Lepuh zakar 101 – kudis hodoh, menyakitkan identiti dan Banishing

Lepuh zakar 101 – kudis hodoh, menyakitkan identiti dan Banishing

Lepuh zakar boleh mempunyai pelbagai punca, dan tidak semua kudis pada zakar akan gejala-gejala jangkitan seksual dihantar. Walau bagaimanapun, kebanyakan zakar lepuh mempunyai sebab patologi dan harus akan dirawat oleh pakar perubatan yang berkelayakan. Memahami sebab-sebab yang boleh didapati daripada kudis zakar boleh membantu lelaki untuk membantu mereka doktor mengenal pasti masalah yang berlaku dan membangunkan satu pelan yang sesuai untuk rawatan. Di samping itu, berikutan beberapa peraturan penjagaan zakar akal boleh membantu lelaki untuk mengelak kebanyakan jenis kudis di tempat pertama.

Beberapa jenis Tempahan sering dilihat lepuh zakar adalah seperti yang dinyatakan di sini:

1. Herpes – virus herpes simplex (HSV) salah satu punca yang paling biasa daripada lepuh di rantau ini pelvik. Ia merebak melalui hubungan yang intim dan boleh menyebabkan lepuh berair yang cenderung untuk pecah dan kemudian Kerak, serta gatal-gatal dan kemerahan. Individu yang mempunyai HSV akan memerlukan rawatan seumur hidup untuk mengawal gejala-gejala tersebut, seperti yang terdapat pada masa ini tiada penawar.

2. Sifilis – lain biasa seks dihantar jangkitan, sifilis disebabkan oleh bakteria dan boleh menyebabkan tanda-tanda tambahan seperti demam, ruam kulit, bengkak kelenjar limfa dan keguguran rambut. Jika kiri tidak dirawat, penyakit ini boleh membawa kepada kehilangan sedangkan, buta, dan juga kematian. Sifilis boleh diubati dengan antibiotik jika terperangkap dalam peringkat awal.

3. Kudis – jangkitan parasit ini boleh menyebabkan melampau gatal-gatal, ruam dan lepuh pada kemaluan dan bahagian-bahagian lain badan. Parasit ini biasanya merebak melalui hubungan intim, tetapi berkongsi katil, pakaian atau barangan peribadi lain juga boleh menyebabkan penghantaran. Merawat kudis umumnya melibatkan krim kulit preskripsi atau ubat-ubatan oral; individu yang dijangkiti juga dinasihatkan untuk benar-benar membasmi semua pakaian, tempat tidur, permaidani dan lain-lain bahan yang di mana parasit kudis boleh disembunyikan.

4. Yis Jangkitan-yis Candida yang paling dikenali untuk jangkitan yis feminin juga boleh menyebabkan overgrowth yis di kalangan lelaki. Jangkitan yis boleh menyebabkan kegatalan, kemerahan, bengkak, lepuh putih pada zakar, dan merupakan pelepasan yang tebal, kadang-kadang chunky. Merawat yis Candida melibatkan krim antikulat yang terkemuka; Jika seorang individu yang dijangkiti dalam hubungan seksual, rakan beliau perlu dirawat juga.

5. Folikulitis – dijangkiti folikel boleh menyebabkan penampilan lepuh berisi nanah, biasanya sekitar aci rambut. Folikulitis tidak berjangkit dan umumnya membersihkan sendiri, walaupun sepatutnya memberi perhatian kepada kebersihan dan kegunaan pelembab mungkin membantu untuk menyelesaikan masalah itu dengan lebih cepat.

6. Kanser – kulit kanser zakar boleh dicirikan oleh lepuh atau zakar kudis. Dalam kes kanser, kudis ini secara amnya tidak sembuh dan mungkin cecair cecair atau bleed. Kurang umum daripada isu-isu lain yang dibincangkan di sini, kanser boleh serius, jadi apa-apa gejala zakar yang luar biasa harus dinilai oleh seorang doktor.

7. Geseran – akhirnya, kering menggosok semasa rangsangan manual boleh membina geseran, menyebabkan lepuh untuk mengumpul pada lapisan luar kulit. Menggunakan minyak pelincir yang dan mengekalkan kulit well-moisturized sekali kali boleh membantu untuk menghapuskan masalah ini.

Bagaimana untuk menjaga zakar dan menggalakkan kesihatan yang baik
Semua orang boleh mendapat manfaat daripada merawat zakar betul-betul, dan ini dimulakan dengan bermain selamat. Lelaki yang seksual aktif perlu berhati-hati memilih rakan-rakan dan berbincang secara terbuka dan jujur tentang isu-isu kesihatan yang berpotensi sebelum terlibat dalam keintiman. Kecuali beberapa komited dan monogami, ia adalah terbaik untuk menggunakan perlindungan halangan bagi setiap pertemuan untuk mengelakkan dijangkiti penyakit berjangkit atau jangkitan.

Selain mengamalkan seks selamat, zakar dan seluruh kawasan kemaluan perlu dibasuh harian untuk membuang kotoran yang pasang siap, peluh dan lain-lain cecair badan yang telah terkumpul. Sebaliknya, sabun biasa secara umumnya terlalu kasar untuk kulit halus dalam bidang ini, jadi menggunakan pencuci muka yang lembut, atau hanya akan ke kawasan tersebut dengan kain yang lembut dan air suam, adalah disyorkan.

Di samping itu, penggunaan krim nutrien zakar yang disasarkan (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki 1 lelaki) boleh membekalkan kulit zakar dengan lembapan yang penting dan nutrien yang boleh membantu untuk mencegah chafing, meningkatkan ketahanan terhadap penyakit berjangkit, dan meninggalkan kulit lembut, licin dan lembut. Krim vitamin yang dirumus khas yang digunakan setiap hari selepas mandi atau mandi bagi manfaat yang maksimum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *