Lepuh zakar, sakit dan gatal-gatal – apabila Herpes tidak jawapan

Lepuh zakar, sakit dan gatal-gatal – apabila Herpes tidak jawapan

Setiap lelaki yang telah melalui kelas kesihatan sekolah menengah ini sedar tanda-tanda herpes. Tanda-tanda lepuh yang dipenuhi dengan cecair, gatal-gatal dan kesakitan akan petunjuk umum ini virus seks dihantar. Walau bagaimanapun, herpes simplex bukanlah untuk diagnosis yang tidak dapat dielakkan apabila gejala ini muncul.

Kayap, dikenali sebagai Kayap herpes, perubatan adalah virus yang dicirikan juga oleh lepuh dan gatal-gatal; Walau bagaimanapun, ia tidak dianggap sebagai kefahaman STD. tanda-tanda yang boleh membantu manusia untuk membuat keputusan yang tepat tentang rawatan mereka. Cadangan menjaga zakar dan mengekalkan kesihatan seksual juga disediakan di sini.

Apa itu Kayap, betul-betul?
Kayap adalah satu keadaan keradangan saraf dan kulit sekitarnya. Ia disebabkan oleh virus yang sama yang menyebabkan ayam pox – virus kayap – varicella herpes (atau virus kayap (Zoster) semata-mata). Sesiapa yang mempunyai cacar air ini boleh membangunkan Kayap, biasanya kemudian nanti dalam kehidupan-secara umumnya selepas umur 50 tahun. Virus kayap – varicella terletak tidak aktif dalam badan apabila seseorang individu telah pulih daripada chicken pox, tetapi telah diaktifkan ia boleh dapat semula kemudiannya, mengakibatkan gejala-gejala Kayap.

Apakah gejala-gejala?
Kebanyakan pesakit menjelaskan tanda-tanda awal sebagai kesemutan atau sakit dan kesakitan kulit. Dalam 2-3 hari selepas kemunculan gejala-gejala ini, ruam merah Berkelompok mungkin muncul. Ruam mungkin menyelesaikan ke lepuh yang muncul untuk diisi dengan air. Ruam yang biasanya membersihkan pada sendiri selepas 2-3 minggu; Walau bagaimanapun, gatal-gatal dan kesakitan – satu keadaan yang dikenali sebagai postherpetic neuralgia – sengit boleh terus untuk bulan atau bertahun-tahun, selepas gejala awal telah hilang.

Lepuh pada zakar: lepuh tersebut selalunya muncul pada batang tubuh dan punggung, tetapi mereka juga boleh mempengaruhi kemaluan, termasuk kepala dan batang zakar. Gatal-gatal teruk zakar boleh menemani lepuh tersebut. Gejala-gejala zakar Kayap rapat menyerupai orang-orang virus herpes simplex, STD yang tidak boleh diubati yang sangat mudah berjangkit. Apa-apa tanda ruam blistering pada zakar harus dinilai oleh seorang doktor.

Gejala-gejala seperti selsema lain mungkin mengiringi penyakit, termasuk demam, sakit kepala, marah perut atau sakit perut, keletihan, kekeliruan dan kehilangan ingatan.

Adakah Kayap herpes yang berjangkit?
Kayap hanya boleh berjangkit jika lepuh yang pecah, dan hanya akan mempengaruhi individu yang tidak mempunyai chicken pox. Walau bagaimanapun, mereka akan membangunkan chicken pox, bukan Kayap.

Faktor-faktor risiko
Sesiapa yang mempunyai ayam pox boleh membangunkan Kayap; Walau bagaimanapun, ia adalah lebih biasa di dalam individu dengan sistem imun yang suppressed, seperti penghidap HIV/AIDS atau orang-orang yang menerima radiasi atau kemoterapi. Tulang dan kanser limfa tertentu juga meningkatkan risiko mendapat Kayap.

Rawatan
Manakala Kayap akan menyelesaikan sendiri, kes-kes yang lebih teruk boleh dirawat dengan ubat-ubatan antivirus untuk – terutamanya apabila ia menjejaskan mata atau menyebabkan lepuh zakar. Kerana dengan cacar air, menggunakan relievers kesakitan, memampatkan sejuk dan anti-itch Formula seperti losyen calamine boleh membantu untuk melegakan gatal-gatal, rakaman sensasi.

Penjagaan harian kulit zakar
Sementara menjaga zakar tidak bermakna bahawa masalah seperti Kayap tidak akan berlaku, mengambil berat peralatan yang boleh membantu untuk memastikan ia dalam keadaan yang terbaik dan membantu meningkatkan ketahanan tubuh terhadap penyakit. Kering zakar setiap hari boleh menghalang pembentukan bakteria yang meningkatkan risiko jangkitan penyakit – tidak menyebut bau yang tidak menyenangkan. Menambah yang zakar nutrien krim (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki 1 lelaki) untuk rutin penjagaan diri yang boleh membantu untuk memastikan bahawa zakar well-nourished dan tahan kerosakan kecil kulit dan bahawa kulit mengekalkan imbangan lembapan semulajadi yang – semua penting faktor mengekalkan keseluruhan zakar kesihatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *