rangka kepercayaannya zaman kanak-kanak. Saya merasa betul-betul dia, dan berharap bahawa dia boleh memaafkan, dan dunia sendiri, dalam masa untuk mencari ketenangan dalam hidupnya.

Tetapi sementara itu, saya akan menikmati ruminations beliau. Mereka adalah cemerlang, dan tulus ikhlas, dan heartbreakingly jujur pada titik ini dalam hidupnya. “Perlawanan takat” merupakan sebuah lagi filem-filem terbaik tahun 2005, satu yang, Malangnya, saya tidak melihat sehingga 2006.

Jika ditinjau kembali, tahun 2005 adalah satu Alamak setahun untuk filem. Saya berharap 2006 akan sebagai denda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *